Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Σεισμός στην Κάρπαθο

Που ήταν το επίκεντρο της δονησης

22 Οκτωβρίου 2021 14:39
Σεισμός στην Κάρπαθο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμό μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου κατέγραψαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 38χλμ. νοτιοανατολικά της Καρπάθου, είχε εστιακό βάθος 30χλμ. και σημειώθηκε στις 13:25.

Σεισμός στην Κάρπαθο

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτά της Καρπάθου είχε σημειωθεί στις 19 Οκτωβρίου ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος είχε γίνει αισθητός σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας ακόμα και στην Αίγυπτο.

Κίνδυνος για νέους μεγάλους σεισμούς: «Μπορεί να ενεργοποιηθούν ρήγματα»

Σε κατάσταση κινδύνου ενδέχεται να βρίσκεται η χώρα, σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα, με τα ρήγματα να μην αποκλείεται να ενεργοποιηθούν φέρνοντας δύσκολες καταστάσεις.

Όπως είπε καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας υπάρχει σεισμική έξαρση στο χώρο της Μεσογείου και τον ελλαδικό χώρο.

«Παρατηρούμε το φαινόμενο καθώς μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση ρηγμάτων αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο νέος σεισμός της Κορίνθου και ο προβληματισμός

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης καταγράφηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Όπως είπε ο κ. Λέκκας δε συνδέεται άμεσα με προηγούμενες σεισμικές δονήσεις που έγιναν στην Κρήτη καθώς ανήκουν σε ένα τελείως διαφορετικό τεκντονικό περιβάλλον, ωστόσο επανέλαβε ότι υπάρχει μια γενικότερη έξαρση.

«Δεν μας ανησυχεί, αλλά μας προβληματίζει», πρόσθεσε. «Υπάρχουν γενικές ανακατατάξεις στο ελληνικό τόξο και στην Ανατολική Μεσόγειο που σημαίνει ότι βιώνουμε μια σεισμική δραστηριότητα με μια σχετική έξαρση σε όλο αυτόν τον χώρο», είπε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share