Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συναγερμός από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού: Το μαύρο ρεκόρ φέρνει νέα μέτρα στο «τραπέζι» - Τι εξετάζεται

Ανεμβολίαστοι και εστίαση στο επίκεντρο

2 Νοεμβρίου 2021 07:39
Συναγερμός από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού: Το μαύρο ρεκόρ φέρνει νέα μέτρα στο «τραπέζι» - Τι εξετάζεται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι σε πλήρη εξέλιξη και χθες Δευτέρα (01/11) σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ αφού τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 ξεπέρασαν τα 5.000. Έτσι, λοιπόν, σήμανε συναγερμός τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ειδικούς με νέα μέτρα προστασίας να εξετάζονται.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Η επιδημιολογική έξαρση οδήγησε τη Δευτέρα (01/11) σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου, παρουσία του καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, αλλά ακόμα και η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα.

Επιπλέον, ενεργό ρόλο στην προσπάθεια πειθούς των πολιτών για τον εμβολιασμό, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, θα αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμα, θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι, με τη συνδρομή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), δίνοντας σημασία στην ταυτοπροσωπία των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

Ως προς την εστίαση, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, εξετάζεται να θεωρούνται κλειστοί χώροι όσοι έχουν κατασκευές με τζάμι μέχρι πάνω, κλειστή οροφή και ανοιχτό χώρο μόνο στην πρόσοψη. Έτσι, κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι ο πελάτης θα πρέπει να επιδεικνύει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ό,τι δηλαδή προβλέπεται για τους κλειστούς χώρους της εστίασης.

Αναφορικά με τους μεικτούς χώρους εστίασης, στους οποίους βρίσκονται και ανεμβολίαστοι, εξετάζεται η αύξηση των αποστάσεων από 1,5 μ. σε 2 μ. και η μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι, από δέκα σε έξι.

Επίσης, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις σχετικά με τη διενέργεια rapid test τρεις φορές την εβδομάδα (από δύο που ισχύει σήμερα), με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Πάντως, ακόμα μια πρόταση που εξετάζεται είναι να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους και υπογραμμίζεται ότι τα προαναφερθέντα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι, αφορούν στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές».

Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη (03/11) οπότε και θα κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα που «κλειδώνουν» είναι:

  • Δύο rapid test την εβδομάδα σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (από ένα εβδομαδιαίως σήμερα)
  • Τρία rapid test σε ανεμβολιαστους εργαζομενους της εστίασης (απο δύο)
  • Τέλος τα «νάιλον» με τα οποία κλείνονται οι εξωτερικοί (υπαίθριοι και ημιυπάιθριοι) χώροι σε «μικτούς» χώρους εστίασης (δηλαδή για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους).
  • «Φρένο» στην πρόσβαση ανεμβολίαστων σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες
  • Έμφαση στους ελέγχους ταυτοπροσωπίας (με επίδειξη και της αστυνομικής ταυτότητας εκτός από το πιστοποιητικό εμβλιασμού) στους «αμιγείς» χώρους εστίασης (μόνο για εμβολιασμένους).
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share