Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σάκης Κεχαγιόγλου: Ποιος είναι ο μεγαλοδικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της 36χρονης Έφης στην επίθεση με βιτριόλι - Ο θρίαμβος στο Χονγκ Κονγκ, τα Γλυκά Νερά και ο Τάσος Μπερδέσης

Η ζωή, η πορεία και οι άγνωστες λεπτομέρειες για τον πασίγνωστο ποινικολόγο

15 Σεπτεμβρίου 2021 10:01
Σάκης Κεχαγιόγλου: Ποιος είναι ο μεγαλοδικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της 36χρονης Έφης στην επίθεση με βιτριόλι - Ο θρίαμβος στο Χονγκ Κονγκ, τα Γλυκά Νερά και ο Τάσος Μπερδέσης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μεγάλη ώρα έχει φτάσει οριστικά. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου περιμένει την 36χρονη Έφη, προκειμένου να την αντιμετωπίσει για την περίφημη υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι στην Καλλιθέα, τη στιγμή που για εκείνη έχει αναλάβει ο Σάκης Κεχαγιόγλου, ένας από τους πιο γνωστούς ποινικολόγους της χώρας.

Ο Κεχαγιόγλου έχει, άλλωστε, αναμιχθεί σε... αμέτρητες πολύκροτες υποθέσεις, έχοντας τις περισσότερες φορές το ρόλο του συνηγόρου κατηγορουμένων με «βαριές» κατηγορίες. Σε αυτές τις υποθέσεις έχει σημειώσει τεράστιες νίκες, κάνοντας πολλές φορές την ανατροπή, με τελευταία του πολυσυζητημένη επιτυχία την αθώωση του μοντέλου από την Ελλάδα, που κρατείτο στο Χονγκ Κονγκ για ναρκωτικά.

Το όνομά του, βέβαια, έχει «μπλεχτεί» και σε υποθέσεις παραδικαστικού κυκλώματος, αφού είχε καταδικαστεί το 2010 σε 6 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και το 2005, ότα είχε κριθεί προφυλακιστέος για τον ίδιο λόγο, αλλά μετά από 4 μήνες αφέθηκε ελεύθερος. Στην πρώτη υπόθεση, δε, είχε χρειαστεί να απαλλαγεί μετά από 2 χρόνια, ρίχνοντας «κεραυνούς» μερικά χρόνια αργότερα σε εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη, καθώς αθωώθηκε για 85 κατηγορίες.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στη Βέροια Ημαθίας την 16/12/61. Γονείς του ο Θεόδωρος Κεχαγιόγλου, υπάλληλος του Δημοσίου Ταμείου, και η Αντιγόνη Τσαούση, δασκάλα. Έχει δύο αδέλφια, τον Γιάννη, τραπεζικό, και το Νίκο, δικηγόρο Βεροίας. Από τα εφηβικά του χρόνια, ασχολήθηκε με τα κοινά. Το 1979 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά από διάφορες θέσεις στο φοιτητικό συνδικαλισμό.

Μετέβη στις ΗΠΑ το 1985, με τις συστάσεις και την υποστήριξη των καθηγητών του Ποινικού Δικαίου Ιωάννη Μανωλεδάκη και Διεθνών Σχέσεων Θεόδωρου Κουλουμπή καθώς και του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σημαντική υπήρξε κι η υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιακώβου που του χορήγησε την υποτροφία της αρχιεπισκοπής. Έλαβε Master’s (ΜΑ) in International Affairs από το School of International Service του πανεπιστημίου American University στη Washington D.C. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του, εργάστηκε στην Αμερικανική Γερουσία ως Staff Assistant στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας (Senate Foreign Relations Committee) και στο γραφείο του Αρχηγού των Ρεπουμπλικάνων της Επιτροπής, Γερουσιαστή της Βόρειας Καρολίνας, Jesse Helms.

