Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Η νέα απάτη και η έκτακτη ανακοίνωση ελληνικής τράπεζας - Το μήνυμα «παγίδα»

Προσοχή!

4 Οκτωβρίου 2021 15:56
Η νέα απάτη και η έκτακτη ανακοίνωση ελληνικής τράπεζας - Το μήνυμα «παγίδα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ηλεκτρονικη απάτη: Η νέα μορφή κακόβουλων μηνυμάτων αναφέρει ότι ο εκάστοτε λογαριασμός είναι παγωμένος και καλεί τον χρήστη να ακολουθήσει κάποιον κακόβουλο σύνδεσμο δήθεν της τράπεζας για την επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα, αν δείτε αυτό το μήνυμα στο κινητό ή το Viber μην το ανοίξετε!

Την προσοχή των πολιτών εφιστά το CSI Institute καθώς βάσει αναφορών που γίνονται από συμπολίτες μας τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε απόπειρες/ επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος με κακόβουλα links – συνδέσμους δήθεν προερχόμενα από τραπεζικά συστήματα.

Ειδικότερα, η νέα μορφή κακόβουλων μηνυμάτων αναφέρει ότι ο εκάστοτε λογαριασμός είναι παγωμένος και καλεί τον χρήστη να ακολουθήσει κάποιον κακόβουλο σύνδεσμο δήθεν της τράπεζας για την επίλυση του προβλήματος.

Εάν λάβετε τέτοιο μήνυμα:

  • Να μην πατάτε τον σύνδεσμο που αναγράφεται στο μήνυμα (sms) που σας έρχεται στο κινητό.
  • Να μην βάζετε πουθενά τους προσωπικούς σας κωδικούς.
  • Επικοινωνήστε άμεσα με την Τράπεζα σας!

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή καθοδήγηση χρειάζεστε, μην ξεχνάτε να απευθύνεστε στο CSIi.

Το απατηλό μήνυμα αναφέρει συγκεκριμένα το εξής:

Η νέα απάτη και το μήνυμα παγίδα

Η εκτακτη ανακοίνωση ελληνικής τράπεζας

Υπενθυμίζεται ότι προν λίγο καιρο, κυκλοφόρησε σε πολλά email πελατών της Τράπεζας Πειραιώς ήρθε ένα μήνυμα το οποίο υποτίθεται ότι εστάλη από την τράπεζα.

Σε αυτό, αναφέρονταν τα εξής – έχουμε διατηρήσει στο ακέραιο όσα γράφηκαν εκεί:

«Αγαπητέ πελάτη

Ως κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πελατών μας.

Έχουμε ενημερώσει το διαδικτυακό μας σύστημα ασφαλείας και την 19η Σεπτέμβριος του τρέχοντος έτους, όλες οι κάρτες απενεργοποιούνται προσωρινά για διαδικτυακές πληρωμές μέχρι να εγγραφείτε στα αναβαθμισμένα μέτρα ασφαλείας.

Για να το ενεργοποιήσετε, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα».

Όπως είναι προφανές και από τα… Ελληνικά που αναγράφονταν στο μήνυμα, πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης των χρηστών μέσω phishing προκειμένου οι επιτήδειοι να αποσπάσουν τους κωδικούς και εν συνεχεία να κλέψουν τα χρήματα από τους λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα ανάλογα παραδείγματα αφθονούν στην ελληνική αγορά και προσπάθειες εξαπάτησης καταθετών έχουν γίνει σε όλες σχεδόν τις ελληνικές τράπεζες ενώ έχει πληθύνει σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι εξαπατήθηκαν, έδωσαν τους κωδικούς τους και, τελικά, άδειασαν οι λογαριασμοί τους.

Η απάτη έχει λάβει τέτοια έκταση που εξανάγκασε την Ελληνική Ενωση Τραπεζών να εκδώσει σχετική ανακοίνωση για να προειδοποιήσει το κοινό αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχει, απαντώντας σε ανάλογα μηνύματα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share