Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ανατροπή! Με rapid test και οι εμβολιασμένοι - Πότε είναι υποχρεωτικό

Το 1ο μέτρο που ισχύει για όλους

17 Σεπτεμβρίου 2021 12:27
Ανατροπή! Με rapid test και οι εμβολιασμένοι - Πότε είναι υποχρεωτικό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με νέα Κοινή Υπουργική απόφαση ανεβαίνει στα ύψη η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Όπως προβλέπει η ΚΥΑ, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι ασθενείς υποχρεούνται να έχουν κάνει rapid test πριν από την επίσκεψή τους σε νοσοκομεία, κλινικές ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης αλλά και οδοντιατρεία όταν πρόκειται να κάνουν επεμβατική εξέταση ή εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Παράλληλα, το ίδιο ισχύει και για τους συνοδούς τους.

Πλέον κατά την είσοδό τους απαιτείται υποχρεωτικά η προσκόμιση αρνητικού rapid test έως 48 ωρών όσον αφορά τους εμβολιασμένους ασθενείς και συνοδούς, ή αρνητικό μοριακό τεστ (pcr) για τους ανεμβολίαστους.

Εξαιρούνται οι επισκέψεις για θεραπείες που δεν απαιτείται τροχός (π.χ. εξαγωγή), κατά τις οποίες δεν χρειάζεται τεστ.

Επίσης, ανεξαρτήτως μορφής περιστατικού, οι συνοδοί καλούνται να έχουν κάνει rapid test αν είναι εμβολιασμένοι και μοριακό τεστ αν είναι ανεμβολίαστοι.

Τι προβλέπει το ΦΕΚ για τα ιατρεία

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου πλέον για επισκέψεις σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης ισχύουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο covid-19.
  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με rapid test εντός 48 ωρών πριν την εξέταση.
  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε rapid test εντός 48 ωρών πριν την είσοδο τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή.
  • Οι ανεμβολίαστοι συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε μοριακό τεστ (PCR) εντός 48 ωρών πριν την είσοδο τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή.

Ανατροπή! Με rapid test και οι εμβολιασμένοι - Πότε είναι υποχρεωτικό

Οριστικό: Άμεσα τρίτη δόση για όλους - Τότε ξεμπερδεύουμε με τον κορωνοϊό

Η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται στους πολίτες, με τη Ματίνα Παγώνη να επισημαίνει πως αυτή θα ισχύσει για όλους σύντομα.

«Εννοείται θα κάνουμε τρίτη δόση. Το έχουμε πει εδώ και καιρό. Περιμένουμε την Επιτροπή των Εμβολίων, που αργούν στις εισηγήσεις τους» σημείωσε η κ. Παγώνη, λέγοντας ότι μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει το θέμα.

Σύμφωνα με την ίδια, μετά τους ανοσοκατασταλμένους και τους υγειονομικούς, προτεραιότητα για την τρίτη δόση θα έχουν «όσοι εμβολιάστηκαν Γενάρη και Φεβρουάριο», ενώ εκτίμησε ότι η τρίτη δόση θα γίνεται μετά τους 6-8 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

«Επιθετική μετάλλαξη στα παιδιά και στους νέους η Δέλτα. Από τις δυσκολότερες μεταλλάξεις που έχουμε. Δεν το περιμέναμε κι εμείς», τόνισε η γιατρός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών, τη στιγμή που υπάρχει αναβρασμός για το θάνατο ανηλίκου μετά το εμβόλιο.

«Στο Λος Άντζελες έκαναν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στα παιδιά στα σχολεία γιατί ήταν πολλά τα κρούσματα. Και ένα μεγάλο ποσοστό μπήκε σε ΜΕΘ. Και δεν θα ήθελε κανείς μας, με τίποτα, να δει παιδάκια διασωληνωμένα» ανέφερε, κάνοντας έκκληση στους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Να εμβολιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους για την ασφάλεια τους. Δεν θα ήθελα να βλέπω παιδάκια στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», τόνισε.

Τότε θα καταφέρουμε να... τελειώσουμε με τον ιό

Στο ερώτημα πότε θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό επιχείρησε να απαντήσει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Συγκεκριμένα ο κ. Σύψας επεσήμανε στον ΣΚΑΪ πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν 2 επιφυλάξεις: Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από 3 χρόνια, ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share