Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα: Θα κυμανθούν κοντά στα 3.500! - Έκκληση των ειδικών για εμβολιασμό

Νέα «ψυχρολουσία» σήμερα

19 Οκτωβρίου 2021 16:19
Αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα: Θα κυμανθούν κοντά στα 3.500! - Έκκληση των ειδικών για εμβολιασμό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θα συνεχιστεί η αυξητική των κρουσμάτων σήμερα μετά την… «ψυχρολουσία» των 3.164 χτεσινών διαγνώσεων, αριθμός αρκετά αυξημένος αν σκεφτεί κανείς πως συνήθως η ημέρα Κυριακή «δίνει» χαμηλό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr τα κρούσματα θα κυμανθούν σήμερα κοντά στα 3.500, ενώ δεν αποκλείεται να τα ξεπεράσουν κιόλας. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως υπάρχει μία αύξηση στα κρούσματα από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η οποία σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις πιθανώς να κορυφωθεί τον Νοέμβριο.

5.000 κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο χωρίς μέτρα

Μία τέτοια εκτίμησε εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος δεν απέκλεισε 5.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον Νοέμβριο.

«Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα. Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε».

Ο καθηγητής είπε πως από 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία. Τέλος, πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν νωρίτερα τις εστίες διασποράς του ιού.

Έκκληση για εμβολιασμό

Με το στέλεχος Δέλτα να επικρατεί, ο κίνδυνος που διατρέχουν όλοι οι νέοι είναι μεγαλύτερος. «Την τελευταία εβδομάδα είχαμε τέσσερις θανάτους νέων, είναι τραγικό», είπε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Γι’ αυτό φωνάζουμε συνέχεια, γι’ αυτό πιέζουμε, ίσως έχουμε γίνει και πολύ κουραστικοί αλλά πρέπει να το λέμε γιατί πρέπει ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί. Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε κοντά στις τελευταίες θέσεις των κρατών σε ποσοστά εμβολιασμού. Πάρα πολλές πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα είναι κάτω του 50% εμβολιασμού. Φέτος θα έχουμε και γρίπη. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που επιτίθεται πάνω στα νέα άτομα, δεν υπολογίζει τίποτα, μπορεί να φτάσουν στο θάνατο. Απευθύνω έκκληση στους νέους να πάνε να εμβολιαστούν. Είναι κρίμα να πεθαίνουν νέοι άνθρωποι 30 ετών».

Αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα: Θα κυμανθούν κοντά στα 3.500! - Έκκληση των ειδικών για εμβολιασμό

Ανησυχητική αύξηση των νοσηλειών στους νέους

Καθώς το νέο στέλεχος δέλτα του κορωνοϊού έγινε το επικρατόν φέτος το καλοκαίρι οι νοσηλείες σε παιδιά και εφήβους στις ΗΠΑ αυξήθηκαν έως και 5 φορές.

Τα δεδομένα αυτά στηρίχθηκαν σε στοιχεία από 99 κομητείες σε 14 πολιτείες όπου το ποσοστό νοσηλείας σε νέους έπεσε από τα μέσα Ιουνίου στις αρχές Ιουλίου σε 0,3 ανά 100000 παιδιά, το χαμηλότερο για το 2021. Όμως με την επέλαση του στελέχους δέλτα το ποσοστό αυτό ανέβηκε σε 1,4 ανά 100000 παιδιά στα μέσα Αυγούστου, σχεδόν στο μέγιστο για το έτος, που είχε φτάσει το 1,5 τον Ιανουάριο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share