Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΗ: Εγκρίνεται επίσημα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Με την περαιτέρω μετοχοποίηση η ΔΕΗ ακολουθεί αυτόνομη πορεία» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης

20 Οκτωβρίου 2021 13:13
ΔΕΗ: Εγκρίνεται επίσημα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Με συντριπτική πλειοψηφία άνω του 99%, το σώμα των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 750 εκ. ευρώ και τη διάθεση νέων 232 εκατομμυρίων μετοχών.

Την ίδια στιγμή η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε και την μεταβίβαση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε εταιρία μέλος του fund από την Αυστραλία Maquarie.

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων είναι το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών προς το τέλος του μήνα όπως επίσης και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Στις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου της Εταιρείας και θα της επιτρέψει να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW (Γιγαβάτ) εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026. Οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ θα φέρουν λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026

Εξαγορές σε Βαλκανικές χώρες

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επενδυτικό της πλάνο, η δημόσια επιχείρηση στοχεύει να εξαγοράσει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στις γειτονικές χώρες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Μέχρι το 2024 θέλει να προσθέσει περίπου 700 MW από αυτές τις αγορές.

Ο λόγος της επέκτασης συνδέεται και με την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα. Οι τιμές χονδρεμπορικής στα Βαλκάνια κινούνται σε χαμηλότερα κατά περίπου 20% επίπεδα. Η ΔΕΗ με την απόκτηση συστημάτων ΑΠΕ θα μπορεί να φέρνει φθηνότερες ποσότητες ρεύματος στην Ελλάδα ρίχνοντας τις τιμές για τους πελάτες της.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share