Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι νέο lockdown! Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα - Προβληματισμός για τις αντοχές των νοσοκομείων

Καμπακάκι Χαράλαμπου Γώγου για αύξηση των παιδών που θα νοσήσουν - Στη Θεσσαλονίκη σήμερα Πλεύρης-Γκάγκα

22 Σεπτεμβρίου 2021 08:38
Κορωνοϊός: Στο τραπέζι νέο lockdown! Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα - Προβληματισμός για τις αντοχές των νοσοκομείων
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι νέο lockdown! Συναγερμός έχει σημάνει για την επιδημιολογική εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα και δη Θεσσαλονίκη, με τα κρούσματα να αυξάνονται σημαντικά. Χαρακτηριστικό το ότι τα ημερήσια περιστατικά είναι πλέον πολύ κοντά στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα, αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ γεμάτες είναι όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της πόλης. Σήμερα μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρωτής υπουργός Ασημίνα Γκάγκα.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • 09:30: Συνάντηση στο ΕΚΑΒ Β. Ελλάδος με τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ και με τους διοικητές των Νοσοκομείων.
  • 11:00: Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • 12:30: Συνάντηση με τον Πρωτοσύγκελο Ιάκωβο Αθανασίου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
  • 14:00: Συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας.
  • 15:00: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της περιοχής.

Στις Μονάδες covid νοσηλεύονται ήδη οκτώ μικρά παιδιά. Ενώ μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόνο μέσα σε ένα 24ωρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ’ Υγειονομικής Περιφέρειας, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 11%.

Σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας στα 14 νοσοκομεία της Δ’ Υγειονομικής Περιφέρειας, κατέληξαν από κορωνοϊό 54 ασθενείς, οι οποίοι ήταν όλοι ανεμβολίαστοι, όπως ανεμβολίαστο είναι και το 90% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Ο γιατρός του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, δήλωσε ότι «αν δεν προσέξουμε ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος μπορεί να είναι μία επανάληψη του περσινού Οκτωβρίου.»

«Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν χρειαζόμαστε μονάδες εντατικής θεραπείας όπου εκεί είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, δεν υπάρχουν πολλά κρεβάτια και μάλιστα πολλές φορές αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τους ασθενείς σε γειτονικούς νομούς», δηλώνει ο Διευθυντής ΕΣΥ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολαράς.

«Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία μείωση περίπου 15% στα κρούσματα και 20% στις νοσηλείες, δυστυχώς αυτή τη Δευτέρα οι αριθμοί επανήλθαν με μία αύξηση περίπου 15%», ενημέρωσε ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Προβληματισμός για τις αντοχές των νοσοκομείων

Προβληματισμός υπάρχει για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, συγκεκριμένα τα νοσοκομεία της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή κάποια της Θεσσαλονίκης αλλά και στην Πτολεμαΐδα, την Φλώρινα, τη Βέροια και την Κοζάνη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες την τελευταία εβδομάδα είχαμε αύξηση των νοσηλειών σε αυτές τις περιοχές κατά 27% ποσοστό που δεν παρατηρήθηκε σε καμία άλλη Περιφερειακή Ενότητα.

Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που μεταβαίνει εκτάκτως αύριο στη Θεσσαλονίκη, είναι να δοθεί το μήνυμα για αύξηση στους εμβολιασμούς, αφού στις περιοχές αυτές έχουμε και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ενώ υπάρχει ένα σχέδιο που θα αναπτυχθεί από το Υπουργείο που περιλαμβάνει δημιουργία περισσότερων κλινών covid στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και περαιτέρω συνεργασία με ιδιωτικές δομές- να μεταφέρονται, δηλαδή, περισσότερα περιστατικά που δεν έχουν κορωνοϊό, τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε κλίνες ΜΕΘ.

Χαράλαμπος Γώγος: Πιθανή η λήψη μέτρων στην Θεσσαλονίκη - Θα αυξηθεί ο αριθμός παιδιών που νοσούν

Καμπανάκι για την επιδημιολογική κατάσταση στην βόρεια Ελλάδα έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα ΜEGA.

«Στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό. Έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην συμπρωτεύουσα.

«Η Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες»

Όσον αφορά στο γεγονός ότι πολλά παιδιά νοσούν από κορωνοϊό, ο κ. Γώγος, έκανε λόγο ότι τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. «Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 30% των καθημερινών κροθσμάτων «ποσοστά κρουσμάτων, που μπορεί να μεγαλώσει και άλλο» αφορά στις μικρές ηλικίες. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share