Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Αττική: Καθησυχάζουν οι επιστήμονες για το ρήγμα που έδωσε τα 2,9 Ρίχτερ στο Μαρούσι

Ο σεισμός στην Αττική έγινε αισθητός σε διάφορα σημεία της Αττικής

25 Οκτωβρίου 2021 18:04
Σεισμός στην Αττική: Καθησυχάζουν οι επιστήμονες για το ρήγμα που έδωσε τα 2,9 Ρίχτερ στο Μαρούσι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα μικρό ρήγμα που βρίσκεται στην προέκταση του ρήγματος της Πάρνηθας είναι εκείνο που έδωσε τον σεισμό των 2,9 Ρίχτερ αναστατώνοντας τους κατοίκους, κυρίως των βορείων προαστίων της Αττικής οι οποίοι αισθάνθηκαν το ξαφνικό τράνταγμα.

Το μικρό εστιακό βάθος αλλά και το γεγονός ότι έγινε σε μια πυκνοδομημένη περιοχή όπως αυτή του Αμαρουσίου είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε τόσο αισθητός ο σεισμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι η πρώτη φορά όπου έχουμε τέτοια δόνηση στον αστικό ιστό της Αθήνας.

 Σεισμός στην Αττική: Τι αναφέρουν οι επιστήμονες για το ρήγμα που έδωσε τα 2,9 Ρίχτερ στο Μαρούσι

Αθανάσιος Γκανάς

«Καταρχάς να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Έχουμε και άλλες δονήσεις σε αυτή την περιοχή. Βόρεια του κέντρου της Αθήνας, υπάρχουν ρήγματα που βρίσκονται στην προέκταση του ρήγματος της Πάρνηθας και έχουν δώσει τα τελευταία δέκα χρόνια 12 σεισμούς άνω των 2,5 Ρίχτερ, μαζί με τον σημερινό.

Πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, ασθενής σεισμός», είπε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς.

Ο μεγαλύτερος σεισμός τα τελευταία δέκα χρόνια από τα ρήγματα που είναι μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου με μέγεθος 3,6 Ρίχτερ και επίκεντρο την Μεταμόρφωση. Επίσης υπήρξαν δυο σεισμοί στο Γαλάτσι το 2015 2,8 Ρίχτερ και 3,2 Ρίχτερ αντίστοιχα.

«Οι σεισμοί αυτοί είναι που γίνονται σε μικρά ρήγματα στην προέκταση του ρήγματος της Πάρνηθας και δεν εμπνέουν ανησυχία», προσθέτει ο κ. Γκανάς.

Γεράσιμος Χουλιάρας

Όπως τόνισε μιλώντας στο enikos.gr, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας «ο σεισμός είχε μέγεθος 2,9 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 3,7 χλμ. Ήταν πολύ επιφανειακός».

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα «είναι κάτι συνηθισμένο για την περιοχή και δεν εμπνέει κάποια ανησυχία».

Ευθύμιος Λέκκας

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο in.gr, ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή και οι σεισμολόγοι εξετάζουν εάν υπάρχει συσχέτιση με το ρήγμα της Πάρνηθας και της Πεντέλης.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, εξήγησε ότι «στην περιοχή Αμαρουσίου – Κηφισιάς, ουσιαστικά δεν έχουμε ρήγματα στην επιφάνεια. Τα ρήγματα αυτά είναι υποθετικά ρήγματα, τα οποία διέρχονται από τους βαθύτερους γεωλογικούς σχηματισμούς και αποτελούν συνέχεια του ρήγματος της Πάρνηθας και συνέχεια του ρήγματος της Πεντέλης».

«Αποδίδω τη μεγάλη αισθητότητα του σεισμού στην περιοχή των Αθηνών στο ότι (το επίκεντρο) ήταν μέσα στον οικιστικό ιστό, ήταν περίπου στη βόρεια πλευρά του Ολυμπιακού Σταδίου» είπε ο κ. Λέκκας για την αίσθηση που είχαν οι κάτοικοι της Αττικής.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share