Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Χανιά: Δηλητηριώδης αχινός εμφανίστηκε στο Λαφονήσι

«Ινδικός αχινός»

21 Σεπτεμβρίου 2021 11:58
Χανιά: Δηλητηριώδης αχινός εμφανίστηκε στο Λαφονήσι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη θαλάσσια περιοχή του Λαφονησίου εντόπισαν το Σαββατοκύριακο αναγνώστες της ιστοσελίδας haniotika-nea, αχινούς της οικογένειας Diadema setosum.

Πρόκειται για ένα είδος αχινού που τα τελευταία χρόνια έχει εντοπιστεί και άλλες φορές στην Κρήτη, ενώ είναι γνωστός ως «ινδικός αχινός» αφού θεωρείται ότι ήλθε από περιοχή του Ινδικού Ωκεανού διαμέσου της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο.

Οι αχινοί εντοπίστηκαν σε βάθος ενός μέτρου και χαρακτηριστικό τους είναι τα μακριά αγκάθια, που είναι δηλητηριώδη, χωρίς να είναι επικίνδυνοι όμως για την υγεία του ανθρώπου, ενώ αναγνωρίζονται και από το «μάτι» τους. Ωστόσο μεγάλη προσοχή αν δείτε αυτό στη θάλασσα!

Παρότι έχουν εντοπιστεί εδώ και χρόνια στις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται σε μεγαλύτερους αριθμούς.

Δείτε το βίντεο

Σας τσίμπησε τσούχτρα; Τι να ΜΗΝ κάνετε!

Για να μας "τσιμπήσει” μια τσούχτρα χρειάζεται μόλις ένα μικροδευτερόλεπτο, σύμφωνα με το National Science Foundation. Κι όταν αυτό συμβεί όλοι ξέρουμε τα συμπτώματα: Πόνος, τσούξιμο, φαγούρα, αίσθηση καψίματος.

Ανακουφίζουν τα ούρα το τσίμπημα της τσούχτρας;

Η αλήθεια είναι ότι τα ούρα πάνω σε μία πληγή από τσίμπημα μέδουσας ή τσούχτρας μπορούν όχι να βελτιώσουν αλλά αντίθετα να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Τα ούρα βγαίνουν αραιωμένα από το σώμα μας, ειδικά αν δεν είναι τα πρώτα πρωινά, οπότε η σύνθεσή τους είναι πιο κοντά στο φρέσκο νερό. Αυτό σημαίνει πως τα ούρα, όπως και το νερό, δεν είναι η καλύτερη λύση αφού το γλυκό νερό στην πληγή μεταβάλλει τη συγκέντρωση του αλατιού μέσα και έξω από το τσίμπημα κάνοντας τα πλοκάμια να κολλήσουν στο δέρμα και να σπάσουν οι νηματοκύστεις- οι κάψουλες με το δηλητήριο- επιδεινώνοντας τον πόνο και την ενόχληση.

Πώς θα ανακουφίσετε το τσίμπημα της τσούχτρας

  • Εάν διαπιστώσετε ότι στο σημείο που σας άγγιξε η τσούχτρα έχουν παραμείνει πλοκάμια, αφαιρέστε τα βρέχοντας το σημείο με θαλασσινό νερό και τρίβοντας απαλά με λίγη άμμο ή με κάποιο αντικείμενο – όχι όμως με γυμνά χέρια γιατί τότε θα κολλήσουν τα πλοκάμια στα δάχτυλά σας. Μην ρίξετε όμως γλυκό νερό γιατί όπως εξηγήσαμε μπορεί να χειροτερέψει τον πόνο.
  • Μία παγωμένη κομπρέσα θα μειώσει πολύ τον πόνο στην περιοχή. Μερικά παγάκια τυλιγμένα στην πετσέτα της θάλασσας, ένα μπουκάλι με παγωμένο νερό ή ένα παγωμένο κουτάκι αναψυκτικού είναι ιδανικά.
  • Στη συνέχεια απλώστε στην περιοχή κορτιζονούχα αλοιφή, ειδική για τσιμπήματα, που θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας στην παραλία.

Σας τσίμπησε τσούχτρα; Τι να ΜΗΝ κάνετε!

TAGS
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share