Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη μαχήτρια Φώφη Γεννηματά: Βουβός πόνος - Το συγκινητικό «αντίο» των παιδιών της (Video)

«Αθάνατη» φώναζαν χιλιάδες άνθρωποι συνοδεύοντάς την στο Α' Νεκροταφείο

28 Οκτωβρίου 2021 08:56
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη μαχήτρια Φώφη Γεννηματά: Βουβός πόνος - Το συγκινητικό «αντίο» των παιδιών της (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε να αποχαιρετήσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, χθες, Φώφη Γεννηματά στη Μητρόπολη Αθηνών.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αλλά και θλίψης η οικογένεια, οι σύντροφοι, οι φίλοι και απλός κόσμος από ολόκληρη την Ελλάδα, είπαν σήμερα σήμερα το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά. Η κηδεία της έγινε με τιμές εν ενεργεία υπουργού, ενώ οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυμάτιζαν μεσίστιες, καθώς κηρύχθηκε εθνικό πένθος.

Παρόντες στο τελευταίο «αντίο» στη Φώτη Γεννηματά η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Στην Μητρόπολη βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ένα λευκό τριαντάφυλλο, που το άφησε πάνω στο φέρετρο ενώ στη συνέχεια συλλυπήθηκε την οικογένειά της. Νωρίτερα έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης με ένα λευκό τριαντάφυλλο, με τη σύζυγό του Μαρέβα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κούτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Πολιτικοί εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια. Ανάμεσά τους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Παρόντες και πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Κώστας Σημίτης, με τη σύζυγό του Δάφνη ο Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο υποδέχθηκαν με χειροκρότημα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσήλθε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, υποβασταζόμενη από τον γιο της Κώστα και την κόρη της Αλεξία. Η Ντόρα Μπακογιάννη συγκίνησε τις προηγούμενες ημέρες, όταν ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο. Ο κόσμος την υποδέχθηκε με χειροκροτήματα. Μόλις μπήκε στην εκκλησία, φανερά συγκλονισμένη έσπευσε στους συγγενείς της Φώφης για να τους συλλυπηθεί, έχοντας μια αγκαλιά για τον άντρα και τα παιδιά της.

Στην κηδεία βρέθηκαν επίσης ο πρώην υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο Γιώργης Βαρδινογιάννης, η Γιάννα Αγγελοπούλου. «Αγωνίστηκε πάρα πολύ σκληρά» ήταν τα λόγια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα τριαντάφυλλο στα χέρια στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά

Με ένα λευκό τριαντάφυλλο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στη Μητρόπολη μαζί με τη σύζυγό του, Μαρέβα, για να αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά τη Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός μαζί με τη σύζυγό του, έσπευσαν στους συγγενείς της Φώφης για να τους συλλυπηθούν.

Ο πρωθυπουργός συγκλονίστηκε όταν έμαθε τη Δευτέρα για τον θάνατο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και επέστρεψε εκτάκτως χθες από τη Σαουδική Αραβία για να παραστεί στην κηδεία.

Ο σύζυγος της Ανδρέας Τσούνης με δάκρυα στα μάτια δίπλα της μέχρι τέλους

Η συντετριμμένη οικογένεια της Φώφης Γεννηματα, προσπάθησε να αποδεχτεί τον πρόωρο χαμό της.

Η θλίψη ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια τους, στα τρία παιδιά της, στον σύζυγό της, στην αδελφή της και στους ανθρώπους που έζησαν από τόσο την ίδια όσο και την περιπέτεια της υγείας της,

Ο σύζυγός της, Ανδρέας, ο οποίος μην μπορώντας να συγκρατήσει τη βαθιά το θλίψη και τα δάκρυά του, έπεσε πάνω στο φέρετρο.

Το συγκινητικό «αντίο» των παιδιών της Φώφης Γεννηματά στη μητέρα τους - «Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια»

«Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια», τόνισε ο γιος της Φώφης Γεννηματά, σημειώνοντας ότι έγινε υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους, κάτι που επιβεβαιώνει η απόφαση της Πολιτείας για να δημιουργηθεί πρόγραμμα με το όνομά της για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

«Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα και η σχέση με τον πατέρα μας αλλά και ο δεσμός με την θεία μας την Μαίρη ήταν παράδειγμα αδελφικής αγάπης», πρόσθεσε.

«Με την αποχώρησή του νόμιζα ότι φεύγουν οι ελπίδες μου. Τώρα όμως πιστεύω ακόμη περισσότερο στον άνθρωπο. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά. Είμαι σίγουρος ότι θα μας κοιτάς με χαμόγελο πάνω εκεί από τα σύννεφα», κατέληξε.

«Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου» είπε. «Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια, σ' αγαπάμε πολύ και πάντα», είπε η μικρή κόρη της Φώφης Γεννηματά, Κατερίνα.

«Στις τελευταίες μας κουβέντες μου είπες 1,2,3 πάμε. Και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες. Μια μάχη που δεν παραδίδεις τα όπλα είναι μια μάχη κερδισμένη. Το χέρι χτυούσες στο τραπέζι. Το χέρι το χτύπησες πολλές φορές σαν κορίτσι, γυναίκα, μητέρα και κέρδισες.

Δεν ήταν ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο ανιδιοτέλεια. Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή, αλλά και ασπίδα δυνατή σαν εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου, το φάμιλι που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους, αλλά και οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα, αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε», ανέφερε συγκινημένη η μεγαλύτερη κόρη Αιμιλία.

Το συγκινητικό βίντεο του ΚΙΝΑΛ για τη Φώφη Γεννηματά: «Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει»

Και το Κίνημα Αλλαγής είπε το «τελευταίο αντίο» στην πρόεδρό του, Φώφη Γεννηματά, με ένα συγκινητικό βίντεο ενός λεπτού.

«Ντυμένο» με λόγια και εικόνες της Φώφης Γεννηματά και με το μήνυμα «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, για πάντα στις καρδιές μας», το Κίνημα Αλλαγής της λέει αντίο.

Στο βίντεο ακούγεται η Φώφη Γεννηματά, να λέει «Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει. Να υπάρχει ο χώρος μας πιο δυνατός απ’ ό,τι τον παρέλαβα. Να μπορώ να κοιτάζω και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τους Έλληνες πολίτες στα μάτια. Να κοιτάζω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και να ξέρω ότι αυτούς υπηρέτησα».

«Αθάνατη» φωνάζουν χιλιάδες άνθρωποι συνοδεύοντάς την στο Α' Νεκροταφείο

Η νεκρώσιμη πομπή της Φώφης Γεννηματά πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση στη Λεωφ. Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, πριν οδηγηθεί στο Α' Νεκροταφείο.

Χιλιάδες άνθρωποι φωνάζοντας «Αθάνατη» συνόδευσαν τη Φώφη Γεννηματά προς την τελευταία της κατοικία στο Α' Νεκροταφείο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share