Οι σπουδές, η θητεία δίπλα στον Έβερτ και η αρχή της δικηγορικής καριέρας

Μετά τη στρατιωτική του θητεία, ανέλαβε Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Προεδρίας Μιλτιάδη Έβερτ ως το Νοέμβριο του 1991, οπότε και ξεκίνησε τη δικηγορική του σταδιοδρομία στο γραφείου του ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Στη δεκαετία που ακολούθησε, ανέλαβε και χειρίστηκε, σε συνεργασία με τον Α. Λυκουρέζο ή μόνος του, σημαντικές υποθέσεις όπως του Γεωργίου Κοσκωτά (υπεξαίρεση Τράπεζας Κρήτης), Ιωσήφ Βαγιωνή (ανθρωποκτονία), Γεωργίου Βεντούρη (οικογενειακό δίκαιο), Γεωργίου Σκιαδόπουλου (ανθρωποκτονία), Παναγιώτη Βλαστού (ανθρωποκτονία) και Δημήτρη Κονδυλιού – African Cape (διακίνηση ναρκωτικών).

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου ίδρυσε το δικηγορικό του γραφείο τον Οκτώβριο του 2001, στην οδό Σέκερη 3, στο Κολωνάκι, και έκτοτε έχει χειριστεί πολύκροτες ποινικές υποθέσεις. Μεταξύ άλλων, εκπροσώπησε την πολιτική αγωγή του πρώην υπουργού Γεωργίου Πέτσου στην δίκη της 17 Νοέμβρη, καθώς και την πολιτική αγωγή των γονέων και συγγενών των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Επίσης, ανέλαβε την υπεράσπιση του Μάνου Δημητροκάλη (σατανιστές Παλλήνης), του Χρήστου Βουλγαράκη (παιδοκτονία), Τέο Θεοδωρίδη (ναρκωτικά), ΑλκέτΡιζάι και Σούλας Μητροπία (αρπαγή, εγκληματική οργάνωση και απόδραση), Απόστολου Πετράκη και Χαράλαμπου Μουστάκα (απαγωγή Περικλή Παναγόπουλου), Σαλίνας Καραβέλα (υπόθεση Siemens), Κωνσταντίνου Γκράτζιου (υπόθεση Βατοπεδίου), Ευθυμίου Γιαννουσάκη (πλοίο Noor 1 με ηρωίνη και βίλα Φιλοθέης) και Ρικάρντο Γκονζάλεζ (Μεξικανικό καρτέλ κοκαΐνης).

Με την νομική του ομάδα, εξειδικεύεται κυρίως σε υποθέσεις ποινικού δικαίου, όπως:

- εγκλήματα κατά της ζωής (ανθρωποκτονία)
- σωματικές βλάβες
- παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
- οικονομικό έγκλημα
- εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας (μαστροπεία, σωματεμπορία)
- ηλεκτρονικό έγκλημα
- εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (κλοπή, υπεξαίρεση, ληστεία)
- εγκλήματα κατά των περιουσιακών δικαιωμάτων (εκβίαση, απάτη, νομιμοποίηση - εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τοκογλυφία)

Οι μεγάλες υποθέσεις του

Γεώργιος Κοσκωτάς

Ο Γεώργιος Κοσκωτάς, που διετέλεσε πρόεδρος της Τράπεζας Κρήτης και του Ολυμπιακού, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης. Στην δίκη του, που διεξήχθη στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και διήρκεσε σχεδόν 2 χρόνια, του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών, αποφεύγοντας την ισόβια κάθειρξη ήδη από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Κυριάκος Απειρανθίτης

Ο Κυριάκος Απειρανθίτης, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, βιασμό και εμπρησμό (Βάρκιζα, 1989), καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών, αφού το Μικτό Ορκωτό Εφετείο του ανεγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμελείας.

