Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 5/10: Έρχεται «εισβολή» του χειμώνα - Προειδοποίηση από Αρναούτογλου και Καλλιάνο

Πλησιάζει... η χειμωνιάτικη κατεβασιά

5 Οκτωβρίου 2021 07:21
Καιρός σήμερα 5/10: Έρχεται «εισβολή» του χειμώνα - Προειδοποίηση από Αρναούτογλου και Καλλιάνο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Για λίγο ακόμη αναμένεται να έχουμε αρκετά καλό καιρό, αφού σήμερα (5/10) αναμένεται να έχουμε μόνο μερικές νεφώσεις, ωστόσο και παρότι υπήρχε η αίσθηση για λίγο ακόμη άρωμα καλοκαιριού, από αύριο (6/10) θα υπάρξει η πρώτη «εισβολή» του χειμώνα.

Σήμερα αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις. Βαθμιαία στα δυτικά και από το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια οι νεφώσεις κατά τόπους θα αυξηθούν. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 22 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 4 έως 24, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 5 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 28, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 27 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 12 έως 23, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 26-28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 και από τις απογευματινές ώρες 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα, κυρίως στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια. Η ορατότητα στη Θεσσαλία τις πρωινές ώρες θα είναι περιορισμένη.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα κεντρικά και τα νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις και βαθμιαία αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Στην Κρήτη λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 και στη νότια Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Χαλάει ο καιρός με αίσθηση χειμώνα σύμφωνα με τον Αρναούτογλου

Ο καιρός χαλάει κατά πάρα πολύ από τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδαε και ο Σάκης Αρναούτογλου μάς ενημερώνει για την πορεία των φαινομένων.

Αναλυτικά, ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης προειδοποιεί πως: από την Τετάρτη, κυρίως από το βράδυ και μετέπειτα, στη χώρα μας θα εισβάλει ένα χαμηλό βαρομετρικό και πυκνά σύννεφα θα καλύψουν τον ουράνιο θόλο της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Τα εν λόγω σύννεφα θα γίνουν βροχοφόρα, κυρίως από το απόγευμα της Τετάρτης και μετέπειτα. Στο κεντρο-βόρειο Ιόνιο και αργά τη νύχτα στις πολύ δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές, αναμένεται να ξεκινήσουν τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, οι καταιγίδες αναμένεται να έχουν -κατά τόπους- ιδιαιτέρως έντονο χαρακτήρα.

Την Πέμπτη, στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, το εν λόγω σύστημα, το οποίο θα εισβάλει από την κεντρική Μεσόγειο, θα απλώσει περαιτέρω τα πλοκάμια του ανατολικότερα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, από τα δυτιικά προς τα ανατολικά, αναμένεται να έχουμε ένα πέρασμα από βροχές, μπόρες και καταιγίδες.

Όπως βλέπετε στον σχετικό προγνωστικό χάρτη της ΕΡΤ3 που ακολουθεί, στη δυτική-βορειοδυτική Ελλάδα τα χρώματα των φαινομένων είναι ιδιαιτέρως σκούρα, γεγονός που καταδεικνύει την πολύ μεγάλη ένταση που θα έχουν· όσο πιο σκούρα, τόσο πιο έντονα.

Μάλιστα ο κ. Αρναούτογλου τα χαρακτηρίζει ως εν δυνάμει επικίνδυνα και τονίζει πως χρειάζεται προσοχή, κυρίως από το ξημέρωμα της Πέμπτης και μετέπειτα. Μέχρι το βράδυ, πιο τοπικές και μικρότερης διάρκειας βροχές, θα εξαπλωθούν και στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με θυελλώδεις νοτιάδες που θα πνέουν -κυρίως- σε περιοχές του Ιονίου και θα ανέλθουν στα 8 μποφόρ.

Την Παρασκευή θα δούμε μια εμμονική συμπεριφορά αυτού του χαμηλού βαρομετρικού και γι’ αυτό τα πράγματα θέλουν μεγάλη προσοχή, επισημαίνει ξανά ο μετεωρολόγος, διότι, όπως εξηγεί, αυτό το σύστημα θα παραμείνει επί πολλές ημέρες, λίγο πιο δυτικά από τη χώρα μας, στροβιλιζόμενο γύρω από τον εαυτό του.

Και αυτήν την περίοδο, με τις ζεστές θάλασσες, τα εν λόγω φαινόμενα μπορεί να έχουν ξανά έντονο χαρακτήρα. Στις περιοχές με σκούρο χρώμα θα έχουμε βροχές, μπόρες και τοπικές καταιγίδες, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονα στα πιο σκούρα σημεία του χάρτη που ακολουθεί.

Το Σάββατο ο άστατος καιρός θα παραμείνει. Και πάλι τα πιο σκούρα χρώματα στον ακόλουθο χάρτη αναμένεται να δώσουν μπόρες και τοπικές καταιγίδες.

Επιπλέον αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, καθώς, προς τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας και προς τις αρχές της επόμενης, υπάρχουν ενδείξεις για κατεβασιά αρκετά κρύου, ελαφρώς χειμωνιάτικου αέρα, υπογραμμίζει ο κ. Αρναούτογλου.

Τι λέει ο Καλλιάνος

Εξαιρετικός θα είναι ο καιρός σε αρκετές περιοχές της χώρας την Τρίτη, με μεγάλα διαστήματα με ήλιο και λίγες τοπικές νεφώσεις σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, τις περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, την κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Οι νεφώσεις αυτές κατά διαστήματα θα πυκνώνουν χωρίς να δώσουν όμως βροχοπτώσεις, με τη θερμοκρασία να φτάνει έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται αρκετά καλές καιρικές συνθήκες με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, αλλά και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share