Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Φρούριο το σχολείο - Τα ΜΑΤ δεν αφήνουν κόσμο να πλησιάσει

«Πετούσαν μολότοφ οργανωμένα»

30 Σεπτεμβρίου 2021 08:35
ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Φρούριο το σχολείο - Τα ΜΑΤ δεν αφήνουν κόσμο να πλησιάσει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκαν στην Σταυρούπολη για να διαδηλώσουν μετά τις φασιστικές επιθέσεις σε φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ της περιοχής της Θεσσαλονίκης. Ομάδες φασιστών επιτέθηκαν στην αρχή της κινητοποίησης, με την Αστυνομία να προχωρά σε 19 προσαγωγές και στη συνέχεια, περίπου 4.000 πολίτες γέμισαν τους δρόμους με κεντρικό μήνυμα «έξω οι φασίστες από τα σχολεία, τις σχολές, τις γειτονιές μας».

Στη συγκέντρωση καλούσαν και συμμετείχαν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, οι ΕΛΜΕ της πόλης, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της Αριστεράς, αντιρατσιστικές κινήσεις και πλήθος κόσμου που έδωσε άμεση απάντηση στις φασιστικές προκλήσεις, στέλνοντας το μήνυμα έναν χρόνο μετά τη διάλυση και την φυλάκιση της εγκληματικής οργάνωσης των ναζιστών της Χρυσής Αυγής, ότι ο φασισμός και οι τραμπούκοι του δεν χωρούν στην κοινωνία.

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Από τα ξημερώματα η Αστυνομία έχει αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το σχολείο και υπάρχουν διενέξεις με πολίτες που θέλουν να πάνε στη δουλειά τους ή στο σπίτι τους ή την πρωινή τους βόλτα και δεν τους επιτρέπεται η διέλευση από το σημείο. Αντιδράσεις υπάρχουν κι από γονείς μαθητών κι από άλλους απλούς πολίτες που επιθυμούν να βρεθούν στο σημείο.

«Δεν ήταν ραντεβού μάχης»

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η εκπαιδευτικός Ελένη Μαυροπούλου, που βρέθηκε στο σημείο. «Εδώ δεν μιλάμε για ένα ραντεβού δύο ομάδων. Από έξω ήταν μέλη φοιτητικών συλλόγων, εκλεγμένα. Πήγαμε να δείξουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ότι μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια. Μας κάλεσαν και οι συνάδελφοι. Πήγαμε από το πρωί, και σε καμία των περιπτώσεων δεν ήταν ραντεβού μάχης. Αυτοί ήταν εξωσχολικοί. Πετούσαν μολότοφ οργανωμένα», σημείωσε η κ. Μαυροπούλου.

«Πρέπει να υπάρχει ταυτοποίηση για το ποιοι είναι μαθητές και ποιοι όχι. Ο διευθυντής που μιλήσαμε ήταν απελπισμένος. Στα 100 μέτρα από τα σχολεία είναι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Σε δεύτερη φάση πρέπει με τη σχολική κοινότητα να γίνει μια σοβαρή κουβέντα για το τι γεννά το φασισμό», πρόσθεσε η ίδια.

Νέες συλλήψεις – Τα όπλα των φασιστών

Αργά το βράδυ, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, συνδεόμενων με τα συγκεκριμένα επεισόδια. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 19χρονο μαθητή κι έναν 20χρονο εξωσχολικό, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί όπλων (σ.σ.: στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο μαχαίρια κι ένα αεροβόλο πιστόλι).

Επιπλέον, κατά την ίδια ανακοίνωση, συνελήφθη ένας 15χρονος μαθητής επειδή είχε αναρτήσει σε διαδικτυακή εφαρμογή φωτογραφίες με μαχαίρια και πιστόλια. Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του κατασχέθηκαν δύο περίστροφα αερίου με έξι φυσίγγια, ένα μαχαίρι, ένας σουγιάς, μία θήκη όπλου, ένα κοντάρι κι ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Εκτός από τον ανήλικο συνελήφθη κι ο 54χρονος πατέρας του, καθώς κατείχε μία κυνηγετική καραμπίνα και 17 φυσίγγια, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη πέντε μαθητών (15 έως 17 ετών) κι ενός 20χρονου εξωσχολικού για οπλοκατοχή (βρέθηκαν πάνω τους μαχαίρια, μία σιδερογροθιά κ.ά.). Οι παραπάνω ανήλικοι οδηγήθηκαν ήδη στον εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού παραπέμφθηκαν να δικαστούν με ρητή δικάσιμο σε δικαστήριο Ανηλίκων.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην πλατεία Τερψιθέας, κοντά στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη διάρκεια αντιφασιστικού συλλαλητηρίου όπου διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση, συνελήφθη ένα άτομο για κατοχή σπρέι πιπεριού.


 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share