Παναγιώτης Βλαστός

Ο Παναγιώτης Βλαστός, μαζί με τον μετέπειτα δολοφονηθέντα αδελφό του Κώστα, καταδικάστηκαν για την ανθρωποκτονία του Μάκη Ναστούλη (Αθήνα, 1998), καθ’ υπέρβαση των ορίων της άμυνας, αποφεύγοντας την ισόβια κάθειρξη ήδη από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Ιωσήφ Βαγιωνής

Ο βιομήχανος Ιωσήφ Βαγιωνής, κατηγορήθηκε για την ανθρωποκτονία με ξιφίδιο, της φίλης του Νέλλης Πίσχου. Του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό κατά την πρωτόδικη δίκη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών (Χαλκίδα, 1996), ποινή που μειώθηκε στα 15 έτη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών.

Χρήστος Βουλγαράκης

Ο Χρήστος Βουλγαράκης κατηγορήθηκε για την δολοφονία της δωδεκάχρονης κόρης του (Πελασγία Φθιώτιδος, 1999). Στην πρωτόδικη δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καρπενησίου, του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και καταδικάστηκε σε εικοσαετή κάθειρξη.

Γιώργος Σκιαδόπουλος

Ο ανθυποπλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού Γιώργος Σκιαδόπουλος κατηγορήθηκε ότι στραγγάλισε και, στη συνέχεια, έκοψε το κεφάλι της φίλης του, διεθνούς φήμης μοντέλο Τζούλυ Σκάλυ (Καβάλα, 1999). Στο πρωτόδικο δικαστήριο (ΜΟΔ Δράμας) καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά στην κατ’ έφεση δίκη (ΜΟΕ Θρακής) του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και καταδικάστηκε σε εικοσαετή κάθειρξη.

Γεώργιος Πέτσος

Ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου Γεώργιος Πέτσος έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας από τη 17 Νοέμβρη (Ψυχικό, 1989). Ο Σάκης Κεχαγιόγλου εκπροσώπησε την πολιτική αγωγή του τ. υπουργού κατά την πρωτόδικη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, που διεξήχθη στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

Δυστύχημα Τεμπών

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την πολιτική αγωγή των γονέων και συγγενών των 21 νεκρών και 35 τραυματιών μαθητών του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, κατά το τραγικό τροχαίο ατύχημα στα Τέμπη Θεσσαλίας (2003). Οι αποφάσεις του ΜΟΔ Βόλου και του ΜΟΕ Λάρισας δικαίωσαν τη μνήμη των θυμάτων, καταδικάζοντας τους υπευθύνους σε πολυετείς καθείρξεις, για πρώτη φορά στην Ελληνική δικαστική ιστορία σε υπόθεση τροχαίου ατυχήματος.

Τέο Θεοδωρίδης

Ο Τέο Θεοδωρίδης, διεθνούς φήμης μοντέλο, κατηγορήθηκε για εισαγωγή 5 κιλών κοκαΐνης (Χαλκιδική, 2008). Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ήδη κατά την πρωτόδικη δίκη, τον έκρινε ένοχο ως τοξικομανή, καταδικάζοντάς τον σε κάθειρξη 18 ετών, ποινή που οδήγησε στην αποφυλάκισή του 6 χρόνια μετά τη σύλληψή του.

Αλκέτ Ριζάι – Σούλα Μητροπία

Ο πιο γνωστός στην Ελλάδα και Αλβανία κρατούμενος, που απέδρασε δύο φορές με ελικόπτερο μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα από τις Φυλακές Κορυδαλλού, καταδικάστηκε για σειρά ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με αυτές τις αποδράσεις σε 25ετή κάθειρξη. Για τις ίδιες ακριβώς πράξεις (αρπαγή, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, αεροπειρατεία, κατοχή εκρηκτικών, εγκληματική οργάνωση, κλπ), η φίλη του Σούλα Μητροπία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης και αποφυλακίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Απαγωγή Περικλή Παναγόπουλου

Ο γνωστός εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος απήχθη έξω από την οικία του (Καβούρι, 2009) και κατεβλήθησαν για την απελευθέρωσή του 28,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι απαγωγείς του, Απόστολος Πετράκης και Χαράλαμπος Μουστάκας ανέθεσαν την υπεράσπισή τους (κατά την πρωτόδική δίκη και στο Πενταμελές Εφετείο, αντιστοίχως) στον Σάκη Κεχαγιόγλου και αποφυλακίστηκαν πριν την εκδίκαση, σε πρώτο βαθμό, των σε βάρος τους κατηγοριών.

