Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σοκ! Η Μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να προκαλέσει βλάβες ακόμη και στα μάτια

Ποια συμπτώματα έχουν εμφανιστεί

18 Σεπτεμβρίου 2021 13:28
Σοκ! Η Μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να προκαλέσει βλάβες ακόμη και στα μάτια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μετάλλαξη Delta έχει κυριαρχήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, με το 97% των κρουσμάτων κορωνοϊού από τον Αύγουστο να αφορούν αυτή.

Σύμφωνα με αναφέρει ο Δρ Inci Yildirim, «και ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός είναι παρόντες με βάση τις πιο πρόσφατες έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων οφείλονται στη μετάλλαξη Delta».

Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για πρόκληση βλαβών στα μάτια, με τα συμπτώματα που έχουν εμφανιστεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις να είναι τα εξής:

  • -Κόκκινα, αιματηρά μάτια
  • -Ροζ μάτι (επιπεφυκίτιδα)
  • -Πονόματος
  • -Φαγούρα στα μάτια
  • -Θολή όραση
  • -Ευαισθησία στο φως

Για όσους υποφέρουν από τις εποχικές αλλεργίες, τα προβλήματα στα μάτια, όπως είναι το κοκκίνισμα είναι συνηθισμένα.

Πάντως, σε περίπτωση που κάποιος δει τα μάτια του να κοκκινίζουν, δεν σημαίνει ότι έχει κορωνοϊό, καθώς εκτός από κάποια αλλεργία μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση από κάποιο βακτήριο.

Οριστικό: Τότε τελειώνουμε με τον κορωνοϊό - Η δραματική πρόβλεψη για τα παιδιά

Οριστικό: Τότε τελειώνουμε με τον κορωνοϊό - Η δραματική πρόβλεψη για τα παιδιά

Αισιοδοξία υπάρχει ως προς το πότε θα... καθαρίσουμε με τον κορωνοϊό, από την πλευρά των λοιμωξιολόγων, με τους ειδικούς να βλέπουν σύντομα το τέλος της πανδημίας, χωρίς να παραβλέπουν τον κίνδυνο νόσησης από τον ιό.

Σύμφωνα με όσα είπε στο eleftherostypos.gr ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπάρχει αισιοδοξία για τη σταθερή και όχι αυξητική πορεία που καταγράφει η χώρα μας σε αυτή τη φάση του τέταρτου κύματος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι όλοι πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τα μέτρα, τη στιγμή που τα κρούσματα συνεχίζουν σε «έκρηξη».

«H αλήθεια είναι ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις για μεγάλους αριθμούς μετά τις διακοπές ευτυχώς δεν έχουν επαληθευτεί. Η θετικότητα στα τεστ που γίνονται είναι μικρή και μόνο σε ορισμένα σημεία κατά τόπους φαίνεται να υπάρχουν μεγαλύτερες θετικότητες. Επίσης, τα παιδιά υποβάλλονται σε συχνά τεστ και όσα είναι ασυμπτωματικά εντοπίζονται πριν μπουν στις τάξεις. Παράλληλα έχει αυξηθεί λίγο και ο εμβολιαστικός ρυθμός. Αυτά είναι τα θετικά που έχουμε αυτή τη χρονική στιγμή, δεν πρέπει όμως να εφησυχάσουμε αλλά να συνεχίσουμε να τηρούμε μέτρα και να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει», αναφέρει.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο συγκρατήθηκαν εστίες διασποράς ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα μετά τις διακοπές, επισημαίνει: «Προφανώς ο εμβολιασμός των 2/3 του ενήλικου πληθυσμού είναι καίριας σημασίας. Το δεύτερο που μπορεί να συμβαίνει, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι, είναι ότι ειδικά νεότερες ηλικίες μπορεί να ανοσοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ασυμπτωματικά και οι αριθμοί όσων έχουν αναπτύξει αντισώματα να είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με αυτούς που γνωρίζουμε και πιστεύουμε».

Κανένας ειδικός δεν μπορεί να προβλέψει τη … συμπεριφορά της πανδημίας από εδώ και στο εξής. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, με βάση την συνεχόμενη προσθήκη εμβολιασμένων, ότι η αύξηση των κρουσμάτων που αναμενένεται λόγω «επικίνδυνης» περιόδου με ανοιχτά σχολεία και μεταφορά δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους θα είναι λελογισμένη. Ωστόσο, «έχουμε δει και από άλλες χώρες εξάρσεις και υφέσεις που να μην ακολουθούν τα αναμενόμενα», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος, και προσθέτει:

«Οι πανδημίες κρατούν περίπου 3 χρόνια. Εδώ έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε να είναι πιο σύντομο το χρονικό διάστημα λόγω των εμβολίων. Αυτό εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό ποιο θα είναι το ποσοστό εμβολιασμού των ανθρώπων παγκοσμίως ». Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει ότι «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αυξηθούν και άλλο οι εμβολιασμοί το επόμενο διάστημα, καθώς έτσι θα αντιμετωπίσουμε τον ιό προστατευμένοι».

Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του τέταρτου επιδημικού κύματος αυτό το διάστημα, ανάμεσά τους πολλοί νέοι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και μάλιστα ορισμένοι έχουν επιπλοκές, καταλήγουν στην Εντατική ή, δυστυχώς, χάνουν τη ζωή τους. «Επειδη έχουμε περισσότερους ανθρώπους αυτής της ηλικίας να νοσούν, αυτό έχει ως συνέπεια δυστυχώς κάποιοι να μην τα καταφέρνουν», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Η πρόβλεψη Σύψα για τα παιδιά

Για ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έκανε λόγο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- πως έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Μιλώντας τον ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας ανέφερε πως μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό. «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοιό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διαφόρα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.

Επιπλέον, σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share