Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Το «τερματίσανε» στη ΔΕΗ - Από 1 έως 2 ευρώ τον μήνα η αύξηση στο ρεύμα

Θα εφαρμοστεί η επιδότηση ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα

14 Σεπτεμβρίου 2021 15:46
Το «τερματίσανε» στη ΔΕΗ - Από 1 έως 2 ευρώ τον μήνα η αύξηση στο ρεύμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Kαι στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί η επιδότηση ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο.

Τα εν λόγω διευκρίνισε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενώ τόνισε πως η κρατική στήριξη αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του παρόχου από τον οποίο προμηθεύονται ενέργεια.

«Βόμβα» με τους λογαριασμούς ρεύματος - Το 80% των μετρητών δεν θα δει αυξήσεις

Η επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα εφαρμόζεται για την κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα (δηλαδή η επιδότηση είναι 9 ευρώ το μήνα), μέγεθος που καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών. Για μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρων ο υπουργός παρουσίασε παραδείγματα τιμολόγησης από τη ΔΕΗ με επιπλέον έκπτωση ύψους 3 ευρώ, για κατανάλωση 500 κιλοβατώρων η επιπλέον έκπτωση ανεβαίνει στα 6 ευρώ και στις 600 κιλοβατώρες στα 9 ευρώ.

Στα 1 με 2 ευρώ η επιβάρυνση

Πρακτικά η επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΗ περιορίζεται στα 1 - 2 ευρώ το μήνα, ενώ χωρίς τα μέτρα που ελήφθησαν (κρατική επιδότηση και εκπτώσεις από τη ΔΕΗ) θα ξεπερνούσε τα 40 ευρώ. Η επιδότηση των 9 ευρώ θα εμφανίζεται σε διακριτό σημείο του λογαριασμού, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Σε ερώτηση για τους λοιπούς προμηθευτές, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκασμού που θα υποχρέωνε οποιονδήποτε να πουλήσει σε τιμή που δεν τον συμφέρει. «Η ΔΕΗ αποφάσισε μόνη της να συνδράμει με επιπλέον εκπτώσεις. Ηδη υπάρχουν κάποιοι προμηθευτές που προσπαθούν να μην περάσουν όλη την αύξηση στους πελάτες τους. Εμείς θέλουμε να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να οδηγήσουμε τις τιμές προς τα κάτω. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τη μείωση αλλά μπορούμε να επιβάλουμε δίκαιο ανταγωνισμό», υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος το απόγευμα πρόκειται να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος.

Επανέλαβε εξάλλου ότι μετά το τέλος του έτους τα μέτρα θα επανεξεταστούν ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά. Αυτήν την περίοδο οι τιμές σε όλη την Ευρώπη πιέζονται από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων αλλά και τον περιορισμό της προσφοράς λόγω της απόσυρσης των ανθρακικών μονάδων. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα των τιμών της ενέργειας στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Χρήστος Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα νέα οικονομικά μέτρα - Τι ισχύει με το ρεύμα

Χρήστος Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα νέα οικονομικά μέτρα - Τι ισχύει με το ρεύμα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε στην 85η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στους στόχους και στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου για την ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 85η ΔΕΘ.

Σταϊκούρας μετρα

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τους έξι στόχους που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο και τις επτά προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία.

Οι έξι στόχοι:

  • Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης
  • Τη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών
  • Την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022
  • Την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντός του 2022
  • Την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023
  • Την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, μέχρι σήμερα αποδεικνύεται «ότι είναι ρεαλιστική η επίτευξη αυτών των στόχων» ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση ενισχύει την οικονομία με μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για επιδότηση φυσικών και νομικών προσώπων και η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων μέσω ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι παρεμβάσεις για το 2021 είναι ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι τέλους του 2021
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης 50.000 θέσεων εργασίας με 150 νέες θέσεις
  • Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών για τις επιχειρήσεις από 25% έως 50%, ανάλογα με την πτώση τζίρου
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες σε καλλιτέχνες κα ξεναγούς
  • Παρέχεται το πρώτο ένσημο: Για να περιοριστεί η ανεργία των νέων, οι νέοι από 18 έως 29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία που θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν προπληρωμένο χρόνο εργασίας. Ενίσχυση συνολικά 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος και τα άλλα μισά ο εργοδότης. Για εργασία μισής απασχόλησης, θα δίνεται το μισό.
  • Επεκτείνεται το στεγαστικό επίδομα και σε σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ
  • Αυξάνεται το ποσοστό ενίσχυσης του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%
  • Επιδοτείται το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.
Το κόστος των συνολικών μέτρων στήριξης ανέρχεται σε 16,6 δισ. ευρώ. για το 2021.

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στις νέες μειώσεις φόρων που προστίθενται στις υπάρχουσες:

  • Συνεχίζεται και για το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης
  • Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που είναι σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από 1η Ιανουαρίου 2022
  • Μειώνεται σε μόνιμη βάση ο ΦΠΑ των ζωοτροφών
  • Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22% από το φορολογικό έτος 2021 (πληρωτέος το 2022) σε μόνιμη βάση
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share