Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ποιο 4ο κύμα; Έρχεται και 5ο με... επίθεση στα παιδιά και νέα μέτρα

Τα πράγματα παραμένουν και τώρα δύσκολα...

27 Σεπτεμβρίου 2021 08:51
Ποιο 4ο κύμα; Έρχεται και 5ο με... επίθεση στα παιδιά και νέα μέτρα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μπορεί αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα του κορωνοϊού, αλλά φαίνεται πως σύντομα θα έρθει ένα πέμπτο, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, να μιλά για την πορεία της πανδημίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Θωμαΐδης, το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα ημερησίως παρά τη σταθεροποίηση που δείχνουν τα νούμερα. Ο καθηγητής προέβλεψε ότι στο τέλος του Οκτωβρίου θα έρθει το πέμπτο κύμα της πανδημίας. «Θα αυξηθεί η διάδοση στην κοινότητα σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Έτσι μπορεί να έχουμε μια κορύφωση προς το τέλος Οκτωβρίου, ένα 5ο κύμα» είπε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται.

«Είχαμε πει ότι θα δούμε μείωση και αυτό είδαμε. Υπάρχει μια σταθεροποίηση, πολύ αισιόδοξη, που θα συνεχίσει τις επόμενες δύο, τρεις εβδομάδες. Κι αυτό γιατί αντικαθίσταται η κινητικότητα των παιδιών με την κανονικότητα στα σχολεία με υγειονομικά πρωτόκολλα και πολλά τεστ. Αυτό μπορεί να συγκρατήσει τους αριθμούς» εξήγησε και σημείωσε ότι η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, με κάποιες εξαιρέσεις, είναι πολύ καλή. Όμως καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που αναμένεται να φανεί στα κρούσματα τις ερχόμενες ημέρες, με την Αττική να αναμένεται να δει αύξηση κρουσμάτων κατά 200-250.

Συναγερμός για τα παιδιά - Πιθανότητα για επιπλέον μέτρα

«SOS» εκπέμπουν οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να εμφανίζεται μολυσματική και στον παιδικό πληθυσμό, καθώς εκεί τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με αυτά των ενηλίκων.

Μάλιστα, καμπανάκι χτυπά και για τη διασπορά του ιού στα παιδικά πάρτι.

Μιλώντας χθες (26/9) στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για να σταματήσουν. Είναι όμως σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες που έχουν δοθεί.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι λογικό να υπάρχουν κρούσματα στα παιδιά, αφού τα ποσοστά του εμβολιασμού είναι χαμηλά.

«Υπάρχει συνεχής η επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης και αν χρειαστεί θα παρθούν επιπλέον μέτρα σε κάποιες περιπτώσεις και σε συγκεκριμένες περιοχές», πρόσθεσε.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τους επόμενους μήνες, λόγω της αλλαγής του καιρού, και έκανε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν. Ειδικά οι 65 ετών και άνω, προκειμένου να προστατευτούν και τα παιδιά.

Πάντως παραδέχτηκε ότι «από τη χαλαρότητα του καλοκαιριού περιμέναμε περισσότερα κρούσματα. Συγκρατείται προς το παρόν η πανδημία».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share