Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (18/09)

Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας!

18 Σεπτεμβρίου 2021 08:49
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (18/09)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι κεντρικοί τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για σήμερα Σάββατο 18/09! Tο Athensmagazine.gr σας φέρνει καθημερινά στο φως τα θέματα της ειδησεογραφίας, όπως αναδεικνύονται στον Ελληνικό Τύπο από την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει». Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες για τη σύνταξη στα 62 χρόνια.

Καιρός σήμερα 18/9: Γινόμαστε... Αφρική μες στο Σεπτέμβριο - Ανησυχία από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη

Καιρός σήμερα: Ο καιρός του τριημέρου αυτού κάθε άλλο παρά... Σεπτέμβριο και πρωτοβρόχια θα θυμίζει, καθώς θα είναι καλοκαιρινός, με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά μικρής ποσότητας αφρικανικής σκόνης, με κίνδυνο μέχρι και για φωτιές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά κατά τόπους θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και από το μεσημέρι κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού προβλέπεται αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4, βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 και στην κεντρική Μακεδονία από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές στα βόρεια. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30,στην Κρήτη κατά τόπους έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βόρεια όπου υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Στα βόρεια νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και μέχρι αργά το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, μετά το μεσημέρι βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί, ενισχυόμενοι το απόγευμα σε 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο λόγος που ανησυχεί ο Μαρουσάκης

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη τα φαινόμενα που επικρατούν στην Ευρώπη «σπρώχνουν» προς την Ελλάδα θερμές αέριες μάζες από την Αφρική που θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας.

Σήμερα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 34 βαθμούς Κελσίου ενώ τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται να σκαρφαλώσει μέχρι και τους 37 βαθμούς Κελσίου καθώς ο άνεμος θα γυρίσει σε νοτιοδυτικός και θα λειτουργήσει σαν λίβας!

Μοναδική «παραφωνία» στο ηλιόλουστο σκηνικό θα είναι κάποιες τοπικές καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, που χρειάζονται την απαιτούμενη προσοχή εξαιτίας των κεραυνών.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού. Δεν είναι τόσο συνηθισμένο για την εποχή. Και από τα μέσα της άλλης εβδομάδας μπορεί να σχηματιστούν οργανωμένα βαρομετρικά χαμηλά μέσα στη Μεσόγειο που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τη χώρα μας. Αυτό θα συμβεί καθώς η θερμοκρασία της θάλασσας είναι ακόμη υψηλή και θα ανέβει και άλλο μετά την θερμή εισβολή. Θέλει προσοχή» σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης.

Η αναφορά του Αρναούτογλου στο λίβα

Ξηρό κλίμα και μπόλικη θολούρα στην ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, αλλά και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες στα περισσότερα τμήματα της χώρας, μας επιφυλάσσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου.

Η ζέστη, λοιπόν, θα είναι ακόμη περισσότερη κατά τη διάρκεια του προσεχούς διημέρου. Αναμένεται μάλιστα να διαρκέσει, όχι μόνο μέχρι την προσεχή Δευτέρα, αλλά μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 21/9. Το Σάββατο δε η υψηλότερη τιμή της θερμοκρασίας εκτιμάται πως θ’ ανέλθει στους 36 βαθμούς Κελσίου. Ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης επισημαίνει πως η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και τις επόμενες ημέρες, κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η ζέστη θα πλήξει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με μια έντονη θολούρα στην ατμόσφαιρα, καθώς ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, ενώ σε αρκετά τμήματα της επικράτειας θα επικρατήσουν πάλι συνθήκες λίβα, κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αρκετούς δυτικούς-νοτιοδυτικούς, αρκετά έως πολύ θερμούς, ανέμους. Αυτοί θα πνέουν ακόμη και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές, ίσως και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Το πρωί του Σαββάτου, συννεφιά και τοπικές μπόρες, μικρής διάρκειας, αναμένεται θα σε κάποιες περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Αττικής και της Θράκης, ενώ το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν -σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά- και θ’ απλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας, από τα κεντρικά μέχρι και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας, από τη Στερεά και τη βόρεια Πελοπόννησο μέχρι και τη Θράκη.

