Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Μάγδα Φύσσα: «Δεν τελειώσαμε – Ο φασισμός είναι ακόμα εκεί έξω»

«Χρειάζεται όλοι μας να συνεχίσουμε να παλεύουμε»

18 Σεπτεμβρίου 2021 18:15
Μάγδα Φύσσα: «Δεν τελειώσαμε – Ο φασισμός είναι ακόμα εκεί έξω»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λίγο πριν ξεκινήσει η αντιφασιστική διαδήλωση για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η μητέρα του Μάγδα σε δηλώσεις της ξεκαθάρισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν είναι απλώς επετειακές, αλλά χρειάζεται η πάλη ενάντια στον φασισμό να συνεχιστεί.

«Δεν τελειώσαμε με τον φασισμό, είναι ακόμα εκεί έξω», είπε η Μάγδα Φύσσα και συνέχισε: «Καταφέραμε να βάλουμε τη Χρυσή Αυγή φυλακή, αλλά χρειάζεται όλοι μας να συνεχίσουμε να παλεύουμε».

Σήμερα αποχαιρετήσαμε τον στυλοβάτη μας, Ανδρέα Τζέλλη

Όπως είπε η σημερινή μέρα είναι αρκετά δύσκολη όχι μόνο γιατί είναι «η μέρα που πέθανε το παιδί μας, αλλά είναι και η μέρα που αποχαιρετήσαμε τον στυλοβάτη μας, τον Ανδρέα Τζέλλη», πρόσθεσε η Μάγδα Φύσσα και άφησε λουλούδια στο μνημείο του γιου της.

Η αντιφασιστική πορεία θα κατευθυνθεί στο μπλόκο της Κοκκινιάς υπογραμμίζοντας τη διαχρονική σημασία της μάχης ενάντια στον φασισμό.

18 Σεπτεμβρίου 2013: 8 χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα

18 Σεπτεμβρίου 2013: 8 χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα

18 Σεπτεμβρίου 2013. Ο Παύλος Φύσσας κείτεται νεκρός στα χέρια της αγαπημένης του από θανάσιμη μαχαιριά που δέχτηκε από το Γιώργο Ρουπακιά. 8 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο. 8 χρόνια χωρίς τον αντισυμβατικό καλλιτέχνη που αποφάσισε να πάει κόντρα στο φασισμό και το πλήρωσε με τη ζωή του.

Ο Παύλος Φύσσας ήταν γνωστός στην χιπ χοπ σκηνή με το ψευδώνυμο Killah P. Από τα 18 του γνωρίστηκε με μέλη της Freestyle Productions, εκπροσώπους της low bap μουσικής σκηνής. Το ψευδώνυμό του σήμαινε Killah Past, και το υιοθέτησε όταν έφυγε από την εταιρεία. Εμφανίστηκε σε σκηνές της Αθήνας και της περιφέρειας αλλά και σε δισκογραφικές συλλογές στο πλευρό γνωστών ονομάτων.

παύλος φύσσας 8 χρόνια

Οι στίχοι του αλλά και η δράση του είχαν μια ιδιαίτερα αντιφασιστική χροιά. Δεν ανήκε πολιτικά σε κανένα κόμμα. Ο πατέρας του δούλευε στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, όπου δούλευε και ο ίδιος ο Παύλος Φύσσας από το 1998 μέχρι το 2003, ενώ εκείνη την περίοδο ανήκε στο «Συνδικάτο του Μετάλλου».

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013, πήγε στην καφετέρια «Κοράλι» στο Κερατσίνι μαζί με την σύντροφό του, και μαζί με ακόμα 8-10 άτομα παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικό αγώνα. Στο ίδιο μαγαζί βρισκόταν μια παρέα δυο – τριών ατόμων. Μέλος της δεύτερης παρέας ήταν ο Ιωάννης Άγγος, υπεύθυνος ασφαλείας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής. Υπήρξε ένταση μεταξύ τους και λίγο αργότερα, τα μέλη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, δέχθηκε κλίση στις 23:57:42, ότι 50 περίπου άτομα είχαν μαζευτεί με ρόπαλα στην συμβολή των οδών Ιφιγένειας και λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη. Δυο λεπτά αργότερα, ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να μεταβούν στο σημείο. Όταν έφτασαν, έξω από την καφετέρια υπήρχε πλήθος 30 ατόμων.Kάποια μέλη της Χρυσής Αυγής άρχισαν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου οι αστυνομικοί είδαν τον Παύλο Φύσσα αιμόφυρτο. Έφερε τραύμα από μαχαιριά στο στήθος. Όσο είχε της αισθήσεις του, υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά ως δράστη. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και βρήκαν το μαχαίρι που είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Ρουπακιάς διέσχισε αντίθετα το δρόμο, άφησε το αυτοκίνητό του και κατευθύνθηκε προς τον Παύλο Φύσσα, τον οποίο μαχαίρωσε εν ψυχρώ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Παύλος Φύσσας

Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ήταν 34 ετών. Οι γιατροί έκαναν λόγο για χτύπημα από επαγγελματία, που σκοπό είχε να του στερήσει την ζωή, κι όχι να τον τραυματίσει. Ακολούθησε έρευνα των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, η οποία έδειξε ότι υπήρξε συχνή επικοινωνία με ηγετικά στελέχη του κόμματος, όπως με τον Χρήστο Παππά αλλά και τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο. Ο τελευταίος στην απολογία του δήλωσε ότι κοιμόταν.

Την επόμενη ημέρα οι 35 διαδηλώσεις που οργανώθηκαν είχαν αντιφασιστικό χαρακτήρα. Σε αρκετές από αυτές, όπως στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, σημειώθηκαν επεισόδια. Όλα τα κόμματα καταδίκασαν το συμβάν, ενώ στην βουλη κρατήθηκε κι ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του. Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Ρουπακιάς κρίθηκε προφυλακιστέος και κρατούνταν στην ΓΑΔΑ, ενώ λίγες μέρες αργότερα, μεταφέρθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Με αφορμή την δολοφονία του Παύλου Φύσσα έγινε εισαγγελική έρευνα και στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή Αυγή. Στις 28 Σεπτεμβρίου, συνελήφθησαν μέλη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη ξεκίνησε το 2015 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο Παύλος Φύσσας θεωρείται πλέον σύμβολο κατά του φασισμού, εντός κι εκτός Ελλάδας. Το 2014 τοποθετήθηκε άγαλμα του στο σημείο της δολοφονίας, ενώ σύμφωνα με απόφαση του δήμου Κερατσινίου, υιοθετώντας αίτημα πολιτών και συλλογικοτήτων, η οδός Παναγή Τσαλδάρη μετονομάστηκε σε οδό Παύλου Φύσσα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share