Τρίτη, 30 Μαΐου 2023

Αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας - Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν»

Γίνεται πορτοκαλί η Αθήνα

14 Οκτωβρίου 2021 14:58
Αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας - Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Αλλάζει όπως όλα δείχνουν ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, καθώς η ΓΓΠΠ, φέρεται να εντάσσει στο επίπεδο 4 δύο ακόμη περιοχές, ενώ και η Αθήνα ανεβαίνει επίπεδο.

Όπως μεταδίδεται στο «κόκκινο» αναμένεται να ενταχθούν η Μαγνησία και ο Έβρος ενώ η Αθήνα, από το «κίτρινο» επίπεδο αναμένεται να ανέβει στο «πορτοκαλί». Ωστόσο η Ελλάδα «κλείδωσε» παραγγελία για το χάπι του κορωνοϊού.

«Κόκκινες», φαίνεται πως θα παραμείνουν:

  • Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, Πέλλα, Λάρισα, Κιλκίς, Καστοριά, Δράμα, Καβάλα Ξάνθη, Σέρρες, Καρδίτσα και Ημαθία.

Από την άλλη πλευρά, Θεσπρωτία, Ρέθυμνο, Λακωνία, Ηλεία και Ευρυτανία κατεβαίνουν από το «πορτοκαλί» στο «κίτρινο» επίπεδο.

 Αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας - Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν»

Κορωνοϊός: «2.700 θάνατοι μέχρι τα Χριστούγεννα!» - Εφιαλτική πρόβλεψη Νίκου Τζανάκη

Μια εφιαλτική πρόβλεψη έκανε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, σχετικά με τους θανάτους από κορωνοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προέβλεψε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε άλλους 2.500 με 2.700 θανάτους από κορωνοϊό. Ενώ, να υπενθυμίσουμε πως είχε προτείνει «Να εφαρμοστεί καθολική απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού στους ανεμβολίαστους»

«Από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο πρέπει να φτάσουμε στο 70 με 75% επί του πληθυσμού στον εμβολιασμό. Πρέπει να εμβολιαστούν άλλο 1 εκατ. άνθρωποι, είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά γίνεται Η χώρα έχει εμβολιαστικό οργανισμό που μπορεί να εμβολιάσει 120.000 ανθρώπους την ήμερα» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Όπως είπε, «περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας σε εμβολιασμό, κάτω από το 50% η Φθιώτιδα 49% τα Τρίκαλα στο 50,6%».

Ο καθηγητής πιστεύει πως πρέπει η ΗΔΙΚΑ να βρει τους ανεμβολίαστους και να πάνε πόρτα – πόρτα τουλάχιστον στους ηλικιωμένους για να συζητήσουν μαζί τους. Ζήτησε περαιτέρω δραστηριοποίηση της Εκκλησίας λόγω του κύρους και του ρόλου της.

Μάλιστα, για να τονίσει την τραγικότητα της κατάστασης, τόνισε πως κάποιοι δε θα χρειαστεί να εμβολιαστούν, γιατί… θα πεθάνουν από κορωνοϊό.

«Υπάρχουν μοναστήρια χωρίς εμβολιασμούς και εναντίον των εμβολιασμών και μπαινοβγαίνει κόσμος» κατήγγειλε μάλιστα.

Εφιαλτική πρόβλεψη Νίκου Τζανάκη για 2.700 θανάτους από κορωνοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα

Ανησυχία για την Βόρεια Ελλάδα

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής εξέφρασε ανησυχία για τη χαλάρωση των μέτρων στην Βόρεια Ελλάδα.

«Η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα είναι σε εξέλιξη, δεν έχουμε σημεία κάμψης, η πίεση της πανδημίας στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι σε σχεδόν απόλυτη πληρότητα, κι οι άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις έχουν κι αυτοί δικαιώματα στη ζωή. Δεν μπορεί να δοθεί το 100% των ΜΕΘ στον κορωνοϊό».

Υποστήριξε πως θα πρέπει όπου είναι δυνατό να δοθούν κλίνες για περιστατικά κορονοϊού. «Αν υπάρξει αστοχία στη διαχείριση της κατάστασης στη Β. Ελλάδας τότε το ιατρικό, το κοινωνικό αλλά και το πολίτικο μήνυμα θα είναι πάρα πολύ αρνητικό» ξεκαθάρισε.

Ο Γιάννης Κιουμής ζήτησε επίσης να δραστηριοποιηθούν υπέρ του εμβολιασμού καλλιτέχνες, επαγγελματικές ομάδες όπως πυροσβέστες, αθλητικές ομάδες, που ασκούν μεγαλύτερη επίδραση στον πληθυσμό.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share