Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 12/10: Προειδοποίηση Αρναούτογλου - Μαρουσάκη για επικίνδυνες πλημμύρες και η πρόβλεψη για «μεσογειακό κυκλώνα»!

Πού θα «χτυπήσουν» τα ακραία φαινόμενα - Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

12 Οκτωβρίου 2021 07:16
Καιρός σήμερα 12/10: Προειδοποίηση Αρναούτογλου - Μαρουσάκη για επικίνδυνες πλημμύρες και η πρόβλεψη για «μεσογειακό κυκλώνα»!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα 12/10: Προειδοποίηση των Σάκη Αρναούτογλου και Κλέαρχου Μαρουσάκη έχουμε για σήμερα, όπου κάνουν λόγο για επικίνδυνες πλημμύρες και πρόβλεψη για «μεσογειακό κυκλώνα»! Ενώ, για όσους πιστεύουν στις προβλέψεις μέσα από τα λεγόμενα Μερομήνια, έχουν ολοκληρωθεί για τον χειμώνα που μας έρχεται.

Σάκης Αρναούτογλου: Νέα σοβαρή έκκληση για πλημμύρες - Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος

Για νέα σοβαρή επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες προειδοποιεί ο Σάκης Αρναούτογλου. Εβδομάδα με τεράστιο καιρικό ενδιαφέρον είναι αυτή, που διανύουμε καθώς από την Τετάρτη το βράδυ περιμένουμε μία ακόμα πιο σοβαρή αλλαγή του καιρού με επικίνδυνα φαινόμενα.

Γι’ αυτό το λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου κάνει έκκληση στις τοπικές αρχές να καθαρίσουν ρέματα και φρεάτια αλλά και να παρέμβουν στην κοίτη ποταμών για να αποφευχθεί ο μεγάλος κίνδυνος, που υπάρχει για πλημμύρες.

Δείτε όσα λέει ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού στην ΕΡΤ3:

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πιο έντονα φαινόμενα από την Πέμπτη - Κοντά σε μεσογειακό κυκλώνα

Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη, που κάνει λόγο για κακοκαιρία που ίσως να προσεγγίσει σε ένταση μεσογειακό κυκλώνα. Παράλληλα, καλεί τους πολίτες να μην υπερεκτιμήσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στη φύση.

Συγκεκριμένα γράφει σε ανάρτησή του:

«ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΣΕ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΥΚΛΩΝΑ

Με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα κυλήσει και η εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας, με πιο έντονο όμως το κύμα κακοκαιρίας που φαίνεται από Τετάρτη βράδυ και μετά.

Όπως βλέπουμε στον πρώτο μας χάρτη, οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που αναμένεται να κινηθούν από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης νοτιότερα (γαλάζιο χρώμα), καθώς θα αλληλεπιδράσουν με τα θερμά νερά της Μεσογείου θα σχηματίσουν ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στα νότια τμήματα της Ιταλίας, το οποίο αναμένεται να κινηθεί προς τη χώρα μας. Πιεζόμενο από τις υψηλές πιέσεις βορειότερα, θα προσπαθήσει να «μιμηθεί» τον μηχανισμό δημιουργίας Μεσογειακού κυκλώνα.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα το οποίο θα αλληλεπιδράσει αυτό το βαρομετρικό χαμηλό με τα θερμά νερά του Ιονίου πελάγους και της κεντρικής Μεσογείου αλλά και από την ένταση της ψυχρής αέριας μάζας που θα το τροφοδοτεί στα μεγαλύτερα ύψη της τροπόσφαιρας.

Στον δεύτερο χάρτη μας παρουσιάζονται τα κύματα βροχοπτώσεων-καταιγίδων που αναμένεται να συνοδεύσουν αυτό το βαρομετρικό χαμηλό, ενώ διακρίνεται και το «Μάτι» που ίσως συνοδεύσει αυτή την κυκλωνική ροή.

Στον τρίτο χάρτη μας μπορούμε να δούμε τις ταχύτητες του ανέμου που θα προκαλέσει αυτή η κυκλωνική ροή, με τα πρώτα στοιχεία να θέλουν γύρω από το κυκλωνικό κέντρο ταχύτητες ανέμου που ίσως ξεπεράσουν και τα 10 μποφόρ!

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι στο μυαλό μας, ανεξάρτητα από το αν σχηματιστεί Μεσογειακός κυκλώνας ή όχι, είναι ότι έρχεται μια ιδιαίτερα σφοδρή κακοκαιρία, που σε πολλές περιοχές θα δώσει ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής, ικανά να προκαλέσουν καταστροφές και πολλά προβλήματα.

Είμαστε σε μία εποχή όπου οι θάλασσές μας έχουν συσσωρεύσει μεγάλα ποσά θερμότητας, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν μεγάλη ένταση στα καιρικά φαινόμενα.

Είναι δύσκολο να δώσουμε με ακρίβεια περιοχές που θα πληγούν ή όχι, μιας και μικρές μεταβολές στη θέση του συστήματος κακοκαιρίας μπορεί να μεταβάλουν τις περιοχές επικινδυνότητας.

Θα προσπαθήσουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε μια εικόνα για την τροχιά της κακοκαιρίας, χωρίς όμως αυτό να είναι και απόλυτο. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και μένουμε διαρκώς ενημερωμένοι χωρίς πανικό!

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΑΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!».

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για τον καιρό σήμερα Τρίτη 12 Οκτωβρίου

Η κακοκαιρία «Αθηνά» συνεχίζεται και σήμερα στη χώρα, καθώς ο καιρός αναμένεται να είναι άστατος για άλλη μία μέρα, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα συνεχίσει να δείχνει... τα δόντια της, με τα φαινόμενα να γίνονται ακόμη πιο έντονα από την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και στο ανατολικό Αιγαίο.

Μετά το μεσημέρι και από τα δυτικά τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα νότια έως 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν με δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 18 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα τους 24 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις προμεσημβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
  • Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
  • Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, βαθμιαία έως 5 και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα περιοριστούν στη Θράκη.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Μετά το μεσημέρι και από τα βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς στα βόρεια κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
  • Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι 3 με 4 και μετά το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι το απόγευμα σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ προβλέπεται εξασθένηση.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
  • Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στα Δωδεκάνησα. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share