Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 30/10: Ο κυκλώνας «Νέαρχος» σκεπάζει την χώρα - Από πότε θα μας «χτυπήσει» σύμφωνα με Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη

Έρχεται μετά τον «Ιανό»...

30 Οκτωβρίου 2021 07:18
Καιρός σήμερα 30/10: Ο κυκλώνας «Νέαρχος» σκεπάζει την χώρα - Από πότε θα μας «χτυπήσει» σύμφωνα με Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Ο μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος» έρχεται στην χώρα μας σύντομα, με τον καιρό να είναι ήδη σήμερα (30/10) βροχερός και τα φαινόμενα να είναι έντονα σε όλα τα σημεία της Ελλάδας.

Το Σάββατο, στα δυτικά και τα νότια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, νεφώσεις με βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις. Η ορατότητα τοπικά στα βόρεια τις πρωινές ώρες θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στα νοτιοανατολικά πελάγη οι άνεμοι θα πνέουν έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θράκη. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Θρακικό τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ. η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη και τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικός παγετός.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, ο καιρός θα είναι στα βόρεια γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Στα νότια αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο νότιο Ιόνιο 7 μποφόρ. η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στη νότια Πελοπόννησο πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά και νότια 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ. η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στα δυτικά βορειοανατολικοί τοπικά 6 μποφόρ. η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Στο ανατολικό Αιγαίο τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα νότια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις με βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ. η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Πώς θα κινηθεί ο κυκλώντας σύμφωνα με τον Αρναούτογλου

Άστατος αναμένεται ο καιρός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις περισσότερες νότιες νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.

Το Σάββατο (30/10), από τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες κεντροβόρεια Εύβοια, μέχρι και τα νότια τμήματα της Φθιώτιδας και τη Βοιωτία θα σημειωθούν τοπικές βροχές, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Στην υπόλοιπη κεντρική, δυτική και βόρεια Ελλάδα η μέρα θα ξεκινήσει με αρκετή ηλιοφάνεια και παροδικά αυξημένες συννεφιές στην Πελοπόννησο και τη Θράκη. Προς τις Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα κατά τόπους θα σημειωθούν κάποιες μπόρες οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν κάποια σχέση με τον Μεσογειακό Κυκλώνα.

Στην Αττική, η μέρα θα κυλήσει με συννεφιές ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες βροχές κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Θεσσαλονίκη, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με την θεμοκρασία να μην ξεπερνά τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη καιρού της ΕΡΤ, την Κυριακή, το σύστημα του Μεσογειακού Κυκλώνα -θα έχει εξασθενήσει και θα έρθει στην χώρα μας σαν βαρομετρικό χαμηλό- θα κινηθεί προς το Λιβυκό Πέλαγος με αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής στα ανατολικά της Κρήτης και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου να έχουμε έντονες βροχές ή και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός θα είναι ήπιος με αρκετή ηλιοφάνεια, ενώ ανέφερε και νωρίτερα πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα.

Σαν... τον Ιανό λέει ο Μαρουσάκης

Περίπου 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από την χώρα μας, ακόμη ένας μεσογειακός κυκλώνας, που ονομάστηκε «Νέαρχος», έχει σχηματιστεί στο νότιο Ιόνιο σήμερα, δοκιμάζοντας τις τελευταίες ώρες την «καρδιά» της Μεσογείου.

Ο καιρός… είναι απρόβλεπτος, με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη να εφιστά την προσοχή για την Κρήτη, τονίζοντας ωστόσο πως «είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η τροχιά αυτού του συστήματος κακοκαιρίας».

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Ο Μεσογειακός κυκλώνας έχει πλέον σχηματιστεί και οργανώνεται περισσότερο στα ανατολικά νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα της Σικελίας (πρώτος χάρτης – εικόνα Μετεωρολογικού δορυφόρου). Θα στροβιλιστεί στην αυτή περιοχή για αρκετές ώρες δοκιμάζοντας τις αντοχές των Μετεωρολογικών μοντέλων και μαζί τους και εμάς των Μετεωρολόγων.

Θα δούμε πιθανότατα τις προγνώσεις να αλλάζουν σε κάθε κύκλο ανανέωσης των προγνωστικών στοιχείων μιας και είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η τροχιά αυτού του συστήματος κακοκαιρίας.

Τα πρωινά στοιχεία θέλουν να επηρεάζονται με αρκετά μεγάλη δυναμική τα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας μας και ιδιαίτερα το διήμερο Κυριακή Δευτέρα (δεύτερος χάρτης).

Περιοχές όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη μας έχει δοκιμαστεί τελευταία και από τους σεισμούς.

Παραμείνετε διαρκώς ενημερωμένοι δείχνοντας την απαιτούμενη προσοχή!!».

Οι αναφορές του Καλλιάνου

Τοπικές βροχές αναμένονται το Σάββατο σε περιοχές της κεντροανατολικής Θεσσαλίας, στις Σποράδες, την Εύβοια και ΒΑ της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι πιο έντονα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, όπου υπάρχει πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Στην υπόλοιπη χώρα, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι περισσότερα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις, ενώ δεν αποκλείονται και τοπικές βροχές στα βόρεια, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, με αίθριο ουρανό και το θερμόμετρο θα δείξει από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share