Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Προειδοποίηση Κλέαρχου Μαρουσάκη - Σάκη Αρναούτογλου: «Θέλει προσοχή! Aπευχόμαστε όλοι ότι θα συμβεί!» (photo-video)

Καμπανάκι για μεσογειακό κυκλώνα

27 Οκτωβρίου 2021 12:38
Προειδοποίηση Κλέαρχου Μαρουσάκη - Σάκη Αρναούτογλου: «Θέλει προσοχή! Aπευχόμαστε όλοι ότι θα συμβεί!» (photo-video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για την «ανησυχητική έκπληξη» που επεφύλασσαν το πρωί της Τετάρτης τα «προγνωστικά στοιχεία όσον αφορά στο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο έπληξε τη Σικελία προκαλώντας κατά τόπους βιβλικές καταστροφές», μίλησε ο Σάκης Αρναούτογλου, μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook.

Ενώ, «βαρύς» αναμένεται να είναι ο χειμώνας στην Ελλάδα, αφού αναμένεται να μας επηρεάσει μια πολική δίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι και χιόνια σε πεδινές περιοχές.

Ο έμπειρος προγνώστης τόνισε ότι «ενώ μέχρι χθες το σχεδόν στάσιμο βαρομετρικό χαμηλό έδειχνε να εξασθενεί κινούμενο νοτιοτερα, νοτιοανατολικότερα, σήμερα το πρωί το σύνολο σχεδόν των προγνωστικών μοντέλων το θέλουν οχι μόνο να οργανώνεται περισσότερο αλλά και να ξανακινείται προς την Σικελία».

«Κάτι το οποίο αποτελεί ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση και απευχόμαστε όλοι ότι θα συμβεί», πρόσθεσε.

Σάκης Αρναούτογλου: Μεγάλη προσοχή στη Σικελία και στις επόμενες ημέρες

Φίλες και φίλοι! Αρκετά ανησυχητική έκπληξη επεφύλασσαν σήμερα το πρωί τα προγνωστικά στοιχεία όσον αφορά στο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο έπληξε τη Σικελία προκαλώντας κατά τόπους βιβλικές καταστροφές.

Πιο συγκεκριμένα, κι ενώ μέχρι χθες το σχεδόν στάσιμο βαρομετρικό χαμηλό έδειχνε να εξασθενεί κινούμενο νοτιοτερα, νοτιοανατολικότερα, σήμερα το πρωί το σύνολο σχεδόν των προγνωστικών μοντέλων το θέλουν οχι μόνο να οργανώνεται περισσότερο αλλά και να ξανακινείται προς την Σικελία, κάτι το οποίο αποτελεί ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση και απευχόμαστε όλοι ότι θα συμβεί!

Σε κάθε περίπτωση πάντως όσοι μας παρακολουθείτε από τη Σικελία η πιθανόν σκοπεύετε να κινηθείτε προς τη συγκεκριμένη περιοχή, θα έλεγα ότι χρειάζεται επαγρύπνηση η λήψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης και σίγουρα περιορισμό των μετακινήσεων (από την Πέμπτη 28/10 και μέχρι περίπου και το Σάββατο 30/10) στο ελάχιστο! Για ότι νεότερο θα υπάρξουν λεπτομέρειες μέσα από τη σελίδα μου στο Facebook εδώ!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Προειδοποίηση Μαρουσάκη για μεσογειακό κυκλώνα

Ανάλυση για τον σχηματισμό μεσογειακού κυκλώνα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας δημοσίευσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιώντας ότι η αλλαγή αυτή του καιρού «στη γειτονιά μας» μπορεί να φέρει και κακοκαιρία στην Ελλάδα.

Στους χάρτες για την εξέλιξη του καιρού λόγω του μεσογειακού κυκλώνα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει ότι το «μάτι» του φαινομένου «θα οδηγήσει σε ραγδαίες βροχοπτώσεις συνοδεία πολύ θυελλωδών ανέμων που θα πλήξουν τα νότια τμήματα της Ιταλίας και θα φτάσουν μέχρι και τα ανοιχτά του Ιονίου πελάγους».

