Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επίθεση με βιτριόλι: Η δικαίωση για την Ιωάννα και ο Γολγοθάς που έχει μπροστά της - Τι θα γίνει σε περίπτωση έφεσης; Πόσο θα μείνει στη φυλακή η 36χρονη

Συνεχίζεται ο αγώνας για την Ιωάννα Παλιοσπύρου

28 Οκτωβρίου 2021 08:28
Επίθεση με βιτριόλι: Η δικαίωση για την Ιωάννα και ο Γολγοθάς που έχει μπροστά της - Τι θα γίνει σε περίπτωση έφεσης; Πόσο θα μείνει στη φυλακή η 36χρονη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ομόφωνα ένοχη έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τη δράστιδα της επίθεσης με βιτριόλι, καταδικάζοντάς την στην ανώτατη ποινή: 15 έτη για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Με ψήφους 7-0 αποφασίστηκε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στην 36χρονη Έφη, που, όπως είπε ο δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, επέδειξε «απαράδεκτη και απάνθρωπη» στάση καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο κ. Νίκος Αλεξανδρής σχολίασε, αναφορικά με την απόφαση, πως «είχαμε πει από την αρχή ότι όλα τα πραγματικά περιστατικά οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι είχαμε ξέθαρρη περίπτωση απόπειρας ανθρωποκτονίας, παρά την προσπάθεια υπεράσπισης».

Τόνισε πως η «στάση της κατηγορουμένης, η προσπάθεια συγκαλύψεως, το όλο σχέδιο που είχε φτιάξει (..) οδήγησαν στην ανώτατη ποινή».

Τι θα γίνει σε περίπτωση έφεσης

Ερωτώμενος για το εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η απόφαση σε περίπτωση έφεσης από πλευράς της Έφης, ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε τη σημασία του ομόφωνου της απόφασης που «καταδεικνύει ότι δεν υπήρχαν αμφιβολίες για το είδος της εγκληματικής πράξης και για την ποινή» αλλά και το ότι η υπεράσπιση της 37χρονης «ήταν εκλεκτή».

Αυτά τα δύο στοιχεία, όπως είπε, δείχνουν πως «είναι μάλλον δύσκολο να αλλάξει η άποψη του δικαστηρίου στο Εφετείο».

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αποκλείσει πως μπορεί να μεσολαβήσουν γεγονότα που να αλλάξουν την κατάσταση. «Ας υποθέσουμε ότι αρχίζει παράλληλη έρευνα σε βάρος των συνεργών της και έρχεται και συνεργάζεται. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει δικαίωμα ελαφρυντικών» εξήγησε.

Πόσο θα μείνει στη φυλακή η 36χρονη

Επανερχόμενος στη στάση που τήρησε η δράστις, σημείωσε πως «όχι μόνο δεν έδειξε μεταμέλεια, έδειξε το ακριβώς αντίθετο: ότι χαιρόταν για τη ζημιά που είχε προκαλέσει. Στην αγόρευση του εισαγγελέα και την τελική απόφαση, επιμέτρησε και αυτό».

Σχετικά με την ποινή που θα εκτίσει, ενημέρωσε πως «η μέγιστη χρονική διάρκεια είναι από 5 - 6,5 χρόνια. Θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον χρόνο προφυλάκισης και μετά θα έχει δικαίωμα να κάνει αίτημα αποφυλάκισης».

Για την αναγνώριση ελαφρυντικών και ειδικά αυτού του πρότερου σύννομου βίου, εξήγησε πως με αυτό «δεν εννοούμε απλά ότι δεν έχει καταδικαστεί σε κάποια ποινή και έχει λευκό ποινικό μητρώο, αλλά πρέπει με πράξεις να δείχνει ότι είναι ένα μεμονωμένο γεγονός».

Η καταδικασθέισα, όμως, «επί σειρά ετών επέδειξε παραβατική συμπεριφορά: παρακολουθήσεις, προσπάθειες να βρει ανθρώπους να τη βοηθήσουν, προετοιμασία…».

Ο αγώνας της Ιωάννας

Ακολούθως, αναφέρθηκε στη δύσκολη μάχη που έχει ακόμα μπροστά της η Ιωάννα, ενημερώνοντας πως μετά την απόφαση «της ανοίγει ο δρόμος να επικεντρωθεί στις επόμενες επεμβάσεις, έχει 20 χειρουργεία ακόμα να κάνει».

Κάθε ένα θα έχει απόκλιση 5-6 μηνών από το άλλο, κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη 10αετία η Ιωάννα Παλιοσπύρου θα συνεχίζει τις επεμβάσεις και στη συνέχεια θα αρχίσει η αποκατάστασή της.

«Η δράστις θα είναι έξω και εκείνη θα συνεχίζει τις επεμβάσεις της» κατέληξε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share