Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 31/10: Προ των πυλών ο μεσογειακός κυκλώνας... των τριών ονομάτων - Τι προβλέπουν Αρναούτογλου και Καλλιάνος

Πότε θα μας «χτυπήσουν» τα φαινόμενα;

31 Οκτωβρίου 2021 07:27
Καιρός σήμερα 31/10: Προ των πυλών ο μεσογειακός κυκλώνας... των τριών ονομάτων - Τι προβλέπουν Αρναούτογλου και Καλλιάνος
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Προ των πυλών της χώρας βρίσκεται η νέα ισχυρή κακοκαιρία σε μορφή μεσογειακού κυκλώνα, με τις συνθήκες ήδη σήμερα (31/10) να γίνονται χειρότερες.

Νεφώσεις και τοπικές βροχές συνθέτουν το σκηνικό του καιρού την Κυριακή στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Στα ανατολικά ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου θα επικρατήσει αυξημένη συννεφιά με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Η ορατότητα στα βόρεια, τις πρωινές κυρίως ώρες, θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, με τους μετεωρολόγους να αναφέρουν το πότε θα μας «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3-5 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα επικρατήσουν νοτιοανατολικοί άνεμοι 3-5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 18 με 19 βαθμούς και στα υπόλοιπα τμήματα της επικράτειας τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και στη Θράκη ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος, με παροδικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους 3-4 βαθμούς χαμηλότερη και τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικός παγετός.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος στα βόρεια, ενώ αναμένονται παροδικές νεφώσεις στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3-5 και στο νότιο Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο κατά τόπους στην Ήπειρο θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές. Ειδικότερα στη νότια Πελοπόννησο πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3-5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, εντάσεως 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη ο καιρός προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3-4 και στα δυτικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του βόρειου Αιγαίου θα επικρατήσει συννεφιά με βροχή, ενώ και στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, που πρόσκαιρα πιθανώς να είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση και στα νότια νοτιοανατολικοί 3-5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο λόγος των... τριών ονομάτων σύμφωνα με τον Αρναούτογλου

Όπως όλα δείχνουν, ο μεσογειακός κυκλώνας που σαρώνει τις ακτές της Σικελίας δεν θα αγγίξει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.

Πλέον, το εν λόγω βαθύ βαρομετρικό χαμηλό έχει πάρει ξεκάθαρα τροπικά χαρακτηριστικά και ενώ στροβιλίζεται κοντά στα νοτιοανατολικά παράλια της Σικελίας προκαλεί θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στη θάλασσα και ισχυρές βροχοπτώσεις που έχουν ήδη προκαλέσει πλημμύρες ενώ επηρεάζεται βορειότερα και η Καλαβρία.

Αίσθηση, πάντως, έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σύστημα απέκτησε τρία διαφορετικά ονόματα: Νέαρχος, Gloria, Αpollo. Σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης, Σάκης Αρναούτογλου, γράφει: «Γιατί πήρε τρια ονόματα ο μεσογειακός κυκλώνας? Τρεις είναι οι λόγοι και οι νονοί!»:

«Ένας νέος μεσογειακός κυκλώνας (Medicane), ο ''Νέαρχος'', σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο. Αυτή τη φορά όμως τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά», ανέφερε την Πέμπτη το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-meteo.

«Η Κρήτη πιθανώς θα δεχτεί βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, όμως η Μάλτα και η Σικελία είναι αυτές που θα επηρεαστούν κυρίως από θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στις ακτές και ισχυρές βροχοπτώσεις. Ήδη, σύμφωνα με εικόνες ευρωπαϊκού δορυφόρου, ο ''Νέαρχος'' το απόγευμα της Πέμπτης κινείτο πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας ή Medicane είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία ''ματιού'', την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.

Ο κρητικής καταγωγής Νέαρχος -που έδωσε το όνομα του στο νέο κυκλώνα- υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία», προσέθεσε.

«Και επίσημα Μεσογειακός Κυκλώνας τις τελευταίες ώρες το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό ΓΚΛΟΡΙΑ στην Καρδιά της Μεσογείου με εμφανές το μάτι του, οπως σας το έδειξα χθες ότι θα μετατρέπονταν και στο υψηλής ανάλυσης προγνωστικό μοντέλο της ΕΡΤ3 κινούμενο νοτιοανατολικότερα και για την Παρασκευή!», τόνισε την ίδια ημέρα ο Σάκης Αρναούτογλου.

«Για τη Σικελία και την Καλαβρία, δεν μπορούν να αποκλειστούν και πάλι μεγάλες ποσότητες βροχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το επόμενο 24ωρο σε συνδυαμό με θυελλώδεις ανέμους. Οι κάτοικοι της Μάλτας,θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για πιθανά έντονα καιρικά φαινομενα. Στη συνέχεια, η ΓΚΛΟΡΙΑ αναμένεται να αναχωρήσει προς το Λιβυκό Πέλαγος μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της Βόρειας Αφρικής. Ειδικά για τη ναυτιλία, ένας Medicane (μεσογειακός κυκλώνας) παραμένει επικίνδυνος με ριπές άνω των 120 χιλιομέτρων την ώρα στην ανοιχτή θάλασσα», συμπλήρωσε ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης.

Η προειδοποίηση Καλλιάνου

Άστατος θα είναι ο καιρός την Κυριακή αφού σε πολλές περιοχές της χώρας αναμένονται βροχές, με την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα να παρουσιάζουν τοπικά και ισχυρές μπόρες και καταιγίδες, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 24 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν από 3 – 6 μποφόρ.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος, με τη θερμοκρασία από 12 – 20 βαθμούς και τους ανέμους στα 4 – 6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη παρόμοιο το σκηνικό του καιρού. Η θερμοκρασία από 10 – 18 βαθμούς και οι άνεμοι στα 2 – 4 μποφόρ.

Η νέα εβδομάδα θα ξεκινήσει με καλό καιρό.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share