Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Νίσυρο - Δραματική προειδοποίηση για τη Θήβα

Πού ήταν το επίκεντρο της δόνησης

4 Οκτωβρίου 2021 17:31
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Νίσυρο - Δραματική προειδοποίηση για τη Θήβα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στη Νίσυρο πριν από λίγα λεπτά, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Συγκεκριμένα, η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 17:03 με επίκεντρο οκτώ χιλιόμετρα νότια του νησιού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13 χιλιόμετρα. Παράλληλα, συναγερμό για πέντε επικίνδυνες περιοχές έχουν σημάνει οι σεισμολόγοι.

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Νίσυρο

Δραματική προειδοποίηση για σεισμό στη Θήβα: Το άλλο μέρος της χώρας που απασχολεί τους σεισμολόγους

Τη στιγμή που ο σεισμός στην Κρήτη δεν έχει... κοπάσει ως προς τις δονήσεις τη δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα, οι σεισμολόγοι επαναλαμβάνουν διαρκώς την ανησυχία τους για τη Θήβα και όχι μόνο.

H πιθανότητα για πολύ μεγάλο σεισμό της τάξης του 5 στη Θήβα είναι μικρή, αλλά υπαρκτή, ωστόσο η Θήβα είναι από τις χειρότερα θεμελιωμένες πόλεις στην Ελλάδα, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Η Θήβα ήταν μια ιστορική πόλη, η αρχαιολογική υπηρεσία έχει κάνει δεκάδες ανασκαφές και όλα τα μπάζα τα ρίξανε πάλι πίσω, και πάνω στα μπάζα αυτά οικοδομήσανε πενταώροφες πολυκατοικίες... Aυτά τα σπίτια κινδυνεύουν και με μικρότερους σεισμούς. Επειδή είναι άσχημα θεμελιωμένα τα σπίτια τους, πρέπει οπωσδήποτε να ξεσκονίσουν τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Ο δήμος να επιδοτήσει το τοπικό ΤΤΕΕ γιατί είδα σπίτια με μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας. Έχουν γίνει αυθαίρετα επεκτάσεις αυτά είναι επικίνδυνα» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Όπως επισήμανε, «η Θήβα είναι μια μεγάλη ιστορία και έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα με ευθύνη δικιά μας. Το Δεκέμβρη ξεκίνησε μια δράση ανατολικά της Θήβας εδώ και λίγο καιρό πήγε δυτικά. Το ρήγμα αυτό είναι σχετικά μικρό, είναι κάτω από την πόλη δίνει μικρά γεγονότα. Τα μεγαλύτερα που γράψαμε ήταν ένα πάνω από 4 και ένα 4,3. Δεν είναι όπως το Αρκαλοχώρι όπου είχαμε δεκάδες πάνω από 4. Έγιναν δυο επιτροπές σεισμικού κινδύνου στις οποίες συζητήθηκε η ευρύτερη περιοχή και εκεί είπαμε ότι η περιοχή η ευρύτερη όχι συγκεκριμένα η Θήβα, έχει και μεγάλα ρήγματα μπορούν να δώσουν ακόμα και 6,5, πχ η Σάμος η Κεφαλονιά. Δεν είπαμε ότι η Θήβα κινδυνεύει από 6,5 από το συγκεκριμένο σεισμό.

Όμως κάποιος για το 1 λεπτό δημοσιότητας έκατσε κι είπε ότι περιμένει η Θήβα 6,5 Ρίχτερ και βγάλαμε τον κόσμο στα κεραμίδια. Ευτυχώς χθες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε ότι άντε να έχουμε ένα 5,5αρι στην περιοχή».

«Πιθανός ένας μεγάλος σεισμός»

Στη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη αλλά και την πιθανότητα σεισμού στην πόλη της Θήβας αναφέρθηκε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στην τηλεόραση του Open.

Την άποψη πως είναι λογικό να ανησυχούν οι κάτοικοι της Θήβας με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή διατύπωσε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Με τόσου μικροσεισμούς, ενδέχεται να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός. Έχει ενεργοποιηθεί ένα τμήμα του ρήγματος της Θήβας, πολύ κοντά στην πόλη», τόνισε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Το νησί που ανησυχεί

Από εκεί και πέρα και όπως αναφέρει το eleftherostypos.gr συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήλου και Νισύρου. Από τις αρχές του Απριλίου του 2021 έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1500 σεισμοί στη περιοχή. Ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στις 21 Ιουνίου.

«Οι σεισμοί αυτοί γίνονται εκτός του ηφαιστειακού πεδίου της Νισύρου, δηλαδή, δεν έχουν σχέση με τις ηφαιστειακές διεργασίες εκεί, άρα είναι τεκτονικοί σεισμοί», τόνισε προ ημερών στον Αθήνα 9.84, ο σεισμολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Το φαινόμενο είναι αρκετά ασυνήθιστο αλλά όχι σπάνιο, έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές του κόσμου, αλλά δεν συμβαίνει συχνά.

«Πιστεύουμε πως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η σεισμική ακολουθία» συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος. «Δεν αποκλείουμε, έστω και με μικρή πιθανότητα να γίνει ακόμα και μεγαλύτερος σεισμός ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα. Παρακολουθούμε, ανανεώνουμε τους υπολογισμούς μας κάθε τόσο, βεβαίως, η σεισμική δραστηριότητα επιμένει και αυτό μας προβληματίζει. Το γεγονός ότι αυτοί οι σεισμοί εξελίσσονται στον θαλάσσιο χώρο είναι αρκετά ευεργετικό από την άποψη ότι οι εστίες των σεισμών βρίσκονται αρκετά μακριά από τους οικισμούς της Νισύρου και της Τήλου και δημιουργείται μια προστατευτική ασπίδα εντός εισαγωγικών» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share