Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Κρήτη: «Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε 15 εκατοστά! Τα 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ό,τι είχε απομείνει» - Δραματικές αποκαλύψεις απο τον Τσελένη

«Η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα...» - Ανησυχία και για τη Θήβα

29 Σεπτεμβρίου 2021 08:07
Σεισμός στην Κρήτη: «Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε 15 εκατοστά! Τα 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ό,τι είχε απομείνει» - Δραματικές αποκαλύψεις απο τον Τσελένη
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Δεν σταματά να «τρέμει» η γη στην Κρήτη καθώς, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, συνεχίζονται οι δονήσεις, με τους κατοίκους να ζουν διαρκώς με την αγωνία.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, αναφέρθηκε στην πορεία του φαινομένου, αλλά και στις επιπτώσεις που είχε το «χτύπημα» του Εγκελάδου.

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζει. Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ό,τι είχε απομείνει» είπε ο κ. Τσελέντης και σημείωσε πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες.

Η κατάσταση αυτή, όπως τόνισε, δεν επιτρέπει το να αρχίσουν οι επισκευές. Οι ζημιές, κυρίως στο Αρκαλοχώρι, είναι μεγάλες καθώς, όπως είπε ο κ. Τσελέντης, καταγράφηκε – για πρώτη φορά στη χώρα – τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, λόγω των 5,8R το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά. «Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα» σημείωσε και επεσήμανε πως είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.

Η συνέχεια του φαινομένου

Ο κ. Τσελέντης, παράλληλα, αναφέρθηκε στο πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο αναφέροντας πως «η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα ή βδομάδα παρά βδομάδα, ενώ οι μετασεισμοί μπορεί να είναι υψηλής κλίμακας Ρίχτερ».

Όσον αφορά στους πολίτες που παραμένουν σε σκηνές, τόνισε πως «δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές και όχι να έχουμε το φαινόμενο στην Ελασσόνας».

Ανησυχία και για τη Θήβα

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσελέντης εξέφρασε την αγωνία των σεισμολόγων και για τη Θήβα, όπως καταγράφεται, επίσης, μεγάλη σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, αλλά τόνισε πως ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβληθεί.

«Ξέρουμε ότι είναι μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πόλη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί, ούτε λέω ότι θα τον κάνει τώρα ή έχω ένα σημάδι ότι θα τον κάνει αύριο. Ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους τονίζουμε ότι "θα έχεις σεισμό 6 Ρίχτερ"» είπε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share