Αναστάσιος Μπερδέσης

Ο γνωστός πυγμάχος της Εθνικής και Ολυμπιακής ομάδας Τάσος Μπερδέσης κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας (Πάτρα, 2007). Η κατηγορία εκδικάστηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Μεσολογγίου και αθωώθηκε ομόφωνα. Στην πορεία κατηγορήθηκε για υπόθαλψη εγκληματία, κι αθωώθηκε επίσης ομόφωνα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Αλέξης Φράγκος

Ο Αλέξης Φράγκος κατηγορήθηκε για την ανθρωποκτονία δύο ατόμων και για απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός, τους οποίους θεωρούσε υπαίτιους για τη δολοφονία του αδελφού του. Η υπόθεση εκδικάστηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (Αίγιο, 2014) και του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς των θυμάτων, με συνέπεια να ‘σπάσουν’ τα ισόβια και να του επιβληθεί κάθειρξη 25 ετών, ήδη από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Siemens

Μετά την απαγγελία κατηγοριών για την πολύκροτη υπόθεση Siemens, ο αρμόδιος ανακριτής προφυλάκισε τη Σαλίνα, κόρη του Χρήστου Καραβέλα, κορυφαίου στελέχους της Siemens Hellas. Η προφυλάκιση προκάλεσε μεγάλη αντίδραση και δυσμενή σχόλια στην κοινή γνώμη και στο νομικό κόσμο της χώρας. Η Σαλίνα Καραβέλα ανέθεσε την υπεράσπισή της στο Σάκη Κεχαγιόγλου, ο οποίος κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, η οποία έγινε δεκτή με συνέπεια την αποφυλάκισή της ενάμιση μήνα αφότου κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη. Πρόσφατα, δε, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, απαλλάχθηκε αμετάκλητα για όλες τις κατηγορίες.

Παραδικαστικό

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου κατηγορήθηκε το 2005 για εμπλοκή στην υπόθεση του υποτιθέμενου παραδικαστικού κυκλώματος και αθωώθηκε ομόφωνα και αμετάκλητα για όλες, ανεξαιρέτως, τις κατηγορίες με δύο αποφάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών το 2010 και 2012.

Βατοπαίδι

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Κωνσταντίνος Γκράτζιος κατηγορήθηκε για την υπόθεση των ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Μετά την απολογία του ενώπιον της Ειδικής Ανακρίτριας με συνήγορο τον Σάκη Κεχαγιόγλου, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ άλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Υπόθεση διακίνησης κοκαϊνης στη Μύκονο

Τον Αύγουστο του 2015, ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανέλαβε την υπεράσπιση ενός εκ των τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση διακίνησησης κοκαϊνης στη Μύκονο. Ο εντολέας του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Δημήτρης Χατζηκυριάκου

Τον Αύγουστο του 2015, ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανέλαβε τη υπεράσπιση του διεθνούς φήμης μοντέλου και αθλητή του μπέιζμπολ, Δημήτρη Χατζηκυριάκου, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση 27 κιλών κοκαϊνης.

NOOR 1

Τον Ιούλιο του 2014, ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανέλαβε την υπεράσπιση του εφοπλιστή Ευθύμη Γιαννουσάκη και των συγγενών του, που κατηγορούνται για τη διακίνηση δύο τόνων ηρωίνης. Η δίκη συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά.

