Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Άμεσα η τρίτη δόση του εμβολίου και η υποχρεωτικότητα σε περισσότερους - Ανεβαίνει το ποσοστό στους μαθητές

Κάλεσμα για να έρθει η πολυπόθητη ανοσία

19 Σεπτεμβρίου 2021 10:33
Κορωνοϊός: Άμεσα η τρίτη δόση του εμβολίου και η υποχρεωτικότητα σε περισσότερους - Ανεβαίνει το ποσοστό στους μαθητές
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σύντομα αναμένεται να έρθει η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με τις ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται, αφορώντας τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών συμπολίτες μας.

Όπως όλα δείχνουν, οι αποφάσεις κυβέρνησης και ειδικών θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Δευτέρας (20/9) κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη του κορωνοϊού, τη στιγμή που υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για νέους θανάτους από το εμβόλιο.

Παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταθεροποίηση, οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι για μια ενδεχόμενη σημαντική έξαρση της πανδημίας έως τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε την Κυριακή στο Mega:

«Είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να υπάρχει η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Στη συγκεκριμένη φάση η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, έμφαση στην εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων, είμαστε πριν την εφαρμογή της τρίτης δόσης, και παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας εδώ είμαστε για να επαναξιολογήσουμε ποια μέτρα χρειάζονται και πού».

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης, από μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση όπως οι υγειονομικοί.

«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες […] Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», τόνισε χτες ο Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

«Ακόμη και αυτοί που είναι διστακτικοί γιατί φοβούνται θα πρέπει να καταλάβουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες είτε θα εμβολιαστούμε είτε θα κολλήσουμε τον ιό. Θα πρέπει λοιπόν να βάλουν στη ζυγαριά τι μπορώ να πάθω αν εμβολιαστώ και τι μπορώ να πάθω αν νοσήσω, ειδικά αν είναι άνω των 60 ετών που εκεί κινδυνεύει η ζωή του» είπε μεταξύ άλλων.

Ο εμβολιασμός στα παιδιά

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε σε τηλεοπτική της συνέντευξη πως το ποσοστό του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στους εφήβους αυξάνει, ενημερώνοντας συγκεκριμένα πως «το 17% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και το 30% των παιδιών στο Λύκειο έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση».

Μιλώντας στο Open, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε πως τα συχνά τεστ στα οποία έχει επιμείνει η κυβέρνηση για τα σχολεία, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοΐού καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης αραίωσης των τμημάτων στα σχολεία.

«Το σχολείο επιστρέφει στην κανονικότητα! Πλέον έχουμε το εμβόλιο! Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν μαζικά», είπε.

Η κ. Κεραμέως απαντώντας στην ερώτηση «γατί τα σχολικά τμήματα θα κλείνουν μετά την εμφάνιση του 50%+1 κρουσμάτων στην τάξη υπογράμμισε πως «ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι πλέον εμβολιασμένο οπότε δεν είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ραγδαίας μετάδοσης το ιού στους ηλικιωμένους καθώς αρκετοί έχουν πλέον εμβολιαστεί».

Η υπουργός έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση στους γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους και να εμβολιάσουν τα παιδιά λέγοντας ότι «πρέπει να επωφεληθούν από το τεράστιο αυτό δώρο της επιστήμης».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share