Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ματίνα Παγώνη: «Στα μπουζούκια λέμε ναι, όχι στις συναυλίες»

Τι δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

4 Οκτωβρίου 2021 12:44
Ματίνα Παγώνη: «Στα μπουζούκια λέμε ναι, όχι στις συναυλίες»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στη Βόρεια Ελλάδα, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και το ζήτημα των μαθητικών παρελάσεων μίλησε στο ΣΚΑΪ, το πρωί της Δευτέρας η Ματίνα Παγώνη.

Ως προς τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και στο υψηλό ιικό φορτίο που παρατηρείται.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι συναυλίες δεν μπορεί να συνεχιστούν με τον τρόπο που γίνονται τώρα:

“Πρέπει να ξεκινήσουν οι έλεγχοι. Δεν μπορούμε να μπούμε σε δεύτερο χειμώνα σαν τον περσινό. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όταν υπάρχει πολύς κόσμος και ο εμβολιασμένος μπορεί να έχει νοσήσει και να μεταδώσει”

Για το αν πρέπει να κλείσουν τα μπουζούκια είπε ότι μπορούν να συνεχιστούν αρκεί ο κόσμος να είναι καθιστός και να μην χορεύει.

Παγώνη: Όχι στις μαθητικές παρελάσεις

Ενώ ήταν ξεκάθαρη για το θέμα των μαθητικών παρελάσεων, για τις οποίες είπε ότι δεν πρέπει να γίνουν γιατί θα δημιουργηθεί συνωστισμός. “Στη Θεσσαλονίκη να κάνει παρέλαση μόνο ο στρατός. Στην Αθήνα θα μπορούσαν να κάνουν και μαθητικές αλλά όχι με πολλούς θεατές και με τήρηση των αποστάσεων”.

Κάλεσε δε την αρχιεπισκοπή να λάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών στις εκκλησίες.

Ως προς τα μονοκλωνικά αντισώματα σημείωσε ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους. “Θα υπάρχει επιτροπή που θα ορίζει ποιος πρέπει να πάρει. Τα μονοκλωνικά κάνουν συγκεκριμένη δουλειά πριν φτάσεις στην μονάδα. Δεν σημαίνει ότι παίρνεις τα μονοκλωνικά και είσαι καλά. Ενώ φάνηκε αισιόδοξη για την πορεία των μελετών σε σχέση με τα αντιικά φάρμακα.

 Ματίνα Παγώνη: “Στα μπουζούκια λέμε ναι, όχι στις συναυλίες”

«Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου: Κίνδυνος να ξαναζήσουμε ό,τι και πέρυσι στη Θεσσαλονίκη

Για τον κίνδυνο να ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτέλεσε την εστία αναζωπύρωσης της πανδημίας, προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Αν οι Βορειοελλαδίτες φίλοι μας εμβολιαστούν γρήγορα και τηρήσουν τα μέτρα, προφανώς και δεν θα υπάρξει πρόβλημα εκεί, θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Εάν δεν εμβολιαστούν γρήγορα, θα υπάρξει πρόβλημα», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Τις τελευταίες εβδομάδες κατ’ ουσίαν η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα μεσοσταθμικά, αλλά σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όντως υπάρχει πρόβλημα. Χωρίς σοβαρή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλά όσο στο 40% με 45%, δεν υπάρχει τείχος ανοσίας», συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έχουν τεθεί περιοριστικά μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας θέλει πιο συμμετοχική διαδικασία, στην κοινωνία δεν φτάνουν μόνο οι γιατροί και οι κυβερνήσεις, καθένας από εμάς πρέπει να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Βασιλακόπουλος: Να μη φοβάται ο κόσμος να κάνει την τρίτη δόση εμβολίου

«Οι νεκροί είναι αρκετοί, όχι τόσο όσοι ήταν, με αυτά τα κρούσματα είχαμε 100 περίπου νεκρούς, τώρα έχουμε 30 για να καταλάβετε τη σημασία του εμβολιασμού», διευκρίνισε.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία πάνε τόσο καλύτερα γιατί έχουν 15% με 20% παραπάνω ποσοστό εμβολιασμού. «Να μη φοβάται ο κόσμος να κάνει την τρίτη δόση. Όσοι πρέπει, να πάνε να την κάνουν για να προστατευθούν καλύτερα», υπογράμμισε.

Εστίασε, τέλος, στο έλλειμμα παιδείας «που έχουμε δεχθεί ως κοινωνία τα τελευταία 50 με 60 χρόνια ώστε να μην μπορούμε να δεχθούμε τα επιτεύγματα της επιστήμης».

 «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου: Κίνδυνος να ξαναζήσουμε ό,τι και πέρυσι στη Θεσσαλονίκη

Ελήφθη η απόφαση: Σε αυτούς επεκτείνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο, με την κυβέρνηση να λαμβάνει τη σχετική απόφαση για όλο το προσωπικό (ιατρικό, διοικητικό, υποστηρικτικό), των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, τη στιγμή που υπάρχει νέο «καμπανάκι» εν όψει Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας «το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο λόγω της ευπάθειας των ατόμων που εξυπηρετούνται από τα Κέντρα αυτά, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας». Με την ίδια ρύθμιση συμπληρώνεται και αποσαφηνίζεται το πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των ωφελουμένων σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας.

Αυτοί εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ΚΕΠΑ

  • Απαλλάσσονται από την σχετική υποχρέωση οι ωφελούμενοι των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (πλην των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας-ΚΔΗΦ).
  • Προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής στα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας των ωφελούμενων, εάν έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη ή μοναδική δόση εμβολιασμού, καθώς επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στα προγράμματα αυτά. Άλλωστε ήδη με την α’ δόση εμβολιασμού επιτυγχάνεται επαρκής προστασία
  • Περιγράφεται με σαφήνεια το πλαίσιο των κυρώσεων για τις δομές που επιτρέπουν την συμμετοχή ανεμβολίαστων.
  • Τέλος, εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού εκείνα τα άτομα με αναπηρία, τα οποία αδυνατούν να υποβληθούν στη διαδικασία του εμβολιασμού -όχι λόγω κινδύνου από τον εμβολιασμό, αλλά για πρακτικούς λόγους. Πρόκειται ιδίως για βαριές περιπτώσεις αυτισμού, νοητικής υστέρησης και επιληψίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share