Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ιωάννα, ώρα για δικαίωση: Πρόσωπο με πρόσωπο με την 36χρονη στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι - «Μου κατέστρεψε τη ζωή»

Ξεκινά η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση

15 Σεπτεμβρίου 2021 07:43
Ιωάννα, ώρα για δικαίωση: Πρόσωπο με πρόσωπο με την 36χρονη στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι - «Μου κατέστρεψε τη ζωή»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η ώρα της δικαίωσης για την επίθεση με βιτριόλι, που δέχθηκε πριν από 1.5 χρόνο στην Καλλιθέα, έρχεται για την Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την 36χρονη Έφη, η οποία της κατέστρεψε τη ζωή.

Η ίδια θα κάτσει στο εδώλιο, κατηγορούμενη για το βαρύτατο αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Οι τρεις δικαστές που εξέδωσαν το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο εισάγεται η υπόθεση στο ακροατήριο, υιοθέτησαν στο σύνολό της την πρόταση του εισαγγελέα Γ. Νούλη και απέρριψαν τον ισχυρισμό της κατηγορούμενης πως ήθελε μόνο να τραυματίσει την άτυχη Ιωάννα. Εκριναν πως η 36χρονη επιδίωξε να σκοτώσει την άτυχη κοπέλα, κάτι που δεν συνέβη χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των γιατρών – η νομική αυτή κρίση των δικαστών, ωστόσο, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στη δίκη, με την απόφαση των τριών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων του ΜΟΔ, με την κατηγορούμενη να μοιάζει... πολύ καθυστερημένα μετανιωμένη.

Η Ιωάννα έχει δημοσίως δηλώσει πως θα δώσει το «παρών» στο δικαστήριο – έτσι, είναι πολύ πιθανόν η σημερινή ημέρα να είναι η πρώτη συνάντηση των δύο γυναικών μετά το πρωινό της σοκαριστικής επίθεσης. «Αυτό που επιθυμώ περισσότερο μέσα από τη διαδικασία της δικής, πέρα από την παραδειγματική τιμωρία της κατηγορούμενης, είναι να θεραπεύσω την ψυχή μου. Δηλαδή να έρθω αντιμέτωπη με το θύτη μου, με τους φόβους μου και με τις απαντήσεις που αναζητώ», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ πρόσθεσε πως «η Δικαιοσύνη, από νομικής πλευράς, σε περιπτώσεις όπως η δίκη μου πρέπει να είναι αμείλικτη. Δεν υπάρχουν αιτίες ούτε ελαφρυντικά ούτε μεταμέλεια».

Εκτός της Ιωάννας, στο δικαστήριο έχουν κληθεί περίπου 35 μάρτυρες, όπως γιατροί, συγγενείς του θύματος, αλλά και αυτόπτες, με τις δύο πλευρές (κατηγορούμενης και θύματος) να έχουν το δικαίωμα να καλέσουν και άλλα πρόσωπα για να καταθέσουν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπάρχουν πολλά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η 36χρονη επιδίωξε να σκοτώσει την Ιωάννα, με πρώτο το μέσο που επέλεξε να χρησιμοποιήσει για να πλήξει το θύμα, που ήταν καυστική χημική ουσία μεγάλης επικινδυνότητας. Μια ουσία που χρησιμοποίησε σε μεγάλες ποσότητες, «που την καθιστούσε επαρκή για τη θανάτωση της τελευταίας σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής», όπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Ο κ. Νούλης στην πρότασή του σημείωνε επίσης «την εγγύτητα και την ορμή της εκδήλωσης της επίθεσης» καθώς και «τα ζωτικά σημεία του σώματος του θύματος στα οποία το έπληξε (στοματική κοιλότητα, αναπνευστικές οδοί, οφθαλμοί, πρόσωπο)».

