Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Σείεται» η Κρήτη: Ισχυρός μετάσεισμος 5,4 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι

Νέος πανικός στο νησί

28 Σεπτεμβρίου 2021 07:54
«Σείεται» η Κρήτη: Ισχυρός μετάσεισμος 5,4 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συνεχίζει να σείεται η Κρήτη καθώς ισχυρός μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν λίγα λεπτά στο Αρκαλοχώρι, μετά το ισχυρό χτύπημα των 5,8 Ρίχτερ τη Δευτέρα.

Ισχυρός μετάσεισμος 5,4 Ρίχτερ στη Κρήτη

Συναγερμός από σεισμολόγους: «Σε κάθε γωνιά της χώρας μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός» - Ποια περιοχή τρομάζει μετά την Κρήτη

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέους μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα, μετά την Κρήτη, έκρουσε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος προειδοποίησε ότι μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

Όπως είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είναι πρώτη φορά από το 1900 και μετά που καταγράφεται σεισμός πάνω στο νησί της Κρήτης (και όχι υποθαλάσσιος), σε ένα ρήγμα που δεν γνώριζαν πριν οι σεισμολόγοι.

Από αυτή την άποψη, όπως εξήγησε, η Κρήτη «έγραψε ιστορία». Αυτό επίσης σημαίνει ότι σε κάθε γωνιά της χώρας μας μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός. Παράλληλα, σοκαριστικά βίντεο έρχονται στο φως από το σεισμό στην Κρήτη με ένα μωρό να γλυτώνει το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Μεγάλη ανησυχία για τη Θήβα

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποίησε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, εκπαίδευση και προετοιμασία των κατοίκων, αλλά και της Πολιτείας.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ανησυχία κυρίως για τη Θήβα, όπου υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα από τις 24 Ιουλίου. Το θέμα της Θήβας έχει ήδη απασχολήσει έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, η οποία είχε «δει» τα επικίνδυνα σημάδια και για την Κρήτη.

Σεισμός στην Κρήτη: Πιθανός μετασεισμός άνω των 5 Ρίχτερ

Όσον αφορά τον σεισμό στην Κρήτη ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «ήταν μεγάλος και πολύ ισχυρός, και αυτό δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό μετασεισμών».

Όπως είπε «ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και τα κτήρια είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς».

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο η έντονη μετασεισμική ακολουθία μετά τον ισχυρό σεισμό της Κρήτης θα συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν μήνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ «ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος», ενώ όπως είπε αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία.

«Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να φτάσουν το 5,1 5,2 Ρίχτερ» σημείωσε.

Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να μην πλησιάζει τα σπίτια, ενώ όπως αποκάλυψε, ενόσω ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτίρια μπροστά τους.

Σεισμός στη Κρήτη: 2.500 άνθρωποι έμειναν στο δρόμο εξαιτίας του σεισμού - Προβληματισμός για τα ρήγματα

Περίπου 2.500 άνθρωποι έμειναν χθες στο δρόμο εξαιτίας του ισχυρού σεισμού και των μετασεισμών που καταγράφηκαν στην Κρήτη, υπογράμμισε στην Κοινωνία Ώρα MEGA ο Ευθύμης Λέκκας.

Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών αναφέρθηκε στην άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού εκτιμώντας ότι έγινε καλή διαχείριση.

«Σε δύο ώρες μετά το σεισμό βρεθήκαμε στην Κρήτη με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Αναλάβαμε την κατάσταση και θεωρώ ότι πήγαμε πολύ καλά. Προείχε η ανθρώπινη ζωή. Δώσαμε εντολές να αποφεύγουν τα σπίτια που έχουν βλάβες, πώς να κινηθούν οι κάτοικοι» σημείωσε.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι τα ρήγματα της Κρήτης είναι στο στόχαστρο των επιστημόνων, ενώ πρόσθεσε ότι Τήλος, Θήβα και το Αρκαλοχώρι που επλήγη χθες από τον σεισμό, είναι διαφορετικές περιοχές. «Υπάρχουν δεδομένα. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι».

«Δεν έμεινε ποτήρι για να πιούμε νερό» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες των σεισμόπληκτων

Τεράστιες είναι οι υλικές καταστροφές σε αρκετά χωριά του Ηρακλείου της Κρήτης μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό και την μεγάλη μετασεισμική ακολουθία που υπήρξε.
Στα Αρκαλοχώρια προκλήθηκαν περισσότερες καταστροφές, ενώ πολύ μεγάλες υλικές ζημιές έγιναν στα Ρουσσοχώρια.

Πολύς κόσμος κοιμήθηκε μέσα στα αυτοκίνητά του είτε σε πρόχηρες σκηνές που στήθηκαν.

«Πάρα πολύ δύσκολη νύχτα. Η κατάσταση είναι τραγική. Φοβόμασταν να κοιμηθούμε σπίτι. Πήραμε κάτι κουβέρτες. Εσωτερικά δεν έμεινε τίποτα όρθιο σπίτι. Ένα ποτήρι για να πιούμε νερό δεν έχουμε. Τηλεόραση, καθρέφτη» δήλωσε στο MEGA κάτοικος των Ρουσσοχωρίων.

Πολλά σπίτια, και ιδιαίτερα τα παλιά, έχουν καταστραφεί. Στα χωριά γίνονται περιπολίες ώστε να μην γίνουν κλοπές στα σπίτια που άδειασαν.

«Τα σπίτια είναι ακατοίκητα. Δεν μπορούμε να μπούμε μέσα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ποιος θα φτιάξει τα σπίτια; Έρχεται χειμώνας» υπογράμμισε ο κ. Μανώλης, άλλος κάτοικος του ίδιου χωριού.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μανώλης, στους κατοίκους του χωριού δεν έχει προσφερθεί φαγητό ακόμα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share