Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Σε αυτούς γίνεται άμεσα η τρίτη δόση - Τέλος... η απόσταση των δύο μέτρων

Πότε θα γίνει το νέο «τσίμπημα»;

20 Σεπτεμβρίου 2021 08:50
Κορωνοϊός: Σε αυτούς γίνεται άμεσα η τρίτη δόση - Τέλος... η απόσταση των δύο μέτρων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Άμεσα προχωρά το σχέδιο για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με αυτήν να αφορά ηλικιωμένους που μένουν σε οίκους ευγηρίας, όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, αλλά και τους υγειονομικούς.

Σήμερα (20/9) αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας και οι παραπάνω ομάδες του πληθυσμού, για τις οποίες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της χορήγησης αναμνηστικής δόσης, θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατεσταλμένους που εμβολιάζονται με την τρίτη δόση από την προηγούμενη εβδομάδα, την ώρα που βρίσκεται στα σκαριά ένα νέο εμβόλιο.

Εως και το βράδυ του Σαββάτου, αναμνηστική δόση είχε χορηγηθεί σε 11.264 άτομα από τους περίπου 285.000 ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, όπως είναι τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, οι ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται υπό θεραπεία, οι νεφροπαθείς κ.ά.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε πολίτες άνω των 60 ετών με μια προτεραιοποίηση στους διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς η ηλικία είναι παράγοντας που μειώνει την ανοσιακή απάντηση στη λοίμωξη Covid-19. Επιπλέον, οι υγειονομικοί, που όπως όλα δείχνουν θα ενταχθούν και αυτοί με προτεραιότητα στο πρόγραμμα της αναμνηστικής δόσης, βρίσκονται σε συνεχή και μεγάλη έκθεση με τον ιό, ενώ οι περισσότεροι εμβολιάστηκαν πρώτοι, τον περασμένο Ιανουάριο, δηλαδή πριν από οκτώ μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι τα αντισώματα χρειάζονται «ενίσχυση».

«Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους -άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας», σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ, και πρόσθεσε: «Εχουμε ανακοινώσει ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από τη δεύτερη δόση του -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Διευκρινίσεις για την τρίτη δόση έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 λέγοντας ότι θα αφορά σε άτομα από ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο και πάνω και «θα έχουμε και ανακοινώσεις για τους υγειονομικούς και για κάποιες άλλες κατηγορίες συγκεκριμένες», όπως είπε. Σύμφωνα με όσα ανέφερε για το χρόνο που θα γίνεται η τρίτη δόση, «εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους που είναι σύντομο το χρονικό διάστημα, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι από 6-8 μήνες, αλλά θα υπάρξουν διευκρινίσεις».

Οι λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού αναμένεται να ανακοινωθούν. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δύο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή μία δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης του εμβολίου, ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Η τρίτη δόση είναι με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής του Εμβολιασμού, δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. Αυτό αν αλλάξει στην πορεία θα το δούμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει».

Παράλληλα, εξήγησε το λόγο που ήταν υποχρεωτικές η πρώτη και η δεύτερη δόση, λέγοντας πως «τα εμβολιαστικά σχήματα είναι δύο δόσεις. Πάμε σε ενισχυτική δόση για να ενισχυθεί το καλό αποτέλεσμα, το οποίο μειώνεται όμως και με την πάροδο του χρόνου και όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος».

Σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών 5-12 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως όταν δοθούν οι εγκρίσεις, θα υιοθετηθούν και από το ελληνικό πρόγραμμα «Ελευθερία». «Δεν αναμένεται πολύ σύντομα», ανέφερε, εκτιμώντας πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αποφάσεις προς το τέλος του 2021 με αρχές του 2022.

Η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό είναι κάτι που απασχολεί τις επιστημονικές Αρχές όλων των χωρών. Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών, τα αντισώματα μειώνονται μετά από μερικούς μήνες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται αποτελεσματικά από τον αρχικό εμβολιασμό. Η τρίτη δόση ενισχύει τα αρχικά αντισώματα, ακόμη, όμως, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σε σχέση με τη χορήγηση τρίτης δόσης. Η κ. Παπαευαγγέλου ,σχολιάζοντας την επέκταση χορήγησης της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, είπε ότι «υπάρχει ακόμη σκεπτικισμός».

Σχολιάζοντας τη θέση του ΠΟΥ για μη ευρεία χορήγηση μίας αναμνηστικής δόσεις σε υγιείς ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προκειμένου φτωχές χώρες να προχωρήσουν την ανοσοποίηση, η κ. Παπαευαγγέλου τάχθηκε υπέρ της θέσης του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό πληθυσμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος «διότι από εκεί θα προκύψουν μεταλλάξεις, οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε εμάς», όπως είπε.

Τέλος τα δύο μέτρα... όπως τα ξέρατε

Η νέα έρευνα για την κοινωνική απόσταση που επιβάλει ο κορονοϊός έγινε από τη σχολή Αρχιτεκτονικής Μηχανικής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια (Penn State). Έδειξε ότι η μετάλλαξη Δέλτα και εξαπλώνεται ταχύτερα και μολύνει ευκολότερα…

«Η μεταφορά των σωματιδίων που περιέχουν τον ιό και εκλύονται στον αέρα από μολυσμένους ανθρώπους, δεν αποτρέπεται σε συνθήκες εσωτερικού χώρου, όταν τα άτομα τηρούν απόσταση έως δύο μέτρα» συμπεραίνει η νέα μελέτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν αρχές Οκτωβρίου στην επιθεώρηση Sustainable Cities and Society.

Οι ερευνητές στα πειράματα τους εξέτασαν τρεις βασικούς παράγοντες: την ποσότητα και ταχύτητα κυκλοφορίας του αέρα εντός ενός κλειστού χώρου, τη ροή και κατεύθυνση του αέρα όταν χρησιμοποιούνται πηγές εξαερισμού και τον τρόπο εκπομπής αερόλυματος μέσω της αναπνοής και της ομιλίας.

Στην εξίσωση μελέτησαν, επίσης, τη μεταφορά αερίων που εκπέμπονται συνήθως σε αεροστεγείς χώρους σε συνάρτηση με τα ανθρώπινα αναπνευστικά αερολύματα -μεγέθους από 1 έως 10 μικρόμετρα- τα οποία και μεταφέρουν τον ιό SARS-CoV-2 (κορωνοϊός), που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Penn State, Ντονχιάν Ριμ τόνισε ότι «σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, τα σωματίδια που φέρουν τον ιό και εκλύονται από ένα μολυσμένο άτομο όταν εκείνο μιλά και δεν φορά μάσκα, μπορούν γρήγορα να ταξιδέψουν – για την ακρίβεια μέσα σε ένα λεπτό – ως τη ζώνη αναπνοής ενός άλλου ατόμου, ακόμη και αν τα δύο αυτά άτομα τηρούν απόσταση δύο μέτρων».

Στη μελέτη τονίζεται, ότι μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στα σπίτια και στα γραφεία, όπου υπάρχει παλιός εξαερισμός στο ταβάνι, καθώς στην περίπτωση αυτή το αερόλυμα ταξιδεύει πιο γρήγορα και πιο μακριά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο φρέσκος αέρας που ρέει, παρασύρει τον «παλιό» αέρα ψηλά, δηλαδή από το πάτωμα προς το φρεάτιο εξαερισμού στο ταβάνι.

Αυτός ο τύπος συστήματος αερισμού, που έχουν πολλά σπίτια, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το κάθε άτομο να εκτεθεί σε επτά φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις αερολύματος από τον ιό σε σύγκριση με κτίρια όπου υπάρχει μεικτό σύστημα αερισμού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share