Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 8/10: Ακραίος κίνδυνος για έντονα φαινόμενα - Προειδοποίηση για την «Αθηνά» από Αρναούτογλου και Καλλιάνο

Αλλάζει εντελώς το σκηνικό

8 Οκτωβρίου 2021 07:41
Καιρός σήμερα 8/10: Ακραίος κίνδυνος για έντονα φαινόμενα - Προειδοποίηση για την «Αθηνά» από Αρναούτογλου και Καλλιάνο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Η πλήρης μεταβολή του σκηνικού του καιρού είναι γεγονός και, ειδικά από σήμερα (8/10) αναμένεται να έχουμε ακόμη πιο έντονα φαινόμενα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Αθηνά» σε όλη την χώρα, έχοντας ήδη αφήσει το αποτύπωμά της.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 6 και κατά τόπους 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες από τις πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: Ανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και από τις βραδινές ώρες βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές ώρες στη Θράκη. Τα φαινόμενα στα δυτικά από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6, στα παράκτια τμήματα και στο Θρακικό 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Στα βόρεια νοτιοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές από τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νοτίων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που στις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Στην Κρήτη λίγες τοπικές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα βόρεια αραιές νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Στα νότια λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στην περιοχή της Λήμνου 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά κυρίως στα νότια, σταδιακά από νωρίς το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Η «χειμερινή κατεβασιά» του Αρναούτογλου

Ο καιρός θα συνεχίσει να είναι βροχερός τις επόμενες ημέρες όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Παρασκευής αλλά και μέχρι τα μέσα επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου.

Ο μετεωρολόγος σημείωσε πως έχουμε μπει σε μια τροχιά έντονης αστάθειας κατά διαστήματα αρκετών βροχών και καταιγίδων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή ειδικά στις περιοχές της δυτικής Ελλάδας που το έδαφος θα έχει κορεστεί από τη βροχή, με κίνδυνο κατολισθήσεων ή πλημμυρικών φαινομένων.

Σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια κινείται ένα χαμηλό βαρομετρικό που δίνει έντονα φαινόμενα, βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις πιο βόρεια, μια ζώνη του οποίου εκτείνεται στα βόρεια του Ιονίου πελάγους

Ο άστατος καιρός θα μετατοπιστεί ανατολικότερα το βράδυ της Πέμπτης πάνω από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα κάνει ένα πέρασμα από την Αττική την Παρασκευή, ενώ θα συνεχίσει να είναι πολύ άστατος στα δυτικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει προειδοποιήσει για την επέλασή της κακοκαιρίας στη χώρα μας με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Την Παρασκευή βροχές και καταιγίδες αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ οι πρωινές ώρες θα ξεκινήσουν με ηλιοφάνεια σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο.

Από την Αττική το μέτωπο αναμένεται να περάσει τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, βαθμιαία θα πυκνώσει η συννεφιά φέρνοντας διάσπαρτες μπόρες και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να είναι ισχυρές τοπικά. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το απόγευμα, με κάποια να διατηρούνται σε τοπικό επίπεδο μέχρι το βράδυ εξασθενημένο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-23 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν βροχές, ενώ πιο έντονες θα είναι οι βροχοπτώσεις στην περιοχή της Πιερίας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-17 βαθμούς.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα παραμείνει άστατος ο καιρός με μπόρες καθώς σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου έχουμε μπει σε μια τροχιά έντονης αστάθειας κατά διαστήματα αρκετών βροχών και καταιγίδων.

Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, ενώ παρατηρείται εμμονική συμπεριφορά του καιρού όλες τις επόμενες ημέρες γιατί αυτό θέλει προσοχή, όπως τόνισε ο μετεωρολόγος.

Την Τρίτη ο καιρός κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να είναι άστατος, θα πέσει λίγο η θερμοκρασία στα νότια, αλλά χωρίς μεταβολή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε ακόμα ότι το ρεύμα ψύχρας θα υπάρχει και θα έχουμε κατεβασιές κρύου αέρα από βδομάδα, συγκεκριμένα από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και μένει να δούμε αν αυτό θα φτάσει μέχρι την περιοχή μας.

Η προειδοποίηση Μαρουσάκη για ακραία φαινόμενα

Για τον κίνδυνο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν τη χώρα μας λόγω της κακοκαιρίας «Αθηνάς» προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ενώ είναι καθησυχαστικός για την Αττική.

«Μένουμε συνεχώς ενημερωμένοι μιας και μικρές αλλαγές στη θέση του συστήματος κακοκαιρίας είναι δυνατό να μεταβάλλουν τον χάρτη επικινδυνότητας για το πρώτο οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας με φθινοπωρινά χαρακτηριστικά» σημειώνει.

«Δεν φαίνεται ο νομός να δέχεται έντονα την επίδραση αυτό του κύματος κακοκαιρίας. Αναμένουμε ήπιες γενικά βροχοπτώσεις αύριο, τοπικά και κατά περιόδους και το Σαββατοκύριακο» τονίζει αναφερόμενος στην Αττική ο μετεωρολόγος του Open.

«Αντίστοιχη εικόνα αναμένουμε και για την Θεσσαλονίκη με περισσότερες βροχοπτώσεις που το πεδίο των ανέμων όμως δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια στο να προβληματίσουν. Εξαίρεση θα μπορούσαν να αποτελέσουν περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό που εκεί τα φαινόμενα δείχνουν πιο έντονα γι’ αυτό και καλό είναι να υπάρχει μία ετοιμότητα – ενημέρωση με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία» συμπληρώνει.

«Για την περιοχή της Εύβοιας φαίνονται βροχοπτώσεις που πρόσκαιρα ίσως εμφανίσουν κάποια ένταση σε τοπικό επίπεδο, παρόλα αυτά δεν μπορεί να ενταχθεί σαν περιοχή σε κατάσταση ακραίου κινδύνου» εξηγεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share