Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τους ενήλικες

Το ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

2 Νοεμβρίου 2021 19:15
Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τους ενήλικες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

O υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε την ανάγκη εμβολιασμού με τρίτη δόση όλων των πλήρως εμβολιασμένων που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους για τον κορωνοϊό ανακοινώνοντας το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού την Παρασκευή.

«Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμβολιασμού αλλά να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα στους συμπολίτες μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και έχει περάσει το εξάμηνο ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν για την τρίτη δόση διότι τους θωρακίζει», ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε: «Προς τούτο μάλιστα από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τους ενηλίκους από 18 και πάνω που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο να μπορούν να πάνε να κάνουν την τρίτη δόση».

Έρευνα για τρίτη δόση Pfizer: Μειώνει έως 93% τον κίνδυνο νοσηλείας από Covid-19

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο. Άρα πάρα πολύ μεγάλης σημασίας είναι να προστρέξουμε να κάνουμε την τρίτη δόση όσοι έχουμε συμπληρώσει τους έξι μήνες», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Στη βασική σκέψη της κυβέρνησης – όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου», συμπλήρωσε.

Έρευνα για τρίτη δόση Pfizer: Μειώνει έως 93% τον κίνδυνο νοσηλείας από Covid-19

Η μεγαλύτερη έως τώρα στον κόσμο μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας ενισχυτικής τρίτης δόσης εμβολίου Pfizer/BioNTech δείχνει τη μεγάλη διαφορά αποτελεσματικότητας σε σχέση με τις δύο δόσεις, σύμφωνα με Ισραηλινούς επιστήμονες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη δόση μειώνει σημαντικά, κατά 92% έως 93%, τον κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής Covid-19, σε σχέση με τις δύο δόσεις στους ανθρώπους στους οποίους έχει περάσει τουλάχιστον πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Ανατροπή δεδομένων για το εμβόλιο της Pfizer: Μετά από 5 μήνες...

Οι ερευνητές του ισραηλινού Ινστιτούτου Ερευνών Clalit και του αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν στοιχεία για 728.321 ανθρώπους άνω των 12 ετών με μέση ηλικία 52 ετών, οι οποίοι έκαναν τρίτη αναμνηστική δόση μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και για ισάριθμους ανθρώπους με παρόμοια δημογραφικά και ιατρικά χαρακτηριστικά, που είχαν κάνει δύο δόσεις τουλάχιστον πριν πέντε μήνες.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις, εκείνοι που έκαναν και τρίτη, επτά μέρες ή περισσότερες μετά είχαν 93% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19, 92% μικρότερο κίνδυνο βαριάς Covid-19 και 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης ήταν παρόμοια ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και συννοσηροτήτων.

Νέο περιστατικό με εμβόλιο Pfizer σε παιδιά: «Η 19χρονη κόρη μου εμβολιάστηκε και παρουσίασε αντιδραστική λεμφαδενίτιδα»

Ο καθηγητής Ραν Μπάλιτσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Clalit, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πειστικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι άκρως αποτελεσματική κατά της σοβαρής Covid-19 σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και υποομάδες του πληθυσμού, μία εβδομάδα μετά την τρίτη δόση».

Ο καθηγητής Μπεν Ρέις της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέφερε ότι «αυτή η προσεκτική επιδημιολογική μελέτη παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου, κάτι που ελπίζουμε θα βοηθήσει όσους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση».



 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share