Η πρώτη προσωπική περιπέτεια και η προφυλάκιση

Μέσα σε όλες αυτές τις υποθέσεις, όπως αναφέραμε νωρίτερα, υπήρξαν και δικές του, προσωπικές. Το 2005, συγκεκριμένα, είχε κριθεί προφυλακιστέος μαζί με τον Γιώργο Νικολακόπουλο, καθώς τους αποδόθηκε κεντρικός ρόλος σε υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος.

Το Συμβούλιο Εφετών, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, ήρε τη διαφωνία που είχε προκύψει ανάμεσα στον εφέτη ανακριτή κ. Σίδερη και τον εισαγγελέα Εφετών κ. Καρούτσο, τασσόμενο υπέρ της άποψης του ανακριτή, ο οποίος είχε ζητήσει την προφυλάκιση των δύο δικηγόρων.

Ο κ. Κεχαγιόγλου βαρυνόταν με κατηγορίες κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, οι οποίες σχετίζονταν με τις δικογραφίες των υποθέσεων του προφυλακισμένου πρώην δικαστή, Ευάγγελου Καλούση και της καταζητούμενης πρώην συναδέλφου του, Αντωνίας Ηλία.

Στην απολογία του ο δικηγόρος αρνήθηκε τη δωροδοκία, όπως και κάθε ανάμειξη του στο παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «ψευδείς, συκοφαντικές και υποκινούμενες» τις εις βάρος του κατηγορίες.

Αργότερα, όμως, το Μάιο του 2006, ελευθερώθηκε υπό όρους. «Είμαι ποινικολόγος. Ο χώρος (σ.σ. των φυλακών) μού είναι οικείος. Τον ήξερα απ' έξω, τώρα τον έμαθα και από μέσα». Με αυτά τα λόγια ο γνωστός ποινικολόγος και επί τέσσερις μήνες προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού Σάκης Κεχαγιόγλου επέστρεψε από χθες το απόγευμα και πάλι στα «εγκόσμια», καθώς έλαβε εξιτήριο. «Είχα δηλώσει τότε, το δηλώνω και σήμερα ότι οι θεσμοί και η Δικαιοσύνη λειτουργούν. Η οικογένεια και οι φίλοι μου στάθηκαν πολύ σε αυτήν την περιπέτεια και τους ευχαριστώ. Ιδιαίτερα ο αδελφός μου ο Γιάννης. Χωρίς εκείνον δεν θα τα κατάφερνα», είπε εμφανώς χαρούμενος ο Σάκης Κεχαγιόγλου ο οποίος είχε περάσει την πύλη των φυλακών συνοδεία του συνηγόρου του Δημ. Τσοβόλα.

Φυλακή για 6 χρόνια αλλά... απαλλαγή

Σε μια δεύτερη ίδια, σχεδόν, περίπτωση, μετά από 21 μήνες είχε κλείσει νέα υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος με τον Σάκη Κεχαγιόγλου να καταδικάζεται σε εξαετή κάθειρξη για τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τετελεσμένη και σε απόπειρα.

Μάλιστα, το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετά την πράξη καλής συμπεριφοράς, ενώ στον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, δείχνοντάς του και πάλι το δρόμο της φυλακής.

Δύο χρόνια αργότερα, όμως, δεκτή είχε κάνει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας για αθώωση του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου για την υπόθεση του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος. Ετσι, σε δεύτερο βαθμό ο δικηγόρος απηλλάγη με απόφαση του δικαστηρίου από τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της συνέργειας σε αυτό, για τις οποίες είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης έξι ετών.

Παράλληλα, το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας έκρινε στην ίδια συνεδρίαση ένοχο τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη μόνο για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή.

Η διεθνής επιτυχία στο Χονγκ Κονγκ

Φτάνουμε στο έτος 2019, όταν και σημειώθηκε μια μεγάλη διεθνής επιτυχία, με τον Σάκη Κεχαγιόγλου να αθωώνει το 21χρονο μοντέλο, που κρατείτο για ναρκωτικά στο Χονγκ Κονγκ.

