Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: «Στοπ» για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 - Συναγερμός για την νόσηση παιδιών

«Έχουμε ήδη θανάτους μικρών παιδιών...»

15 Σεπτεμβρίου 2021 08:49
Κορωνοϊός: «Στοπ» για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 - Συναγερμός για την νόσηση παιδιών
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού, καθώς «στοπ» μπαίνει για τους άνω των 60, με τους ειδικούς παράλληλα να στρέφουν την προσοχή τους στα παιδιά, λόγω του ανοίγματος των σχολείων.

Αρχικά, δεύτερες σκέψεις για την τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 έχουν ορισμένοι επιστήμονες της Επιτροπής, που εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Τη στιγμή που το θέμα του εμβολιασμού με τρίτη δόση των πολιτών άνω των 60 ετών είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, στη νέα πολύωρη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης (14/9) μερίδα των ειδικών εξέφρασε αμφιβολίες για τον εάν θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία σ’ αυτήν την ομάδα των πολιτών, στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι ίδιοι εισηγήθηκαν, ότι θα πρέπει να προηγηθεί η δημοσίευση επιπλέον επιστημονικών μελετών, αλλά κυρίως η επίσημη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η επέκταση της χορήγησης της τρίτης δόσης στους υγειονομικούς και στους ηλικιωμένους άνω των 60, έχει εξαγγελθεί στην Ελλάδα, ενώ για τον υπόλοιπο υγιή πληθυσμό η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε τη Δευτέρα (13/9) ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητούμε την τρίτη δόση όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό».

Η επιβράδυνση στις αποφάσεις, ωστόσο, έρχεται μια χρονική στιγμή, που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δέχεται κριτική για υπερβολικό «δισταγμό» και «καθυστέρηση» στη λήψη αποφάσεων για την επίσπευση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Εντωμεταξύ, η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 (τρίτη δόση) ξεκίνησε στην πατρίδα μας με τους ανοσοκατεσταλμένους και αφορά 285.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να κλείνουν τα ραντεβού τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που άνοιξε χθες την Τρίτη (14/9) για τη συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού.

Προβληματισμός για τα παιδιά

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον κορoνοϊό, καθώς τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι εκτεθειμένα στη νόσο, και τρία παιδιά έχουν πεθάνει σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, Καθηγητή Πνευμονολογίας και Άλκη Βατόπουλο, Καθηγητή Μικροβιολογίας.

«Έχουμε 730.000 με 750.000 παιδιά από 12 έως 18 ετών. Υποθέτουμε ότι το 25% θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Εάν το 1/4 μολυνθεί, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε 30.000 με 50.000 παιδιά με νόσο. Επομένως, θα έχουμε 300 με 500 παιδιά στα νοσοκομεία. Δεν θέλω να τρομάξω κανένα, αλλά οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους αριθμούς», είπε ο κ. Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως δεν νοσήσουν σοβαρά και πιθανότατα δεν θα μολυνθούν καν όσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα ανοσοποιητικά εάν είναι εμβολιασμένα.

«Το εμβόλιο προστατεύει τα παιδιά, δεν ξέρουμε τις παρενέργειες της νόσου σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η έννοια της συλλογικής ανοσίας που ελπίζαμε στην αρχή της πανδημίας δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά ο μαζικός εμβολιασμός θα περιορίσει το ιικό φορτίο», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος.

Τόνισε μάλιστα ότι τα εμβόλια mRNA έχουν λιγότερες παρενέργειες, σχεδόν μηδενικές. Σε περίπτωση αλλεργίας, υπάρχουν οδηγίες ώστε να αντιμετωπιστεί.

«Έχουμε τρεις θανάτους σε πολύ μικρά παιδιά, 30 θανάτους για άτομα κάτω των 39 ετών. Σε παιδί 15 χρονών βάλαμε απινιδωτή μετά από κορωνοϊό. Συμπονούμε και συμπάσχουμε με τους γονείς. Θα πρέπει να πούμε όμως ότι σε δύο μέρες δεν μπορώ να φανταστώ μία αντίδραση στον οργανισμό που να σχετίζεται με το εμβόλιο. Η μυοκαρδίτιδα μπορεί άνετα να τεκμηριωθεί από την ιατροδικαστική εξέταση. Η θρόμβωση επίσης δεν μπορεί αν σηματοδοτηθεί μέσα σε δύο ημέρες. Σε αυτό το θάνατο δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο μηχανισμό που να σχετίζεται με το εμβόλιο», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

Υπάρχουν κλινικές μελέτες που εξετάζουν τον εμβολιασμό μικρών παιδιών, κάτω των 12 ετών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share