Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αλλαγή ώρας 2021: Τα ρολόγια... μία ώρα πίσω - Ο λόγος που δεν έχει καταργηθεί

Μην ξεχαστείτε πάντως...

31 Οκτωβρίου 2021 08:01
Αλλαγή ώρας 2021: Τα ρολόγια... μία ώρα πίσω - Ο λόγος που δεν έχει καταργηθεί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα ρολόγια μας γυρίζουν μία ώρα πίσω, με την αλλαγή ώρας να γίνεται τα ξημερώματα της Κυριακής (31/10), μετατρέποντάς την από θερινή σε νυχτερινή.

Τα ξημερώματα της Κυριακής (31/10), όπως είχε ακριβώς προβλεφθεί, τα ρολόγια γύρισαν μια ώρα πίσω, αποχαιρετώντας για 6 μήνες τη θερινή ώρα και καλωσορίζοντας τη χειμερινή. Η αλλαγή της ώρας γίνεται πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Αν και στα περισσότερα κινητά η αλλαγή ώρας θα γίνει αυτόματα, στα παραδοσιακά ρολόγια τοίχου και στα ξυπνητήρια θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω.

Ο λόγος που δεν καταργήθηκε και αν θα γυρίσουμε σε θερινή ώρα ξανά

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας παράλληλα τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κομισιόν.

Η απόφαση, ωστόσο, βρίσκεται στο Συμβούλιο της ΕE και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το δεύτερο να έχει εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν και το πρώτο να μην έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη θέση του.

Η απόφαση προέβλεπε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της ΕE, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για εκείνες που επιθυμούν την χειμερινή ώρα θα σταματούσε την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Για το «πάγωμα» της απόφασης παίζει ρόλο ένας συνδυασμός παραγόντων. Βασικό ρόλο έπαιξε η πανδημία του κορονοϊού, αφήνοντας στο περιθώριο τη συζήτηση για το μέτρο, καθώς τα κράτη μέλη εστίασαν στα μέτρα για την εξάπλωση του ιού. Ρόλο επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό έπαιξε και το Brexit.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share