Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σάκης Αρναούτογλου: Προειδοποιεί για τον μεσογειακό κυκλώνα - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Πού θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες

28 Οκτωβρίου 2021 18:19
 Σάκης Αρναούτογλου: Προειδοποιεί για τον μεσογειακό κυκλώνα - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός: Μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ, ο Σάκης Αρναούτογλου έκανε μια έκτακτη ενημέρωση προκειμένου να ενημερώσει τι πρόκειται να γίνει με τον Μεσογειακό Κυκλώνα Γκλόρια και την πορεία του, αλλά και το πως ορίζεται ο όρος Μεσογειακός Κυκλώνας.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και επίσημα Μεσογειακός Κυκλώνας τις τελευταίες ώρες το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό ΓΚΛΟΡΙΑ στην Καρδιά της Μεσογείου με εμφανές το μάτι του, όπως σας το έδειξα χθες ότι θα μετατρέπονταν και στο υψηλής ανάλυσης προγνωστικό μοντέλο της ΕΡΤ3 κινούμενο νοτιοανατολικότερα και για την Παρασκευή! Ενώ έρχεται "βαρύς" χειμώνας με πολλά χιόνια στην Ελλάδα!

Βροχές και θυελλώδεις ανέμους

Για τη Σικελία και την Καλαβρία, δεν μπορούν να αποκλειστούν και πάλι μεγάλες ποσότητες βροχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το επόμενο 24ωρο σε συνδυασμό με θυελλώδεις ανέμους.

Οι κάτοικοι της Μάλτας,θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα. Στη συνέχεια, η ΓΚΛΟΡΙΑ αναμένεται να αναχωρήσει προς το Λιβυκό Πέλαγος μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της Βόρειας Αφρικής.

Ειδικά για τη ναυτιλία, ένας Medicane (μεσογειακός κυκλώνας) παραμένει επικίνδυνος με ριπές άνω των 120 χιλιομέτρων την ώρα στην ανοιχτή θάλασσα.

Επισήμως, λόγος για ένα Medicane γίνεται από μέσες ταχύτητες ανέμου 112 χιλιομέτρων την ώρα και πάνω. Αυτό συμβαίνει όταν μεγάλες μάζες νερού εξατμίζονται πάνω από την ακόμα ζεστή Μεσόγειο Θάλασσα και σχηματίζονται καταιγίδοφόρα σύννεφα.

Η περιστροφή της γης τους αναγκάζει να περιστρέφονται ενώ τα ρεύματα που κυριαρχούν στα κατώτερα στρώματα προς το κέντρο του συστήματος διαλύουν ξανά τα σύννεφα και δημιουργείται το αδύναμο μάτι που είναι χαρακτηριστικό των Medicanes.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share