Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Καιρός: Προειδοποίηση Κλέαρχου Μαρουσάκη για επικίνδυνες καταιγίδες - Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσυν» (Video)

Μεγαλή προσοχή

20 Σεπτεμβρίου 2021 09:42
Καιρός: Προειδοποίηση Κλέαρχου Μαρουσάκη για επικίνδυνες καταιγίδες - Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσυν» (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μετά από άκρως καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο, το σκηνικό του καιρού αλλάζει άρδην από τα βόρεια και έρχονται καταιγίδες που θα συνοδεύονται από επικίνδυνα φαινόμενα. Οπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή.

Δείτε τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης:

«Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από αύριο το βράδυ και από τα βόρεια. Οπως μπορούμε να δούμε στον πρώτο μας χάρτη ψυχρότερες αέριες μάζες (γαλάζιο χρώμα) αναμένεται να κινηθούν προς την περιοχή μας και να συγκρουστούν με τις πολύ θερμές αέριες μάζες (πορτοκαλί χρώμα) που ήδη επηρεάζουν τη χώρα μας προκαλώντας αυτόν τον πολύ ζεστό καιρό μη συμβατό με την εποχή που διανύουμε.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν συνέπεια την ανάπτυξη επικίνδυνων καταιγίδων προς το δυτικό - βόρειο - βορειοδυτικό Αιγαίο αλλά και σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτές τις θάλασσες αύριο μέσα στη νύχτα και μέχρι το μεσημέρι - απόγευμα της Τετάρτης.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Όπως μπορούμε να δούμε στον δεύτερο χάρτη μας, αυτή η μετατόπιση της ψυχρής αέριας μάζας προς τη χώρα μας θα ενισχύσει τον Βαρδάρη στην περιοχή του Θερμαϊκού ο οποίος αναμένεται να συγκρουστεί με τον βορειοανατολικό άνεμο που θα επικρατήσει στο βόρειο Αιγαίο (πορτοκαλί βέλη).

Αυτή η σύγκλιση - σύγκρουση των δύο διαφορετικών αερίων ρευμάτων σε συνδυασμό με τις θερμές θάλασσες των εκεί περιοχών θα προκαλέσει έντονη αστάθεια που θα οδηγήσει με τη σειρά της σε ανάπτυξη ισχυρών βροχών - καταιγίδων (μπλε - ροζ αποχρώσεις - κεραυνοί) έτσι όπως σημειώνονται στον χάρτη μας.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

Από αύριο αργά το απόγευμα - βράδυ ισχυρές καταιγίδες θα αναπτυχθούν στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία, το δυτικό - βόρειο - βορειοδυτικό Αιγαίο, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, την ανατολική και νότια Θεσσαλία και την κεντρική και βόρεια Εύβοια.

Υποχώρηση των φαινομένων αναμένουμε σταδιακά από το μεσημέρι - απόγευμα της Τετάρτης και από τα δυτικά και βόρεια των γεωγραφικών διαμερισμάτων που επισημάναμε παραπάνω μια υποχώρηση που θα ολοκληρωθεί μέσα στην Πέμπτη.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΒΟΡΙΑΔΩΝ

Η σύγκρουση της θερμής με την ψυχρή αέρια μάζα πάνω από το Αιγαίο, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη έντονης βαροβαθμίδας (διαφοράς πίεσης) που θα οδηγήσει με τη σειρά της σε ανάπτυξη θυελλωδών βοριάδων προς το δυτικό, κεντρικό και βόρειο Αιγαίο όπως φαίνεται και στον τρίτο μας χάρτη. Η ενίσχυση των βοριάδων θα ξεκινήσει με την υποχώρηση των έντονων βροχοπτώσεων - καταιγίδων από το μεσημέρι της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί μέσα στην Πέμπτη.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Με την επικράτηση των βοριάδων θα πέσει σημαντικά και η θερμοκρασία με την επικράτηση κρύου στα βόρεια τη νύχτα και το πρωί την Πέμπτη και την Παρασκευή με τις μέγιστες θερμοκρασίες ταυτόχρονα να μην ξεπερνούν τους 25° με 27° στα ανατολικά και βόρεια ενώ λίγο πιο υψηλές θερμοκρασίες θα συναντήσουμε στα δυτικά που δεν φαίνεται να επηρεάζονται αξιόλογα από αυτή την μεταβολή.

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!!!»

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share