Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αντιγριπικό εμβόλιο 2021: Ποιοι πρέπει να το κάνουν

Οι 20 ομάδες πληθυσμού που πρέπει να το κάνουν

8 Οκτωβρίου 2021 15:36
Αντιγριπικό εμβόλιο 2021: Ποιοι πρέπει να το κάνουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός για τη φετινή χρονιά με τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας να καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν και να θωρακιστούν έναντι της γρίπης με εμβόλιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκυρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Φέτος η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 1,7 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια. Όπως κάθε χρόνο -και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους- έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αντιγριπικό εμβόλιο

Απαραίτητος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Πρόσφατα, η Μίνα Γκάγκα επισήμανε αρχικά ότι «ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους. Βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση. Για τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, να πω επίσης, ίσως δεν το έχουν καταλάβει όλοι, ότι όλοι οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους. Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας «το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά. Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα και θα ήθελα πάρα πολύ, όποιος έχει απορίες να έρθει στους γιατρούς, να εξηγήσουμε πώς δουλεύουν τα εμβόλια, πώς δουλεύουν οι ιοί».

Πόσο καιρό χρειάζεται το εμβόλιο για να λειτουργήσει

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «την περσινή χρονιά, η παρακολούθηση της κινητικότητας του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποδίδεται, κυρίως, στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών. Δηλαδή τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού».

Κατά την ίδια, η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. «Γνωρίζουμε επιδημιολογικά ότι η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό που, όπως ακούσατε από τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό, είναι προγραμματισμένος τα εμβόλια κατ’ αρχάς να αρχίσουν να συνταγογραφούνται από αύριο στα φαρμακεία, ούτως ώστε τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά τα έχει ανάγκη. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση» ανέφερε ακολούθως.

Αντιγριπικό εμβόλιο 2021

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Σύμφωνα με τις οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down
  • Εγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  • Άστεγοι.
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share