Στην αρχική της απολογία αμέσως μετά τη σύλληψή της, η κατηγορούμενη είχε τηρήσει το δικαίωμα της σιωπής. Περίπου ένα χρόνο αργότερα ζήτησε να απολογηθεί συμπληρωματικά και εμφανίστηκε μετανιωμένη. «Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Ολα τα έτη του ενήλικου βίου μου τα έχω διανύσει χωρίς παραβατική συμπεριφορά. Η στάση μου αυτή απέδειξε ότι υπερισχύει ο τρόπος ανατροφής μου και η δομή της προσωπικότητάς μου. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αμετανόητη και ανάλγητη, και γι’ αυτό με τη σημερινή μου απολογία μου θέλω να ζητήσω ειλικρινή και ταπεινή συγγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της».

Ως προς τα κίνητρά της, η 36χρονη ανέφερε πως «απέκτησε μια αρρωστημένη εμμονή μαζί της» διότι «τη θεώρησε υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες».

«Ασους στο μανίκι» εν όψει της δίκης φαίνεται πως κρατά και η πλευρά του θύματος, με τον δικηγόρο της Ιωάννας, Απόστολο Λύτρα, να επιμένει πως υπάρχουν «ανοιχτά» θέματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως η σχέση που έχουν με το έγκλημα τα πρόσωπα με τα οποία επικοινώνησε η κατηγορούμενη αμέσως μετά την επίθεση…

Τα λόγια της Ιωάννας πριν από τη δίκη

«Δεν είναι Αρλεκιν. Πρόκειται για τη ζωή μου που την κατέστρεψε και συνεχίζει να διαψεύδει τα στοιχεία που είναι συντριπτικά εις βάρος της. Σκοπός της ήταν να με σκοτώσει. Οταν δεν το κατάφερε, έψαχνε τρόπο να συνεχίσει το εγκληματικό σχέδιό της, ρωτώντας οικείο μου πρόσωπο πώς μπορεί να με επισκεφθεί στο νοσοκομείο».

Με τα λόγια αυτά η Ιωάννα δίνει το πρώτο στίγμα μιας «άτυπης» κατάθεσης, δημοσιοποιώντας, μάλιστα, για πρώτη φορά συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποκαλύπτουν πώς ήταν το πρόσωπο και το χέρι της μετά το πρώτο χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε, λίγες μέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε, τον Μάιο του 2020.

Όχι για να σοκάρει την κοινή γνώμη, ούτε για να προκαλέσει τον οίκτο κανενός, αλλά για να «μιλήσει» με αποδείξεις και στοιχεία για ένα έγκλημα εν αναμονή της τιμωρίας της κατηγορουμένης.

«Ξέρω πως πολλοί δεν κατανοούν… δεν αντιλαμβάνονται… πόσο πόνο, πόση αδικία και πόση απόγνωση κρύβει αυτή η φωτογραφία. Είναι μόνο μια ένδειξη… από το πρώτο μου χειρουργείο. Θα ακολουθήσουν δεκάδες. Οχι για να γίνω όμορφη γυναίκα, μόνο για να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος. Ποια δικαιοσύνη το αποκαθιστά αυτό;» έγραφε η Ιωάννα υπό τύπον «λεζάντας» κάτω από τις φωτογραφίες, ξεδιπλώνοντας μέσα σε λίγες λέξεις τόσα συναισθήματα.

Ποια η ψυχολογία του θύματος

«Η ψυχολογία της Ιωάννας θα επιδεινώνεται συνεχώς», είπε η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη.

Το βιτριόλι συνήθως χρησιμοποιείται για να στιγματιστεί το θύμα και να καταστραφεί η εικόνα της γυναίκας ολοσχερώς.

«Αν δεν εκπαιδεύσουμε από πολύ νωρίς τις κόρες μας, ώστε να έχουν την προσωπική τους ταυτότητα, θα τρέχουν να είναι διαρκώς ένα αντικείμενο πόθου κάποιου».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share