Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

28η Οκτωβρίου: Παρελάσεις στον ρυθμό της... πανδημίας! Αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ελέω... Μέρκελ - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν (Video)

Πώς θα κινηθούν μετρό και τραμ

28 Οκτωβρίου 2021 08:06
28η Οκτωβρίου: Παρελάσεις στον ρυθμό της... πανδημίας! Αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ελέω... Μέρκελ - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η Επέτειος του «ΟΧΙ» πρόκειται να εορταστεί σήμερα Πέμπτη 28/10 σε όλη τη χώρα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, τα μέτρα προστασίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα είναι αυστηρά ενώ, σε πολλές περιοχές, οι παρελάσεις έχουν ήδη ματαιωθεί.

Τα μέτρα προστασίας για τις παρελάσεις

Αυστηρά μέτρα προστασίας θα εφαρμοστούν την Πέμπτη (28/10) με φόντο τη διεξαγωγή των παρελάσεων, καθώς οι θεατές πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα σε αντιθέση με εκείνους που θα παρελάσουν μιας και αυτοί θα είναι ήδη στοιχισμένοι και σε απόσταση.

Χαρακτηριστικά, σχετική οδηγία του Υπουργείου Υγείας για τις παρελάσεις αναφέρει: «Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι».
Ωστόσο, όπως προστίθεται στην προαναφερθείσα οδηγία, «όσοι παρελάσουν, θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση -εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση- να φορούν τις μάσκες τους».

Πού δεν θα γίνουν οι παρελάσεις

Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού ιδίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα οδήγησε στη ματαίωση των παρελάσεων.

Χαρακτηριστικά, στη Θεσσαλονίκη, η στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και η χρονική διάρκειά της δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα, ενώ θα πάρουν μέρος μόνο στρατιωτικά τμήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη δεν πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση την Τετάρτη (27/10) εξαιτίας του εθνικού πένθους που κηρύχθηκε για εκείνη την ημέρα λόγω της κηδείας της Φώφης Γεννηματά.

Ακόμα, στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, θα βρεθούν τόσο το θρυλικό αεροσκάφος «Spitfire», το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και τα F-16 της ομάδας «Ζευς».

Όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία, οι παρελάσεις δεν θα γίνουν στην Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, ενώ στις Σέρρες θα παρελάσουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολικών μονάδων και των πολιτιστικών συλλόγων, ενώ το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκε οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου να πραγματοποιηθούν μόνο με σημαιοφόρους και παραστάτες σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Επίσης, με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων θα γίνει η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Έβρου και Ροδόπης, σύμφωνα με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστου Μέτιου.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αποφάσισε τη ματαίωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας.

Συν τοις άλλοις, οι παρελάσεις ματαιώθηκαν ακόμα στα Καλάβρυτα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στο Μέτσοβο της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ανακοίνωση σχετικά με τις τροποποιήσεις που θα γίνουν σε μετρό και τραμ την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου εξέδωσε η ΣΤΑΣΥ.

«Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021, με εντολή της αστυνομίας, ο σταθμός του Μετρό Σύνταγμα θα κλείσει στις 8 το πρωί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση. Επίσης, τα δρομολόγια του Τραμ από τις 8 το πρωί έως τη λήξη της παρέλασης θα έχουν τερματικό σταθμό τη στάση Φίξ», ανακοίνωσε η εταιρεία.

Μεταβολές θα υπάρξουν από τις 9:00 π.μ. έως και το τέλος της παρέλασης στα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και από τα κέντρα άλλων δήμων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα το πρωί στην Αττική, λόγω των μαθητικών παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, ενώ τροποποιήσεις θα υπάρξουν και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, λόγω της διεξαγωγής μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου σήμερα, θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους δήμους του νομού Αττικής έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 8:00 και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης αυτών από ώρα 6:00, ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων.

Ειδικότερα στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά, η κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους, θα διακοπεί ως εξής

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (Κεντρική Παρέλαση), από ώρα 09.00΄ μέχρι το πέρας της παρέλασης:

  • Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – Καθεδρικός Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών (Δοξολογία), από ώρα 06.00΄ μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων:

  • Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, από ώρα 09.00΄μέχρι 14.00’:

  • 34ου Πεζικού Συντάγματος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου.
  • Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και 2ας Μεραρχίας.

Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα το απόγευμα: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η διήμερη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα σήμερα φέρνει και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής από το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα, οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου θα πραγματοποιηθούν απογευματινές-βραδινές ώρες της Πέμπτης, 28 Οκτωβρίου 2021, και πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, 29 Οκτωβρίου 2021, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Σλοβενίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επισκέπτεται τις χώρες οι οποίες συνδέθηκαν άμεσα με την 16ετη θητεία της στην Καγκελαρία. Το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Οκτωβρίου επισκέφθηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ χαρακτήρισε την επίσκεψη ως «Σημαντικό δείγμα της στενής -και σε πνεύμα εμπιστοσύνης- συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Τόνισε ότι υπάρχουν πολλά θέματα κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με το Κλίμα, η Υγεία και η Μετανάστευση, στα οποία η Γερμανία και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Η κ. Μέρκελ θα έχει την Πέμπτη (28/10) το βράδυ δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συναντηθεί την Παρασκευή (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30.

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία, πρόσθεσε η κυρία Ντέμερ. Η καγκελάριος, την Παρασκευή, θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. ANGELA MERKEL στη χώρα μας, απογευματινές-βραδινές ώρες της Πέμπτης 28.10.2021 και πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 29.10.2021 θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων. Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων», αναφέρει η σχετική ενημέρωση από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share