Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Πέθανε η αρχαιολόγος Έβη Τουλούπα

Συνέδεσε το όνομά της με την ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας

11 Οκτωβρίου 2021 18:36
Πέθανε η αρχαιολόγος Έβη Τουλούπα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών η αρχαιολόγος Έβη Τουλούπα, που συνέδεσε το όνομά της με την ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρει για την απώλεια της Έβης Τουλούπα:

«Με ευαισθησία και βαθιά πεποίθηση ότι το πολιτιστικό απόθεμα του παρελθόντος αποτελεί το ζωντανό κύτταρο του δικού μας παρόντος, από το 1955 υπηρέτησε αδιάλειπτα την επιστήμη της Αρχαιολογίας και την αρχαιολογική έρευνα. Ως προϊσταμένη στις Εφορείες Αρχαιοτήτων στα Ιόνια Νησιά, στην Ήπειρο και στην Εύβοια, αλλά κυρίως ως Έφορος Αρχαιοτήτων της Ακροπόλεως ταύτισε τη σταδιοδρομία και το δημιουργικό της έργο όχι μόνον με την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος, αλλά και με την υποστήριξή της σε νέες και πρωτοποριακές και πρωτοπόρες για την εποχή ιδέες, δράσεις και έργα.

Και κυρίως με την υποστήριξή της, την εμψύχωσή της και την εμπιστοσύνη της στους νέους. Είχα την χαρά και την τιμή να συνεργαστώ μαζί της στις αρχαιολογικές έρευνες στην Κέα, και ιδιαίτερα στην Καρθαία. Η Έβη Τουλούπα υπήρξε ένας άνθρωπος ξεχωριστός, πραγματικά προοδευτικός, βαθιά ευγενής, με ιδιαίτερο χιούμορ και με μοναδική κομψότητα. Αφοσιωμένη, συνεπής και ακάματη, πάντα παρούσα για την επιστήμη και τους φίλους της. Θα είναι για πάντα στη μνήμη μας ζωντανή, ευθαλής, προσηνής, δραστήρια».

Πέθανε η αρχαιολόγος Έβη Τουλούπα

Νεκρός σε τροχαίο ο Σωτήρης Λαφαζάνης

Θρήνος ήρθε να «σκεπάσει» την αθηναϊκή διασκέδαση, καθώς νεκρός βρέθηκε σε τροχαίο ο Σωτήρης Λαφαζάνης, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης του ιστορικού μπαρ «Αρχάγγελος».

Την είδηση του αιφνίδιου θανάτου του γνωστού επιχειρηματία επιβεβαίωσε συνεργάτης του, με μια ακόμη σημαντική προσωπικότητα να έχει επίσης φύγει από τη ζωή.

Η μοναδική ιστορία του «Αρχαγγέλου»

Ο Σωτήρης Λαφαζάνης είχε ανοίξει τον πρώτο «Αρχάγγελο», το 1996 στου Ψυρρή, που είχε τη μορφή πιάνο μπαρ, και στη συνέχεια τον μετέφερε στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Το μπαρ είχε όλα αυτά τα χρόνια φανατικό κοινό καθώς ήταν από τα ελάχιστα μαγαζιά που μπορούσε κανείς να ακούσει καλή και ψαγμένη ελληνική μουσική.

Πέθανε ο Σωτήρης Λαφαζάνης

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share