Η ίδια είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2017, μεταφέροντας, όπως είχε κατηγορηθεί, 2.5 κιλά κοκαΐνης. Εκεί, ο Κεχαγιόγλου ανέλαβε δράση και, μετά το τέλος της υπόθεσης, δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που αισθάνεται ευτυχής επειδή διαψεύστηκε.

«Εκφράζω τη χαρά και θα έλεγα τη συγκίνησή μου για την ομόφωνη αθώωση της Ειρήνης. Η άρτια προετοιμασία της υπεράσπισής της επί 17 μήνες και η άψογη συνεργασία με τους συναδέλφους στο Χονγκ Κονγκ απέδωσαν τους καρπούς τους. Ήμουν ως γνωστόν επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα της δίκης λόγω της αυστηρότατης νομοθεσίας που ισχύει στην Κίνα για τις παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών» τόνισε ο κ. Κεχαγιόλγου, και συμπλήρωσε πως «είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που αισθάνομαι ευτυχής επειδή διαψεύστηκα».

Σάκης Κεχαγιόγλου: Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, την επίθεση με βιτριόλι και την δολοφονία του Τάσου Μπερδέση

Καλεσμένος της Ελεονώρας Μελέτη στα «Μεσάνυχτα» το βράδυ της Πέμπτης 9/6 ήταν ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόλου, ο οποίος μίλησε για όλες τις πολύκροτες υποθέσεις που έχει αναλάβει στην πορεία του.

Οι δηλώσεις του Σάκη Κεχαγιόγλου για τον Τάσο Μπερδέση
Ο Σάκης Κεχαγιόλου ρωτήθηκε για την υπόθεση του Τάσου Μπερδέση. «Εκτός από πελάτης ήταν και φίλος μου κι έτσι ήταν θλιβερό το καθήκον του αποχαιρετισμού και τραγική είδηση του θανάτου του», δήλωσε και συνέχισε:

«Το τι προηγήθηκε, αν είχε προκαλέσει τον θυμό ή την οργή κάποιων δεν το γνωρίζω. Πριν από 2,5 χρόνια είχε καταθέσει ότι φοβόταν για τη ζωή του και είχε απειληθεί. Αν έχουν σύνδεση με τη δολοφονική επίθεση μένει να το δουν οι αρχές. Είχε κατηγορηθεί στην Πάτρα, ήταν φυγόποινος και έχασε την Ολυμπιάδα. Κατηγορήθηκε άδικα σύμφωνα με τη νομική μου κρίση, στο εφετείο αθωώθηκε. Ήταν πολύ αγαπητό παιδί, η ψυχή της παρέας, με πολύ θερμά αισθήματα και καλός φίλος. Είχα μήνες να του μιλήσω και η δολοφονία του ήταν κεραυνός εν αιθρία».

«Στην δίκη διορθώθηκαν τα σφάλματα της πρώτης απόφασης. Οι δικηγόροι εκθέτουν τα πραγματικά περιστατικά στους δικαστές και από εκεί και πέρα αποφασίζουν οι ίδιοι. Η καλύτερη υπεράσπιση είναι η αλήθεια, χωρίς διάθεση εντυπώσεων και στους δικαστές δεν αρέσουν αυτά».

Για τον ρόλο των δικηγόρων
«Υπερασπίζομαι ανθρώπους και όχι αδικήματα. Η λαϊκίστικη άποψη, ταύτιζε τον συνήγορο υπεράσπισης με τον εντολέα του. Είναι αφόρητος λαϊκισμός. Ο συνήγορος είναι η φωνή του κατηγορουμένου. Το θέμα της υπερασπίσεως ειδεχθών εγκλημάτων είναι αφόρητος λαϊκισμός».