Ο μετεωρολόγος, μάλιστα, παρουσιάζει τα τρία σενάρια ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσει ο μεσογειακός κυκλώνας βάσει των οποίων η ραγδαία επιδείνωση του καιρού είτε δεν θα επηρεάσει καθόλου την Ελλάδα, είτε θα επηρεάσει τα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας είτε θα επηρεάσει την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τον μεσογειακό κυκλώνα και το ενδεχόμενο κακοκαιρίας

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΙΣΩΣ ΦΕΡΕΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Βαρομετρικό χαμηλό στα νότια τμήματα της Ιταλίας στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του εδώ και αρκετές ημέρες καθώς αυτό έχει εγκλωβιστεί από τις υψηλές πιέσεις (ατμοσφαιρικά βουνά) βορειότερα και ανατολικότερα (πρώτος χάρτης). Αυτό έχει σαν συνέπεια να αντλεί ενέργεια και θερμότητα από τις εκεί θαλάσσιες εκτάσεις γεγονός που θα το οδηγήσει να βαθύνει απότομα δημιουργώντας μεσογειακό κυκλώνα (medicane) στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας.

Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζεται το "Μάτι" έτσι όπως αυτό προβλέπεται να σχηματιστεί σύμφωνα με τα προγνωστικά μας συστήματα. Αυτό θα οδηγήσει σε ραγδαίες βροχοπτώσεις συνοδεία πολύ θυελλωδών ανέμων που θα πλήξουν τα νότια τμήματα της Ιταλίας και θα φτάσουν μέχρι και τα ανοιχτά του Ιονίου πελάγους.

Στον τρίτο χάρτη μας μπορούμε να δούμε πως φαίνεται από τον Μετεωρολογικό δορυφόρο αυτή τη στιγμή το βαρομετρικό χαμηλό που προβλέπεται να οργανωθεί σε Μεσογειακό κυκλώνα τα επόμενα 24ωρα και που δίνει εκτεταμένες συννεφιές από τη νότια Ιταλία μέχρι και τα νότια τμήματα της χώρας μας.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε ότι αφορά το ποια διαδρομή αναμένεται να ακολουθήσει αυτός ο Μεσογειακός κυκλώνας. Αυτό οφείλεται στο ότι ο μηχανισμός σχηματισμού του λαμβάνει χώρα σε μια πολύ μικρή περιοχή η οποία είναι δυσανάλογη της λειτουργίας των μετεωρολογικών μοντέλων αλλά και των παρατηρήσεων που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας συν του ότι αυτά τα συστήματα κακοκαιρίας αλλάζουν πολύ γρήγορα στον χώρο και τον χρόνο.

ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Μέχρι στιγμής τα μετεωρολογικά μοντέλα εμφανίζουν τρία πιθανά σενάρια σε ότι αφορά την πορεία και εξέλιξη του Μεσογειακού κυκλώνα.

1. Ο Μεσογειακός κυκλώνας να σχηματιστεί ανατολικά της Σικελίας και να εμφανίσει βορειοδυτική τροχιά "παραβιάζοντας" τη γενικότερη κυκλοφορία της ατμόσφαιρας για το βόρειο ημισφαίριο. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί από τον Μεσογειακό κυκλώνα με την Ιταλία να δέχεται μεγάλο χτύπημα από ακραία καιρικά φαινόμενα.

2. Ο Μεσογειακός κυκλώνας να σχηματιστεί στα ανατολικά της Σικελίας και να εμφανίσει μια μετατόπιση προς τα ανατολικά επηρεάζοντας τμήματα του Ιονίου πελάγους και στη συνέχεια μετατρεπόμενος σε οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό να κινηθεί προς τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας θα επηρεαστεί σημαντικά με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα όπου σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές αυτών των γεωγραφικών διαμερισμάτων θα πέσει μεγάλος όγκος νερού ικανός να δημιουργήσει αρκετά και σημαντικά προβλήματα (χάρτης 4).

3. Ο Μεσογειακός κυκλώνας να οργανωθεί στα ανατολικά θαλάσσια τμήματα της Σικελίας, να στροβιλιστεί εκεί για αρκετές ώρες και στη συνέχεια να κινηθεί προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής περνώντας από τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. Σε αυτό το σενάριο φαίνεται να επηρεάζονται πρόσκαιρα η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι επόμενες ώρες θα ρίξουν περισσότερο φως στο "τούνελ" της πρόγνωσης, παρόλα αυτά όμως πολίτες και πολιτεία θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα!!!

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share