Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Συναγερμός» από τους επιστήμονες! Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά θα εκτεθούν στον κορωνοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα

Βόμβα!

19 Σεπτεμβρίου 2021 14:28
«Συναγερμός» από τους επιστήμονες! Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά θα εκτεθούν στον κορωνοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε παιδιά και δη μαθητές 5-17 ετών εντοπίζονται πλέον ένα στα τέσσερα κρούσματα στη χώρα. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων οι μολύνσεις σε παιδιά έως 17 ετών ξεπέρασαν τις 3400.

Μπροστά στον κίνδυνο του ιού χιλιάδες γονείς σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ήδη το 17% των μαθητών ηλικίας 12-15 ετών έχει εμβολιαστεί, έστω και μια δόση. Μάλιστα τα ποσοστά αυξάνονται συνεχώς.

Τις επόμενες εβδομάδες τα βλέμματα των ειδικών θα είναι στραμμένα στα σχολεία. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κλείσει κάποιο σχολικό τμήμα, αφού πλέον βασική προϋπόθεση να συμβεί αυτό είναι να μολυνθούν οι μισοί και πλέον μαθητές.

Αθηνά Λινού: Εμβολιάστε τα παιδιά σας – Το 10% των νέων θα παρουσιάσουν σύνδρομο μετά Covid

Η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα πάντως προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2190 νέα κρούσματα και 37 θανάτους από επιπλοκές του ιού, ενώ 348 ασθενείς βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη.

Εμβολιασμένο το 17% των παιδιών 12-15 ετών, το 30% στο Λύκειο

«Το 17% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και το 30% των παιδιών στο Λύκειο έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Open, επεσήμανε, ότι «τα συχνά τεστ στα οποία έχει επιμείνει η κυβέρνηση για τα σχολεία, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοΐού καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης αραίωσης των τμημάτων στα σχολεία».

«Το σχολείο επιστρέφει στην κανονικότητα! Πλέον έχουμε το εμβόλιο! Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν μαζικά», είπε.

Απαντώντας στην ερώτηση «γατί τα σχολικά τμήματα θα κλείνουν μετά την εμφάνιση του 50%+1 κρουσμάτων στην τάξη», είπε, πως «ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι πλέον εμβολιασμένο οπότε δεν είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ραγδαίας μετάδοσης το ιού στους ηλικιωμένους καθώς αρκετοί έχουν πλέον εμβολιαστεί».

Η υπουργός έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση στους γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους και να εμβολιάσουν τα παιδιά λέγοντας ότι «πρέπει να επωφεληθούν από το τεράστιο αυτό δώρο της επιστήμης».

Σε σχέση με τους αρνητές γονείς μαθητών υπογράμμισε πως υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό με τη μήνυση σε βάρος καθηγητών τόνισε: «Συγχαίρω τη διευθύντρια που έκανε τη δουλειά της. Θα είμαστε κοντά στους λειτουργούς. Έχει δοθεί οδηγία σε όλα τα Σώματα, να προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους».

«Συναγερμός» με το εμβόλιο - Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση

«Συναγερμός» με το εμβόλιο - Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση

Στα τελευταία στοιχεία που αφορούν το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορoναϊού αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την τρίτη δόση του εμβολίου, τόνισε ότι ήδη έχουν κλειστεί περίπου 10.000 ραντεβού. Αύριο Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε το περίγραμμα των ανακοινώσεων, λέγοντας πως θα δοθεί σύσταση να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση οι πολίτες από ένα ηλικιακό όριο και πάνω, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για συγκεκριμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί.

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών και είπε κατηγορηματικά πως η αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπλήρωσε ακόμη, πως καθημερινά κλείνονται 15-25 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμούς και τα περισσότερα από αυτά είναι από νέους ανθρώπους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share