Τα καιρικά φαινόμενα που θα προκύψουν, θα είναι λίγο περισσότερα και πιο έντονα στην περιοχή της ορεινής-ημιορεινής Ηπείρου και στα πιο δυτικά-βορειοδυτικά, αλλά ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας. Ίσως και σε τμήματα των δυτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας. Τα εν λόγω σύννεφα, λοιπόν, θα κινηθούν γρήγορα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα δημιουργήσουν διάσπαρτες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες. Κυρίως στη Θεσσαλία και βορειότερα. Ίσως και σε περιοχές της ορεινής-ημιορεινής Στερεάς, πολύ όμως πιο τοπικά. Ίσως επίσης και στα πολύ ορεινά βορειοδυτικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Αργότερα το Σάββατο, θα έχει πολλή ζέστη για την περίοδο που διανύουμε, σε αρκετές περιοχές - και στην Αττική. Το μεσημέρι, λοιπόν, η θερμοκρασία θ’ ανεβεί σημαντικά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Η υψηλότερη τιμή της θα είναι το 36άρι που θα σημειωθεί στην νοτιοανατολική Πελοπόννησο και στην Αττική. Στη Θεσσαλία κυρίως προς τον νομό της Μαγνησίας και τη Στερεά, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει επίσης πολύ ψηλά - και εξαιτίας του ξηρού και καυτού λίβα που ακόμη δεν θα έχει φύγει από την περιοχή, ενώ η αφρικανική σκόνη θα χειροτερεύει περαιτέρω τα πράγματα.

Ο εν λόγω λίβας, ο οποίος θα είναι αρκετά ζεστός, ήδη επικρατεί (από σήμερα) στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα θα υπάρχει θολούρα στην ατμόσφαιρα, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, καθώς στις εν λόγω περιοχές θα ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Στην Αττική και την πρωτεύουσα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 24 ως τους 36 βαθμούς Κελσίου (υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί κάποια παροδική βροχή, μικρής διάρκειας, προς την Πάρνηθα και γενικότερα στους ορεινούς όγκους του λεκανοπεδίου), ενώ στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από τους 19 ως τους 34 βαθμούς Κελσίου. Εκεί μπορεί να σημειωθούν διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες, σύντομης διάρκειας, στις περισσότερες περιοχές - από το μεσημέρι μέχρι το βραδάκι.

Ο υδράργυρος θα βρίσκεται αρκετά ψηλά τις επόμενες ώρες, με τις θερμοκρασίες να κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο, οπότε και θα υπάρχει θολούρα και ιδιαιτέρες συνθήκες λόγω αυξημένης σκόνης και υγρασίας. Η ζέστη θα διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, ενώ μετέπειτα αναμένεται να έχουμε περισσότερη δροσιά, μέσω της έλευσης ψυχρών αερίων μαζών.

Η προειδοποίηση Καλλιάνου

Ζεστός αναμένεται ο καιρός σήμερα με λίγη σκόνη από την Αφρική που θα επηρεάσει την ατμόσφαιρα, σύμφωνα και με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Θα επικρατήσουν λίγες αραιές νεφώσεις κατά τόπους σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας κυρίως στα ορεινότερα της ηπειρωτικής χώρας που θα έχουμε κάποιες τοπικές μπορές και καταιγίδες.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και μάλιστα σημαντικά. Θα κυμαίνεται από 29 ως και 36 κατά τόπους βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένουμε μεγάλα διάστημα με ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις η θερμοκρασία από 22 – 36 βαθμούς Κελσίου, ως και 4-5 μποφόρ οι άνεμοι στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Στην συμπρωτεύουσα, αναμένουμε επίσης κάποιες αραιές νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ήλιο, η θερμοκρασία από 22 ως 33 βαθμοί Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share