Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ώρα... συντάξεων: Τι ισχύει με τα όρια ηλικίας και τα πλασματικά έτη

Αυτή είναι τελικά όλη η αλήθεια

16 Οκτωβρίου 2021 08:50
Ώρα... συντάξεων: Τι ισχύει με τα όρια ηλικίας και τα πλασματικά έτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ώρα της πληρωμής των συντάξεων έρχεται, καθώς τις επόμενες μέρες θα καταβληθούν για τον Νοέμβριο οι σχετικές μηνιαίες δόσεις, με τη διαδικασία να αρχίζει στις 22 Οκτωβρίου με το ΙΚΑ και να ολοκληρώνεται στις 29 του μηνός με το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και τον ΟΠΕΚΑ, τη στιγμή που έρχεται και η προκαταβολή.

Συγκεκριμένα, ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, Τράπεζες και ΟΤΕ θα καταβάλλουν τις συντάξεις:

– Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

– Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

– Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ

– Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου σε Δημόσιο, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις μηνός Νοεμβρίου του 2021 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Η αλήθεια για όρια ηλικίας και πλασματικά έτη

Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για τα ηλικιακά όρια αποσαφήνισε το τοπίο σε σχέση με το τι θα ισχύει από 1-1-2022 στον τομέα αυτό. Έτσι λοιπόν επιβεβαιώθηκε ότι κατ' αρχήν διατηρούν τα ηλικιακά όρια που ίσχυαν όσοι έχουν θεμελιωμένα έως 31-12-2021 συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή όσοι έχουν προϋποθέσεις άμεσης συνταξιοδότησης μέχρι 31-12-2021.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι διατηρούν και μετά την 1-1-2022 τα μεταβατικά ηλικιακά όρια όσοι έχουν κατοχυρώσει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή όσοι έχουν συμπληρώσει τις λοιπές προϋποθέσεις μέχρι 31-12-2021, αλλά δεν έχουν το προβλεπόμενο από τους σχετικούς πίνακες «νέο» μεταβατικό όριο ηλικίας.

Τέλος, επιβεβαιώθηκε ότι διατηρούνται επίσης τα προβλεπόμενα και ισχύοντα ηλικιακά όρια για ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων που δεν αντιμετώπισαν αυξήσεις ηλικιακών ορίων με τις αλλαγές που έγιναν το 2015 (π.χ. συνταξιοδοτούμενοι με διατάξεις βαρέων και ανθυγιεινών).

Εκείνο που απομένει να διευκρινισθεί πλήρως από πλευράς υπουργείου, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Μπούρλος στο imerisia.gr, είναι το θέμα της αναγνώρισης πλασματικών. Κι αυτό γιατί στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά για δρομολόγηση παράτασης προθεσμίας αναγνώρισης, παρότι, όπως είναι γνωστό, τέτοια προθεσμία δεν προβλέπεται από καμία διάταξη, έχει δε κάθε ασφαλισμένος οποτεδήποτε και ανάλογα με τον συνταξιοδοτικό του σχεδιασμό, το δικαίωμα να προχωρά σε αναγνωρίσεις.

Η αναφορά αυτή δημιούργησε υποψίες μελλοντικής πρόθεσης κατάργησης της δυνατότητας αναγνώρισης πλασματικών και ανησυχία στον κύκλο των ασφαλισμένων, που στηρίζουν τη μελλοντική συνταξιοδότησή τους σε αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η αναφορά αυτή απέβλεπε κυρίως στην αποτροπή από μαζική υποβολή αιτήσεων αναγνωρίσεων, κάτι που θα δημιουργούσε απίστευτη συμφόρηση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και όχι σε προαναγγελία κατάργησης της δυνατότητος αναγνώρισης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, καλό είναι το θέμα να αποσαφηνισθεί πλήρως από πλευράς υπουργείου, ώστε κανείς ασφαλισμένος να μη βρεθεί προ δυσάρεστης έκπληξης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share