Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Νέα μέτρα: Αγωνία για τους καταστηματάρχες - «Καταστραφήκαμε αν χαλάσει ο καιρός»

Δύσκολος χειμώνας..

13 Σεπτεμβρίου 2021 15:44
Νέα μέτρα: Αγωνία για τους καταστηματάρχες - «Καταστραφήκαμε αν χαλάσει ο καιρός»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προβληματισμός και αγωνία στην εστίαση για τα νέα μέτρα που «βλέπει» το 40%-50% των ανεμβολίαστων πελατών τους να χάνεται καθώς θα μπαίνουμε στον χειμώνα και θα απαγορεύεται η είσοδός τους στους κλειστούς χώρους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας στο thesstoday.gr:

«Με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να εκβιάζει τους πολίτες να εμβολιαστούν, χρησιμοποιώντας για ακόμη μία φορά τον κλάδο της εστίασης, λόγω της αυξημένης πελατείας που υπάρχει. Έχουμε υποστεί ήδη οικονομική ζημιά, είναι παράλογα αυστηρό αυτό που συμβαίνει. Δεν έχουμε ησυχία».

«Δυστυχώς, αυτόματα πέφτουμε στην πελατεία μας στο 50%, αφού μόνο εμβολιασμένοι μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματά μας. Την ίδια στιγμή, παρακαλάμε να μην βρέχει και να μην κάνει κρύο, ώστε να μην χάσουμε κι άλλους πελάτες. Ως πότε θα στοχοποιείται μόνο η εστίαση;» πρόσθεσε.

Δύσκολος ο χειμώνας για την εστίαση

Προβλέπει μάλιστα ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος αν δεν αλλάξουν τα μέτρα στην εστίαση, καθώς, όπως είπε, όλοι οι πελάτες προτιμούν τον ζεστό εσωτερικό χώρο των καταστημάτων.

«Τον χειμώνα πραγματικά δεν ξέρω τι θα συμβεί. Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ πως θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα που διαθέτουν μικρό εσωτερικό χώρο και δεν βασίζονται μόνο σε αυτόν. Χρήματα δεν υπάρχουν για ανακαινίσεις» σχολίασε.

Αντιδράσεις, τέλος, υπάρχουν και για τον έλεγχο, αφού για να αποφύγουν τον έλεγχο, οι πελάτες χρησιμοποιούν διάφορες δικαιολογίες. «Μας λένε ότι το ξέχασαν στο σπίτι, ενώ μπορούν… απλώς να το έχουν ψηφιακά. Λες και ζητάμε εργασίες από μαθητές» ανέφερε και κατέληξε:

«Έχουμε μπει στον ρόλο των αστυνομικών και γιατρών, να ελέγχουμε τους πελάτες μας αν είναι εμβολιασμένοι. Ο κόσμος αντιδρά σε αυτό, γιατί απλώς θέλει να γευματίσει ή να πιει τον καφέ του, χωρίς να έχει εμάς πάνω από το κεφάλι του».

 Νέα μέτρα: Αγωνία για τους καταστηματάρχες

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Προ των πυλών εστίαση και αστυνομία! «Κλείδωμα» για τους ανεμβολίαστους (Video)

Στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τόσο στην αστυνομία, όσο και στην εστίαση, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Επίσης, αυτή τη στιγμή κερδίζει έδαφος η πρόταση να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους όσους είναι άνω των 60 ετών.

Ο Σ.Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στα σώματα ασφαλείας, ενώ σε ότι αφορά την εστίαση υποστήριξη πως η αγορά θα αυτορυθμιστεί, πετώντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στους εργοδότες.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υποχρεωτικότητα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων μας απέδωσε σε μεγάλο βαθμό, και στο υγειονομικό προσωπικό και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Όσον αφορά σε άλλες κατηγορίες, όπως την εστίαση, παραμένει στο τραπέζι το θέμα της υποχρεωτικότητας, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό ενόψει του φθινοπώρου αυτό το ζήτημα θα το λύσει η αγορά από μόνη της. Το πολύ μεγάλο ποσοστό θα είναι εμβολιασμένο, γιατί δε θα θέλουν οι επιχειρηματίες να ρισκάρουν την τσέπη τους και οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους», δήλωσε.

