Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Ματίνα Παγώνη: "Κάτι πήγε λάθος και μειώθηκαν οι εμβολιασμοί"

"Να εμβολιάζονται τα παιδιά στο σχολείο!"

15 Σεπτεμβρίου 2021 11:10
Ματίνα Παγώνη:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ότι κάτι πήγε λάθος με τον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος για τον κορωνοϊό παραδέχθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθηνών και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, που εκτιμά επίσης ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα νέα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιά.

Με αφορμή το κλείσιμο κάποιων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, η Ματίνα Παγώνη παραδέχθηκε ότι «κάτι έχει πάει λάθος». «Αποτύχαμε στο στόχο τέλος Αυγούστου να φτάσουμε στο 80%. Πρέπει να προσεγγίσουμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί. Καθυστερήσαμε σε αυτό το κομμάτι. Πρέπει να πλησιάσουμε τους γονείς για να εμβολιαστούν τα παιδιά. Ο στόχος είναι ο εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού για ασφάλεια» είπε η κυρία Παγώνη μιλώντας στο OPEN.

Για τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, η γιατρός είπε ότι είναι, πλέον, άδεια και είναι φυσικό να κλείσουν με τους υγειονομικούς που είχαν μεταφερθεί εκεί να επιστρέψουν στις θέσεις τους γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη να καλύψουν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί.

Παγώνη: Γιατροί στα σχολεία για τον εμβολιασμό των παιδιών

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προτείνει να επισκέπτονται γιατροί τα σχολεία για να εμβολιάζουν μικρά παιδιά τα οποία θα έχουν την έγγραφη άδεια των γονιών τους. Αναφερόμενη στα νέα μέτρα για την εστίαση και το αλαλούμ με τα παιδιά, σημείωσε ότι κατά την εκτίμησή της θα γίνουν αρκετές αλλαγές. «Νομίζω ότι θα γίνουν αρκετές διορθώσεις όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι είναι λογικό να γίνονται λάθη αλλά και ότι η Επιτροπή θα πρέπει να παίρνει γρηγορότερα τις αποφάσεις.

«Καμπανάκι» Γώγου για τα σχολεία: «Φόβος για διασπορά - Θα επανεκτιμηθούν τα μέτρα αν δούμε προβλήματα» (Video)

Στο ρεαλιστικό φόβο διασποράς του κορωνοϊού στα σχολεία και στο δύσκολο, εκτός απροόπτου, σενάριο να δούμε ένα οριζόντιο κλείσιμο, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα, ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως τόνισε ο κ. Γώγος ο φόβος για διασπορά του ιού στα σχολεία είναι υπαρκτός, ωστόσο κατά την εκτίμηση του ενδέχεται και να μην παρατηρηθεί έξαρση. Παράλληλα, διαβάστε όλες τις αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος για τα σχολεία.

Απο την άλλη, χαρακτήρισε δύσκολο αλλά υποσχόμενο το σύμπλεγμα μέτρων βάσει του οποίου λειτουργούν τα σχολεία και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα επανεκτιμηθεί. «Θα το ξαναδούμε σε ένα μήνα το θέμα», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο καθηγητής υποστήριξε πως δεν αναμένεται να δούμε οριζόντιο κλείσιμο στα σχολεία . Όπως δήλωσε, λαμβάνοντας ως δεδομένα την εμβολιαστική κάλυψη η οποία εμποδίζει την πίεση στο ΕΣΥ και το γεγονός ότι τα παιδιά συνήθως νοσούν ελαφριά, θα διευκολυνθεί το κλείσιμο μεμωνομένων τμημάτων και όχι σχολείων. «Είναι πάρα πολύ βασικό για την κοινωνία να λειτουργήσει το σχολείο, σε περίπωση μεγάλης αύξησης κρουσμάτων όλα είναι πιθανά, αλλά είναι κάτι που δεν περιμένουμε», πρόσθεσε.

Εστίασε δε στα πλεονεκτήματα του αυξημένου testing και την συνεισφορά του στον έλεγχο μια ενδεχόμενης διασποράς: «Tα παιδία μπορεί να κολλήσουν και εκτός σχολείου. Σε περίπτωση που μολυνθούν, θα διαγνωστούν, θα ιχνηλατηθούν και έπειτα θα απομονωθούν».

Αναφορικά με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών στις μικρές ηλικίες, ο καθηγητής σημείωσε πως πρέπει να συνεχίσει η ενημέρωση για αυτό το ζήτημα και να συμμετάσχουν σε αυτή οι παιδίατροι, ενώ όπως είπε καλούν και τον ίδιο τον συνεχώς γονείς, οι οποίοι έχουν ανησυχίες και ανασφάλειες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share