Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μεγάλη προσοχή αν κάποιος έχει πρόσβαση στο Viber και γνωρίζει τον αριθμό της κάρτας σας – «Σαρώνουν» οι απάτες

Προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

18 Σεπτεμβρίου 2021 18:56
Μεγάλη προσοχή αν κάποιος έχει πρόσβαση στο Viber και γνωρίζει τον αριθμό της κάρτας σας – «Σαρώνουν» οι απάτες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για μία νέα απάτη μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας και Viber προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με μήνυμά της στα social media, σε μια περίοδο που οι απάτες «σαρώνουν» στην κυριολεξία.

Ειδικότερα, στο μήνυμα ενός πολίτη που δημοσιεύει η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρονται τα εξής:

«Την Κυριακή 12/9/21 πέσαμε θύματα διαδικτυακής απάτης από την οποία μας αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό. Η αστυνομία και η τράπεζα έδρασαν αμέσως και οι απατεώνες δεν κατάφεραν να ρευστοποιήσουν τα χρήματα. Ξεκινώντας, μας κάλεσε ένας άγνωστος αριθμός ζητώντας να αγοράσει κάτι που πουλούσαμε σε αγγελία. Αφού συμφωνήσαμε στην τιμή, ο απατεώνας ζήτησε να μας κάνει άμεση κατάθεση τα χρήματα γιατί δήθεν φοβόταν μην πουλήσουμε το προϊόν σε κάποιον άλλον. Του δώσαμε το IBAN αλλά μας απάντησε ότι θέλει τον αριθμό μιας χρεωστικής κάρτας για να κάνει πιο γρήγορα την κατάθεση. Λανθασμένα θεωρήσαμε ότι με το νούμερο μιας κάρτας δεν μπορεί κάποιος να σε κλέψει και αποφασίσαμε να του το δώσουμε. Έπειτα ήρθε στο κινητό μου ένα μήνυμα που έλεγε: Your viber code is 123456. Ο απατεώνας ισχυρίστηκε πως είχε κάνει την κατάθεση και χρειαζόταν τον εξαψήφιο για μία απλή επιβεβαίωση της τράπεζας. Αφού το μήνυμα δεν αναφερόταν σε τράπεζες και συναλλαγές δεν μας φάνηκε ύποπτο να το δώσουμε. Από κει και πέρα χωρίς να το γνωρίζουμε ο απατεώνας άρχισε να τραβάει χρήματα από τον λογαριασμό μας. Θα ήταν καλό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αν κάποιος έχει πρόσβαση έστω στο Viber και γνωρίζει τον αριθμό της κάρτας τους μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά. Εμείς δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε».

απάτη viber

Προσοχή! Αν σας πουν «είμαστε από την ΔΕΗ ή την εφορία» μην ανοίξετε την πόρτα!

Ληστές «τζέντλεμαν», που παριστάνουν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ ή της Εφορίας, «χτυπούν» μέρα μεσημέρι σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών και με την απειλή όπλων αρπάζουν κινητά τηλέφωνα, χρήματα και οτιδήποτε άλλο πολύτιμο βρίσκουν!

Το κόλπο τους είναι απλό και όπως φαίνεται αποδίδει, καθώς και σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας έχουν πραγματοποιήσει πέντε ληστρικές επιθέσεις στα βόρεια και στα νότια προάστια!

Οι «αγαπημένες» περιοχές των δύο καλοντυμένων κακοποιών (έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο τρίμηνο) είναι το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Κηφισιά και η Γλυφάδα.

Ολοκλήρωσε την πώληση η ΔΕΗ: «Βροχή» χρημάτων στην εταιρεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ. από τις καταγγελίες θυμάτων του ληστρικού δίδυμου στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, οι κακοποιοί (συνήθως φορούν γυαλιά ηλίου και ψεύτικα μουστάκια) κινούνται με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, που βέβαια δεν φαίνεται να είναι κλεμμένα, προκειμένου να αποφεύγουν τυχαίους ελέγχους από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. Η δράση τους ξεκινά απλά: Χτυπούν το κουδούνι του υποψήφιου θύματός τους!

Οι ίδιοι προσποιούνται ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ ή της Εφορίας και όταν το θύμα «τσιμπήσει» και ανοίξει την πόρτα του, έρχεται αντιμέτωπο με… τις κάννες των πιστολιών των δύο κακοποιών.

Παρακολούθηση

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο άνδρες αρχικά παρακολουθούν το θύμα τους, προκειμένου να «τσεκάρουν» την οικονομική του κατάσταση. Στη συνέχεια με διακριτικό τρόπο συγκεντρώνουν κάποιες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο και όροφο διαμερίσματος, ενώ διαπιστώνουν πότε το θύμα τους (κυρίως γυναίκες ή ηλικιωμένα ζευγάρια) βρίσκεται μόνο στο σπίτι.

Αμέσως βάζουν σε εφαρμογή το τρομακτικό σχέδιό τους εισβολής στο σπίτι: χτυπούν το κουδούνι, παριστάνουν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και ρίχνουν το δόλωμα:
«Εχει γίνει κάποιο λάθος στην τελευταία μέτρηση του ρολογιού σας και ο λογαριασμός είναι φουσκωμένος»! Μόλις η πόρτα ανοίξει, οι δύο άνδρες ξεχνούν τους… τρόπους τους, απειλούν με τα πιστόλια τους πολίτες και τους «γδύνουν».

Επίσης χρησιμοποιούν και το «επιχείρημα» του εφοριακού, λέγοντας πως δήθεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και θέλουν να επιδώσουν έγγραφο για την ενημέρωση του ελεγχομένου από την Εφορία. Αυτό λένε κυρίως στα ηλικιωμένα θύματά τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share