Τεράστιο θέμα οι ανεμβολίαστοι στην αστυνομία

Ο κ. Πέτσας σημείωσε επίσης ότι είναι τεράστιο θέμα οι ανεμβολίαστοι στην αστυνομία, γεγονός που υποσκάπτει την αξιοπιστία των ελέγχων και δημιουργεί αντιδράσεις στους πολίτες που καλούνται να ελεγχθούν. «Θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που είναι σε πρώτη επαφή με τους πολίτες», τόνισε αναφέροντας ωστόσο ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, αλλά να δοθούν σαφείς οδηγίες στους υπαλλήλους για το τι πρέπει να κάνει.

Ερωτηθείς για τα ποσοστά εμβολιασμών στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, ανέφερε ότι το ηλικιακό προφίλ σε αυτές τις κατηγορίες είναι χαμηλότερο και άνοιξε πολύ αργότερα η πλατφόρμα κι επομένως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Εφικτό να χτιστεί το τείχος ανοσίας

Αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στον μαζικό εμβολιασμό, ο κ. Πέτσας είπε ότι το ποσοστό τους κυμαίνεται από 12% έως 14% και δεν πρόκειται να πειστούν. Όπως είπε όμως, δεν είναι ικανοί να αποτρέψουν το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

«Το θέμα είναι να πειστούν οι επιφυλακτικοί. Τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως η υποχρεωτικότητα σε κάποιες κατηγορίες και τα κίνητρα σε νέους, αυξάνουν το ποσοστό εμβολιασμού. Όχι ίσως με το ρυθμό που θα θέλαμε αλλά το αυξάνουν καθημερινά. 30.000 εμβολιασμοί την ημέρα είναι ένα ικανό νούμερο να μας φέρει αρκετά ψηλότερα, όταν θα κρυώσει ο καιρός», σημείωσε.

Δεν υπάρχει εκτεταμένο κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών

Σε ό,τι αφορά στα περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει εκτεταμένο κύκλωμα: «Έχει μεγαλοποιηθεί ένα θέμα μικρό, μεμονωμένο και περιορίζεται σε μια περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά και δεν έχει πλοκάμια. Περίπου 6 εκατ. Έλληνες έχουν εμβολιαστεί και ο Παλαμάς έχει 33 περιπτώσεις που σχετίζονται με το πρόσωπο που έκανε τη λαθροχειρία. Δε βλέπουμε κάποιο εκτεταμένο κύκλωμα. Από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της».

«Κλείδωμα» για τους ανεμβολίαστους: Τα μέτρα που τους αναγκάζουν να εμβολιαστούν

Η χώρα «κλειδώνει» για τους ανεμβολίαστους τις επόμενες μέρες, καθώς στις 13 Σεπτεμβρίου θα ισχύσουν τα νέα μέτρα, που θα μπορούσαν να αποκληθούν και ως ένα lockdown για όσους δεν κάνουν το «τσίμπημα», με βάση όσα θα εφαρμοστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ημερομηνία – κλειδί, καθώς την ίδια ημέρα ανοίγουν τα σχολεία και υπάρχει φόβος για αύξηση των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί προβλέπουν έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, οπότε κι αναμένεται να υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας, τη στιγμή που κάποιες περιοχές κινδυνεύουν επίσης με το απαγορευτικό.

Αυτά είναι τα μέτρα

  • Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.
  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.
  • Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.
  • Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.
  • Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
  • Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).
  • Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ τα παιδιά 5 έως 12 ετών θα κάνουν self test.
  • Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.
  • Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
  • Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
  • Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.
    Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών.
  • Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share