Η σχέση του με τον Θεό
«Για όσους βλέπουν, διαβάζουν την αστρολογία, είμαι Τοξότης που έχει σύμβολο τον Κένταυρο. Έχω ανοιχτούς ορίζοντες και θέλω να μαθαίνω συνέχεια πράγμα. Δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην πίστη, ή σε σχέσεις φιλικές ή νομικές με την εκκλησία και τους θεσμούς της, με τη δουλειά μου. Δεν βρίσκω καμία αντίφαση σε αυτό. Δεν βγάζω εγώ αποφάσεις, οι δικαστές το κάνουν. Νόμος είναι το δίκαιο του πελάτη, θα πω με χιούμορ».

«Με πολύ λίγους πελάτες μου συνδέομαι με φιλική σχέση. Θεωρώ δε ότι είναι λάθος να υπάρχει φιλική σχέση, διότι συσκοτίζεται η κρίση σου. Με τον Γιώργο Κοσκωτά γίναμε φίλοι», τόνισε και αποκάλυψε ότι κρατά επαφές και με την κοπέλα που αθωώθηκε στην Κίνα και προσλήφθηκε μετά από έναν χρόνο στην ΕΛ.ΑΣ.

«Είναι από τις στιγμές στην καριέρα μου τις έχω αποθησαυρίσει. Είμαι περήφανος που έβαλα ένα λιθαράκι στην αθώωση. Το πίστευα ότι είναι αθώα. Αυτός που απευθύνθηκε στο δικαστήριο ήταν ένας Άγγλος δικηγόρος που συνεργαστήκαμε. Είχα συμβάλει σε όλη την προετοιμασία. Ο φόβος υπήρχε πάντα και η αμφιβολία, γιατί είναι μια ζωντανή διαδικασία. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα πουν 7 τυχαίοι άνθρωποι. Ήταν μια ευτυχής στιγμή η ώρα της αθώωσης. Για την Ελλάδα θα αποτελούσε έκπληξη. Σπανίως θα υπήρχε αθωωτική απόφαση».

Για τη δράστρια της επίθεσης με βιτριόλι στην Ιωάννα
«Η υπεράσπιση σε αυτή την υπόθεση εξαρτιόταν από το εάν η εντολέας ακολουθούσε την αλήθεια της δικογραφίας. Από τη στιγμή που εκείνη αποφάσισε να ομολογήσει ότι πραγματοποίησε την επίθεση και να ζητήσει συγγνώμη, τότε κι εγώ συνεχίζω να παραμένω στην υπεράσπιση και όταν έρθει η ώρα του δικαστηρίου, πιστεύω Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, θα προσπαθήσω να αναδείξω, με τη δική της βοήθεια και εντολή, τα στοιχεία που πιστεύω ότι πρέπει να λάβει υπόψιν το δικαστήριο. Είναι βαθιά μου η λύπη και συμπαράσταση ως απλός πολίτης στην κοπέλα που έχει έναν Γολγοθά εγχειρήσεων. Αυτό όμως δεν θα με εμποδίσει στο καθήκον μου. Είναι διαφορετική η λύπη και η θλίψη για τον πόνο της κοπέλας, από την υποχρέωση μου να υπερασπιστώ την πελάτισσά μου».

Για τον λόγο που αποφάσισε να μην μιλήσει από την αρχή: «Η ίδια είχε επιλέξει να μη μιλήσει ενώπιον του ανακριτού πέρσι. Είπε ότι δεν ήταν ψυχολογικά έτοιμη. Η ίδια επέλεξε προ διμήνου να απολογηθεί και να ομολογήσει. Η συγγνώμη της ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα γίνει δεκτή, αλλά δεν αντέδρασε».

