Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πέθανε ο Θανάσης Βαρλάμης

Θρήνος...

1 Οκτωβρίου 2021 09:15
Πέθανε ο Θανάσης Βαρλάμης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια ακόμη απώλεια θρηνεί η πόλη της Λαμίας. Ο γνωστός Λαμιωτης ποινικολόγος Θανάσης Βαρλάμης, ένας άνθρωπος που απλόχερα τίμησε τον τόπο του, μετά από σκληρή μάχη έφυγε από κοντά μας στα 71 του χρόνια.

Επίσης, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών ο Κωνσταντίνος Νομικός, ο φυσικός και ένας εκ των ιδρυτών της ομάδας ΒΑΝ μαζι με τους Καίσαρα Αλεξόπουλο και Παναγιώτη Βαρώτσο.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Παλαμιώτης σε ανάρτηση του:

«Πίσω του αφήνει μία ολόκληρη ιστορία ως ένας αγωνιστής, ένας ακούραστος υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ένας άνθρωπος με τρομακτική θητεία στα έδρανα των δικαστηρίων, μακρά και σπουδαία πορεία στα δικαστήρια της χώρας, όπου χειρίστηκε με επιτυχία μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος απέφευγε συστηματικά τη δημοσιότητα, ένας βαθύτατος γνώστης του δικαίου.

Ένας άνθρωπος που είχε αμέτρητους φίλους από τα παιδικά του χρόνια στη Λαμία όταν με τα κοντά παντελονάκια έπαιζαν γύρω από την Πλατεία Διάκου. Ο μεταπόλεμος τους οδήγησε στην Αθήνα μαζί με τα άλλα δύο αδέρφια του. Πάντα όμως στο μυαλό του είχε τη Λαμία και πώς θα βρεθεί εδώ με τους φίλους του αλλά και στο χωριό του τα Μάρμαρα.

«Ο Θανάσης Βαρλάμης από σήμερα δεν είναι πια μαζί μας Οι λέξεις είναι λίγες για να περιγράψουν τον άνθρωπο, το συνάδελφο, τον επιστήμονα, το δικηγόρο. Είμαστε φτωχότεροι χωρίς αυτόν».

Με αυτά τα λόγια αποχαιρετά τον εξαιρετικό νομικό, δικηγόρο και άνθρωπο, με ανάρτησή του στο facebook, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημ. Βερβεσός.

Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος, ο πάντα φοβερός συνομιλητής, αυτός που πάντα προσπαθούσε να δώσει ότι είχε απλόχερα, έφυγε από κοντά μας.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο 2/10/21 στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας στις 13.00.

Καλό σου ταξίδι Θανάση θα μας λείψεις….»

Πέθανε ο Θανάσης Βαρλάμης

Ποιος ήταν ο Θανάσης Βαρλάμης

Γεννήθηκε στη Λαμία τον Ιανουάριο του 1950 από πατέρα (Χρυσόστομος) Ευρυτάνα και μητέρα (Διονυσία) από τα Βαρδούσια όρη. Οι γονείς του μετείχαν στην εθνική αντίσταση κατά τη γερμανική κατοχή. Η μητέρα του συνελήφθη και βασανίστηκε από την γκεστάπο τον Αύγουστο του 1943.

Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε έντονη αντιδικτατορική δράση με συλλήψεις και προσαγωγές στο σπουδαστικό της δικτατορικής ασφάλειας, με ταυτόχρονους βασανισμούς (1973) των αδελφών του και φοιτητών Ιωάννη και Σωκράτη Βαρλάμη. Συμμετείχε στην έκδοση του αντιστασιακού φοιτητικού περιοδικού «Πρωτοπορία», το οποίο με επέμβαση της Ασφάλειας έκλεισε μετά το 2ο τεύχος.

Ο Θανάσης Βαρλάμης ακολούθησε εξειδικευμένες σπουδές στο εμπορικό και ποινικό δίκαιο. Ολοκλήρωσε τη γνώση της αγγλικής γλώσσης και μελέτησε τη γερμανική και γαλλική γλώσσα ενόψει μελλουσών μεταπτυχιακών, που δεν επετεύχθησαν λόγω απαγορεύσεως της δικτατορίας.

Δικηγόρος με αυτόνομη επαγγελματική πορεία από το έτος 1975. Συνιδρυτής της πολιτικής κίνησης «Σοσιαλιστική Πορεία» (1975). Ενεργός συμμετοχή με την κίνηση αυτή, ιδιαίτερα στη Λαμία, στις εκλογές του έτους 1977 με την «Συμμαχία». Συμμετείχε διαρκώς σε μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών της μεταπολιτευτικής περιόδου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share