Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βιολόγοι ονόμασαν βακτήρια προς τιμήν του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου

«Θα κουβουλάνε τα ονόματα του Παύλου και Ζακ/Ζάκι για πάντα (και) στην επιστήμη»

13 Οκτωβρίου 2021 19:52
Βιολόγοι ονόμασαν βακτήρια προς τιμήν του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έναν διαφορετικό τρόπο βρήκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου, ερευνητές βιολόγοι.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων στο Facebook, οι βιολόγοι Μάνθος Πάνου και Σπύρος Γκέλης δημοσίευσαν μία πρωτοποριακή μελέτη στην οποία περιγράφονται «5 νέα γένη και 9 νέα είδη κυανοβακτηρίων από διάφορα περιβάλλοντα από όλη την Ευρώπη (από λίμνες της Εσθονίας και χερσαία σπήλαια της Ελλάδας, μέχρι αγχίαλα σπήλαια των Καναρίων Νήσων και βραχώδεις παραλίες της Ρόδου)».

«Η ερευνητική ομάδα θέλησε να τιμήσει, μέσω της ονοματοδοσίας, την μνήμη των:

◾ Ιωάννης Δ. Παντής (1957-2017), Έλληνας Βιολόγος πανεπιστημιακός καθηγητής #Οικολογίας, του οποίου η πρωτοπόρος εργασία συνέβαλε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και διαχείριση οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων περιοχών, στην Ελλάδα (είδος Stenomitos pantisii )

◾ Παύλος Φύσσας (1979-2013) Έλληνας μουσικός και ακτιβιστής, δολοφονήθηκε από μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή (είδος Speos fyssasii).

◾ Ζαχαρίας (Ζακ) Κωστόπουλος (1985-2018) Έλληνας LGBTQI + ????️‍????και HIV ακτιβιστής, και drag queen, γνωστή και ως Zackie Oh (είδος: Iphianassa zackieohae)» αναφέρεται.

📣 Εννέα νέα είδη κυανοβακτηρίων 🦠 ‼️ ✅ Μια πρωτοποριακή μελέτη του Cyanolab AUTH και των #βιολόγων Υπ. Διδ. Μάνθου Πάνου...

Posted by Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων - Panhellenic Union of Bioscientists on Tuesday, October 12, 2021

Ο υποψήφιος διδάκτωρ Μάνθος Πάνου αναφέρθηκε και εκείνος στην ιδιαίτερη ονοματοδοσία που έγινε στα βακτήρια γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της εργασίας, αν όχι το πιο σημαντικό, είναι ότι αποφασίσαμε να ονοματίσουμε δύο νέα για την επιστήμη είδη προς τιμήν του Παύλου Φύσσα, δολοφονημένου από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή αυγή και του Ζακ Κωστόπουλου/ZackieOh, δύο από τα θύματα μιας παρακμάζουσας κοινωνίας με εμφανής έλλειψη αξιών. Aπό σήμερα τα είδη Speos fyssasii και Iphianassa zackieohae θα κουβαλάνε τα όνοματά του Παύλου και Ζακ/Ζάκι για πάντα (και) στην επιστήμη. #ΣιγαΜηΦοβηθω».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share