Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: 2.422 νέα κρούσματα και 37 θάνατοι – Στους 364 οι διασωληνωμένοι

Η επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ

15 Σεπτεμβρίου 2021 17:45
Κορωνοϊός: 2.422 νέα κρούσματα και 37 θάνατοι – Στους 364 οι διασωληνωμένοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.422 νέα κρούσματα σήμερα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 364 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο και καταγράφηκαν 37 θάνατοι, ενώ εχθές τα κρούσματα έφτασαν στα 1.608.

Κορωνοϊός: 2.197 κρούσματα σήμερα - Ανησυχία για θανάτους και διασωληνωμένους

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.422, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 622.761 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 135 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.607 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To ???????? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.94 (95% ΔΕ: 0.83 – 1.02)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.311 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 364 (64.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 330 (90.66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (9.34%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.069 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 224 (ημερήσια μεταβολή +9.27%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Άνοιγμα σχολείων: Επιστροφή στα θρανία και αύξηση των κρουσμάτων

Μπορεί μαθητές και οικογένειες να αναμένουν με αγωνία το άνοιγμα των σχολείων προκειμένου να επιστρέψουν στην κανονικότητα από την ερχόμενη Δευτέρα όποτε και χτυπά το πρώτο κουδούνι της χρονιάς.

Την ίδια ώρα και ενώ όλα είναι έτοιμα η ανησυχία των επιστημόνων αλλά και της πολιτείας είναι στα ύψη αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα φέρει και άνοδο των κρουσμάτων αφού αναμένεται διασπορά του ιού στην μαθητική κοινότητα. Χαρακτηριστική ήταν η πρόβλεψη του παιδιάτρου Μιχάλη Ανδρέου ο οποίος μίλησε για νόσηση ακόμη και του 30% των μαθητών από κορωνοϊό.

Εκτενή αναφορά στον ρόλο των σχολείων σε μια πιθανή συντριπτική αύξηση της επιδημίας, αν δεν τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν οριστεί, έκαναν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην χθερινή ενημέρωση. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν την αξία αφενός της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης του σχολικού περιβάλλοντος για την ομαλή διεξαγωγή της δια ζώσης εκπαίδευσης και αφετέρου του εμβολιασμού του πληθυσμού προκειμένου να προληφθεί ένα ενδεχόμενο νέας έξαρσης.

Σχολεία: Έρχεται «έκρηξη» κρουσμάτων στους μαθητές - Η «Δέλτα» φέρνει μέχρι και κλείσιμο

Άλλωστε, θεωρείται δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων στις σχολικές ηλικίες τις επόμενες εβδομάδες, η οποία, ωστόσο, δεν πρέπει να θορυβήσει γονείς και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τους ειδικούς. Κι αυτό γιατί το συστηματικό testing των ανεμβολίαστων μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω αυτοδιαγνωστικών (self) και rapid test αντίστοιχα αναμένεται να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες -εφόσον εφαρμόζεται σωστά.

Επιπλέον, αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ήδη το 1/4 των μαθητών Λυκείου έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το ποσοστό για τους μαθητές Γυμνασίου ανέρχεται στο 13%, με την εμπλοκή των παιδιάτρων στη διαδικασία του εμβολιασμού να εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά αυτά. Η ίδια, πάντως, υπογράμμισε ότι -παρόλο που οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορωνοϊό- η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη οφείλει να απευθύνεται πρώτα στους ευάλωτους ενηλίκους, γι'αυτό και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share