Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Προσοχή με νέα απάτη μέσω SMS: «Έχετε σταλεί σε καραντίνα για 10 ημέρες»

Oι απατεώνες μπορούν να κλέψουν ακόμα και κωδικούς τράπεζας

8 Οκτωβρίου 2021 11:04
Προσοχή με νέα απάτη μέσω SMS: «Έχετε σταλεί σε καραντίνα για 10 ημέρες»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα απάτη με μηνύματα SMS στο κινητό σκαρφίστηκαν επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο για τον κορωνοϊό, προκειμένου να αποσπάσουν ευαίσθητα δεδομένα.

Τις τελευταίες μέρες, έχουν πληθύνει οι καταγγελίες για «μηνύματα COVID-19», στα οποία οι χρήστες ενημερώνονται ότι δήθεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Στο μήνυμα αναγράφεται: «Έχετε σταλεί σε καραντίνα για 10 ημέρες». Ακολούθως, παρατίθεται ένας σύνδεσμος (link), ο οποίος οδηγεί σε κακόβουλο λογισμικό ή ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αν κάποιος πολίτης πατήσει τον σύνδεσμο, τότε οι απατεώνες θα έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα που έχει στο κινητό του, όπως κωδικοί σε social media και τράπεζες (web banking).

Είναι υπαρκτός, λοιπόν, ο κίνδυνος να χαθούν χρηματικά ποσά, εφόσον αποκτήσουν τους κωδικούς πρόσβασης σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Οι επιτήδειοι στέλνουν μαζικά το μήνυμα αυτό σε πολίτες, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο του κορωνοϊού και τα μέτρα που ισχύουν. Ειδικά ηλικιωμένοι, που δεν έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, είναι πιο εύκολο να πέσουν θύματα απάτης.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιεί συνολική έρευνα για όλες τις ηλεκτρονικές απάτες που εμφανίστηκαν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνίσταται στους πολίτες να μην ανοίγουν το link και να σβήνουν αμέσως το μήνυμα αυτό, εφόσον το λάβουν.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share