Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

«Βόμβα» με τους λογαριασμούς ρεύματος - Το 80% των μετρητών δεν θα δει αυξήσεις

Έκπτωση στο ρεύμα μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα

13 Σεπτεμβρίου 2021 13:46
«Βόμβα» με τους λογαριασμούς ρεύματος - Το 80% των μετρητών δεν θα δει αυξήσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος με έκπτωση "μέχρι 600 κιλοβατώρες τον μήνα, για ένα νοικοκυριό".

Ο Κώστας Σκρέκας επιβεβαίωσε ότι το κράτος θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς του ρεύματος όλων των παρόχων και της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων κάνοντας λόγο για έκπτωση «μέχρι 600 κιλοβατώρες τον μήνα, για ένα νοικοκυριό».

Ο υπουργός Ενέργειας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι έχει αποφασιστεί «να στηρίξουμε με 30 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα, δηλαδή για κάθε μέσο νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι της τάξης των 9 ευρώ τον μήνα».

λογαριασμοί ρεύματος μετρητές

«Από κει και πέρα, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι έρχονται με επιπλέον έκπτωση, η ΔΕΗ το έχει ανακοινώσει, με μια επιπλέον έκπτωση που θα κάνει μέχρι 600 κιλοβατώρες τον μήνα, για ένα νοικοκυριό, ουσιαστικά θα αντισταθμίσουμε το σύνολο της αύξησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το 80% των μετρητών της χώρας, «δεν θα δει αυξήσεις».

«Ένα μέσο νοικοκυριό, σχεδόν το 80% των μετρητών της χώρας, δεν θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγιά τους. Αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, άρα θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον επόμενο μήνα», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως «το υπόλοιπο 20% θα δει μικρότερη αύξηση».

«Ήδη αύριο (σ.σ. Τρίτη) έχω συγκαλέσει σύσκεψη με τη ΡΑΕ τη ΔΕΗ και τους υπολοίπους ιδιώτες παρόχους για να τους εξηγήσουμε πώς θα δουλέψει η ενίσχυση και να τους ζητήσουμε να στηρίξουν τα μέσα νοικοκυριά για να μη δουν τις υπέρογκες αυξήσεις. Η ενίσχυση ισχύει για όλους».

Ο κ. Σκρέκας, υπογράμμισε πως «μέχρι τις 300 κιλοβατώρες είναι η ενίσχυση από το κράτος, μέχρι 600 κιλοβατώρες από τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους, τώρα αυτό καλύπτει σχεδόν όλα τα μεσαία νοικοκυριά. Ήδη κάποιοι πάροχοι κάνουν εκπτώσεις και απορροφούν κομμάτι της ανατίμησης, που έχει εκτιμούμε έχει χαρακτήρα παροδικό, ήδη βλέπουμε σημάδια αποκλιμάκωσης, βέβαια κανείς δεν είναι σίγουρος πού θα καταλήξει».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στο ράλι τιμών διεθνών στην ενεργεία, ηλεκτρική και φυσικό αέρια.

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ιδρύει ένα Ταμείο Στήριξης για την ενεργειακή μετάβαση, ώστε να στηρίξουμε όσους θα πρέπει να επωμιστούν ένα κομμάτι του τμήματος της ενεργειακής μετάβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η στήριξη αφορά όλους τους συνδεδεμένους στη χαμηλή τάση επιχειρηματίες ή αγρότες μέχρι το μηνιαίο όριο κατανάλωσης που αναφέρθηκε θα δουν από τον επόμενο μήνα σε διακριτή γραμμή στον λογαριασμό τους, αυτήν την επιπλέον έκπτωση στο λογαριασμό τους, πόσο θα ήταν δηλαδή αν δεν είχε στήριξη».

Χρήστος Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα νέα οικονομικά μέτρα - Τι ισχύει με το ρεύμα

Χρήστος Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα νέα οικονομικά μέτρα - Τι ισχύει με το ρεύμα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε στην 85η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στους στόχους και στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου για την ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 85η ΔΕΘ.

Σταϊκούρας μετρα

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τους έξι στόχους που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο και τις επτά προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία.

Οι έξι στόχοι:

  • Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης
  • Τη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών
  • Την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022
  • Την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντός του 2022
  • Την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023
  • Την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, μέχρι σήμερα αποδεικνύεται «ότι είναι ρεαλιστική η επίτευξη αυτών των στόχων» ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση ενισχύει την οικονομία με μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για επιδότηση φυσικών και νομικών προσώπων και η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων μέσω ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι παρεμβάσεις για το 2021 είναι ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι τέλους του 2021
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης 50.000 θέσεων εργασίας με 150 νέες θέσεις
  • Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών για τις επιχειρήσεις από 25% έως 50%, ανάλογα με την πτώση τζίρου
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες σε καλλιτέχνες κα ξεναγούς
  • Παρέχεται το πρώτο ένσημο: Για να περιοριστεί η ανεργία των νέων, οι νέοι από 18 έως 29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία που θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν προπληρωμένο χρόνο εργασίας. Ενίσχυση συνολικά 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος και τα άλλα μισά ο εργοδότης. Για εργασία μισής απασχόλησης, θα δίνεται το μισό.
  • Επεκτείνεται το στεγαστικό επίδομα και σε σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ
  • Αυξάνεται το ποσοστό ενίσχυσης του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%
  • Επιδοτείται το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.
Το κόστος των συνολικών μέτρων στήριξης ανέρχεται σε 16,6 δισ. ευρώ. για το 2021.

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στις νέες μειώσεις φόρων που προστίθενται στις υπάρχουσες:

  • Συνεχίζεται και για το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης
  • Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που είναι σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από 1η Ιανουαρίου 2022
  • Μειώνεται σε μόνιμη βάση ο ΦΠΑ των ζωοτροφών
  • Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22% από το φορολογικό έτος 2021 (πληρωτέος το 2022) σε μόνιμη βάση
TAGS
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share