Για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και αν οι φυλακισμένοι για βαριά εγκλήματα δεν πρέπει να παίρνουν άδεια
«Ο θεσμός των αδειών είναι επιτυχημένος. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει λειτουργήσει ευεργετικά και για τους κρατούμενους και για τις οικογένειάς τους. Επίσης έχει άμεση συνάφεια με το θέμα του σωφρονισμού. Αν μείνουμε μόνο στην τιμώρηση υπήρχε και ο νόμος του λιντσαρίσματος. Υπάρχουν τα δικαστικά συμβούλια που κρίνουν κατά περίπτωση τη χρήση της άδειας. Υπάρχει εισαγγελέας που κρίνει αν θα δοθεί η άδεια».

Για τη θανατική ποινή
«Είμαι απόλυτα αντίθετος. Καλώς καταργήθηκε στον τόπο μας και σε όλη την Ευρώπη. Είναι αμετάκλητη και όταν συμβεί και υπάρξει δικαστική πλάνη, δεν μπορεί να υπάρξει διόρθωση. Οι εποχές αλλάζουν. Η κοινωνία δείχνει τον δρόμο για το ποια παραμένουν αδικήματα και ποια πρέπει να τιμωρούνται. Για την έκτιση των ποινών μπορεί να γίνει συζήτηση. Αν ο νομοθέτης θελήσει να αυστηροποιήσει το πλαίσιο εκτίσεων των ποινών, αυτό εναπόκειται στον νομοθέτη».

Γεννιέσαι ή γίνεσαι εγκληματίας; ρώτησε η Ελεονώρα Μελέτη και ο Σάκης Κεχαγιόγλου απάντησε: «Δεν θέλω να πάμε σε παλιές θεωρίες γενετικής. Επηρεάζει η οικογένεια, οι συνθήκες που βίωσε ένα παιδί μεγαλώνοντας, η κακοποίηση, η φτώχεια. Είναι το ίδιο για ένα παιδί που 6-7 χρονών έκλεψε γιατί πεινούσε και το ίδιο που κάποιος έκλεψε μια τράπεζα; Όταν έχεις έναν ενήλικο παραβάτη, ο καλός δικαστής πρέπει να εντρυφήσει και στο παρελθόν του».

Ο ποινικολόγος αρέσκεται στο να αποσύρεται στον Άγιον Όρος. «Έχω φίλους εκεί, μακάρι να μπορούσα να πήγαινα πιο τακτικά. Έχω ανθρώπους που έχουν “κοιμηθεί” και τους νιώθω δίπλα μου».

Για τη φιλία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
«Τιμώ και σέβομαι τη μνήμη του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη. Μου στάθηκε σε δύσκολες στιγμές και με τίμησε και με τη φιλία και την εμπιστοσύνη του. Τα λουλούδια που έστελνα κάθε χρόνο στη γιορτή της Μαρίκας, τώρα τα πηγαίνω στον τάφο της και θα συνεχίσω».

«Είμαι άνθρωπος ευγνώμων. Όταν κάποιος σου στάθηκε σε στιγμές δύσκολες, ανάγκης ή και ανέχειας, την ευγνωμοσύνη την κρατώ για όλη μου τη ζωή. Είναι διαφορετικό να είσαι στο γραφείο σου με μια επιτυχημένη σταδιοδρομία και διαφορετικό να είναι φοιτητής, με ανάγκες, αγωνίες και να έχεις ανθρώπους να σε στηρίζουν», πρόσθεσε.

Είναι 30 χρόνια στη δικηγορία, 20 χρόνια λειτουργίας του δικηγορικού του γραφείου και τον Δεκέμβριο κλείνει τα 60. «Ήθελα να σπουδάσω στην Αμερική και το έκανα. Όταν επέστρεψε με συνάρπασε το Ποινικό Δίκαιο και έκανα ακριβώς αυτό το οποίο ήθελα. Αν πέτυχα το κρίνουν οι τρίτοι. Υπάρχουν συνάδελφοι πολύ καλύτεροι από μένα, με περισσότερες γνώσεις και επιτυχίες. Περάσαμε πολύ όμορφα παιδικά χρόνια, η οικογένεια ήταν πολύ δεμένοι».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share